EUR: 316,26 Ft
CHF: 281,74 Ft
2019. március 22., péntek
Beáta, Izolda, Lea

Külföld

Űrséta: Így cseréltek akkumulátort az űrállomás napelemeiben – Videó!

Három újabb akkumulátort kapcsoltak pénteken a Nemzetközi Űrállomás (ISS) napelemes energiarendszeréhez.

Az amerikai Shane Kimbrough és Thomas Pesquet francia kozmonauta űrsétájukon lítium-ionos akkumulátorokat szereltek a rendszerbe a múlt héten kapcsolt három másik mellé.


Az ISS robotkarja ez alkalommal is nagy segítséget nyújtott és rengeteg időt takarított meg az űrhajósoknak az egy évtizede elhelyezett, régi típusú akkumulátorok levételében. A munkálatok során a Dextre nevű, 3,5 méter hosszú robot karjait a houstoni űrközpontból irányították.

Kimbrough és Pesquet három óra alatt fejezte be a munkát, ami után még további három órán keresztül a korábban félbemaradt feladatokat végezte el.

Pesquet az első francia, aki 15 év óta űrsétát tett. A Twitterre feltett üzenetében a szkafanderére utalva azt írta, “hihetetlen érzés a saját űrjárművedben tartózkodni a világűrben”.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szerint nagyon fontos lecserélni újabbakra az ISS napelemeinek akkumulátorait. Az elkövetkező három évben a most felhelyezettek mellé további tizennyolcat kell rákapcsolni a rendszerre.

A régi és az új akkumulátorok mérete egyforma, de az újabbak több energiát képesek tárolni és hosszabb ideig. Így a korábbi 48 helyett 24 akkumulátor is elegendő lesz.

A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén az amerikai Shane Kimbrough és Peggy Whitson, az orosz Szergej Rizskov, Andrej Boriszenko, és Oleg Novickij, valamint Thomas Pesquet francia kozmonauták tartózkodnak.

Kapcsolódó Cikkek