2018. november 16., péntek
Ödön

Belföld

4-es metró: korrupciós vizsgálat

Az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a budapesti 4-es metró beruházásáról szóló jelentéséhez kapcsolódóan korrupciót vizsgáló munkacsoportot alakítanak.

Ennek létrehozásáról döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A metrókorrupciót vizsgáló munkacsoport feladata annak kiderítése, hogy kik szerepelnek a metródossziéban, továbbá kik a felelősök, és hová kerülhettek az eltűnt pénzek.


A Tarlós István főpolgármester és Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok által jegyzett javaslatot 27 igen szavazattal egyhangúlag fogadták el. Az öttagú testület tagjai: Borbély Lénárd (Fidesz–KDNP), Orbán Gyöngyi (Fidesz–KDNP) Geiger Ferenc (civil szervezetek), Karsay Ferenc (Fidesz–KDNP) és Tokody Marcell (Jobbik). Az első három képviselő tagja volt az Alstom metrókocsik beszerzését vizsgáló ideiglenes bizottságnak. A testület elnökének Borbély Lénárd csepeli polgármestert választották, ő elnökölt az Alstom-bizottságban is.

A testületnek május 31-ig kell elkészítenie a jelentést. Mint ismert, az OLAF-jelentés szerint (főleg a 2010 előtti időszakban) ellopták, elcsalták a 4-es metró beruházási projektje költségvetésének közel harmadát, ezért hazánktól 59 milliárd forintnyi uniós támogatási összeget követelhet vissza az EU.

Kapcsolódó Cikkek

  • 2020 közepére készülhet el az M76-os első két szakasza

    2020 közepére készülhet el az M76-os első két szakasza

    A tervek szerint 2020 közepére elkészül az M76-os gyorsforgalmi út Zalaegerszeg határában és Balatonszentgyörgy térségében már épülő első két szakasza – közölte az útépítésért felelős miniszteri biztos pénteken, Zalaegerszegen.

  • Felgyújtottak egy házat Dejtáron

    Felgyújtottak egy házat Dejtáron

    Elfogtak egy fiatalkorút, aki társával a gyanú szerint rágyújtotta a házat egy nőre és három gyerekre tavaly Dejtáron. A17 éves fiú ellen emberölés kísérlete miatt indítottak nyomozást, társát már a bűncselekmény elkövetése után letartóztatták – közölte a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense pénteken az MTI-vel.