EUR: 311,52 Ft
CHF: 266,01 Ft
2018. március 21., szerda
Benedek

Külföld

Tizenöt év alatt 300 milliót öltek az Eiffel-toronyba

Tizenöt év alatt 300 millió eurót (92,2 milliárd forintot) költenek az Eiffel-torony renoválására és modernizálására.

A pénzt többek közt a francia főváros jelképének számító építmény festésére, a látogatók előtt nyitva lévő részek modernizálására és a biztonság javítására fordítják a párizsi városháza pénteki tájékoztatása szerint.


A cél többek között a látogatói élmény javítása, például azzal, hogy rövidebb ideig kell sorban állni. Biztosan modernizálják a torony második emeletét és néhány liftet. Megújul az a díszkivilágítási rendszer is, amely révén az építmény sötétedés után minden órában szikrázó fényeket bocsát ki.

Az Eiffel-toronynak mint turisztikai nevezetességnek makulátlan képet kell sugároznia a fővárosról – hangsúlyozták a városvezetők. Az elkövetkező másfél évtizedben ezért évi 20 millió eurót költenek a világhírű építményre. Ez az összeg a 2009 és 2017 közötti időszakban évi 13,7 millió euró volt.

A 324 méter magas torony az 1889-es világkiállításra készült. Évente hozzávetőleg hétmillióan keresik fel, és ezzel a világ leglátogatottabb fizetős műemléke.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ninó a romok között várja elhunyt gazdiját

  Ninó a romok között várja elhunyt gazdiját

  Nem újdonság az, hogy a kutyák elképesztően tudnak ragaszkodni gazdájukhoz és az sem ritka, hogy ha valamilyen úton elveszítik őket, képesek mély depresszióba esni és akár napokig egy falatot sem enni.

 • Zuckerberget hallgatná meg a brit parlament

  Zuckerberget hallgatná meg a brit parlament

  Mark Zuckerberget, a Facebook alapító vezérigazgatóját szeretné meghallgatni a londoni alsóház arról, hogy a Cambridge Analytica nevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég miként használhatott fel több tízmillió Facebook-profilt az amerikai elnökválasztási kampányban.

 • Francia értelmiségiek tiltakoznak az iszlám terror ellen

  Francia értelmiségiek tiltakoznak az iszlám terror ellen

  100 francia vezető értelmiségi, tudósok, írók, filozófusok, művészek kiáltványt tettek közzé a Le Figaróban. Az oka, hogy a migránsválság óta kezd elviselhetetlenné válni a helyzet: a radikális muszlimok már nemcsak a gondolat szabadságát veszélyeztetik, hanem minden értelemben a szabadságot.