EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 23., szombat
Emőke

Extra

Ezt bámulja az egész világ!

Immár 89. alkalommal adják át az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) kitüntetéseit, közismert nevükön az Oscar-díjakat a Los Angeles-i Dolby Színházban vasárnap este. Idén a gála házigazdája Jimmy Kimmel amerikai komikus lesz. A közép-európai idő szerint hétfőn hajnalban történő eseményen versenyben van Deák Kristóf Mindenki című alkotása is a legjobb rövidfilm kategóriában.

Talán nem állítunk balgaságot, ha azt mondjuk az aranyszobrocska kiosztásának közvetítését nézik a legtöbben a világon. Nem véletlenül, hiszen az akadémia döntése azonnal vitát generál pro és kontra azokról a filmekről, amiket több millió ember nézett meg az előtte való évben. Az Akadémia becslései szerint évente mintegy 1 milliárdan kísérik figyelemmel az eseményt.


Az 1932. évi gálát közvetítette először a rádió, a televízió pedig az 1953. évit mutatta meg először, mégpedig Ronald Reagan vezetőriporter narrációjában. Színesben 1966-tól sugározzák az eseményt, ma már több mint kétszáz országban és az interneten is nézhető.

A díjakat elképesztő pompa keretében adják át minden év februárjában  Hollywoodban, aminek ára van. Tény, az Akadémia éves költségvetését teljes egészében az esemény reklámbevételei adják. Amennyiben egy filmstúdió szeretné elérni, hogy a filmjét jelöljék az Oscar-díjra akkor mélyen bele kell, hogy nyúljon a kasszába.


A nagyobb filmstúdiók évente dollármilliókat, esetenként akár 10 millió dollárt is (2,9 milliárd forint) áldoznak arra, hogy az ő filmjüket is jelöljék. Ez nem is nekik, hanem a stábnak jelent hatalmas üzletet. Hatalmas kampányokkal igyekeznek felhívni mozijaikra felhívni a figyelmet. Persze nagyon fontos az is, hogy a szakmai lapokban is láthatóak legyenek, amik szintén nem filléres mulatságok. A Hollywood Reporter című lapnál például 72 ezer dollárba (21 millió forint) is kerülhet, hogy a film főszereplőjéről írjanak.

Amennyiben egy színésznek odaítélik az aranyszobrot nyugodtan “hátradőlhet”, ugyanis a gázsija azonnal sokszorosára nő, amint a vitrinébe kerül az Oscar-díj.

Évente 50 szobrot készítenek 12 ember munkája segítségével. A szobor tömege 3,856 kg, magassága 34,3 cm. Előállítási ára korábban 400 dollár körül járt, de az aranyárak emelkedése miatt 2008-ban már körülbelül 500 dollárra (146 ezer forint) nőtt.

És most jöjjön egy kis történelem.

A filmvilág legrangosabb kitüntetését 1927-ben alapították. Az első akadémiai díjakat (hivatalos nevén Academy Award of Merit) 1929. május 16-án a hollywoodi Roosevelt Szálloda zártkörű bankettjén 12 kategóriában adták át, Charlie Chaplin életműdíjat kapott. Bármilyen különös a 270 vendég részvételével zajló a ceremónia alig negyedórát vett igénybe.

Mondjuk akkor még az öltözet sem volt annyira fontos. Ezen változtattak 1968-ban, amikor már kötelezővé tették a díjazottak és a díjátadók számára is az alkalomhoz illő, elegáns viseletet.

Bizony a szobor is csak később kapta a ma ismert Oscar nevet, miután Margaret Herricket, az akadémia első könyvtárosát – állítólag – Oscar nevű nagybátyjára emlékeztette a figura. Az akadémia 1939-től használja hivatalosan az Oscar elnevezést.

A 33,2 cm magas, 3,8 kilós trófea filmtekercsen álló, teste előtt kardot tartó lovagot ábrázol, a talapzat tekercsének öt küllője az Akadémia öt ágát – színészek, rendezők, forgatókönyvírók, producerek és technikusok – jelképezi.

Napjainkban már 24 kategóriában osztanak Oscar-díjat. A legfiatalabb a 2002-ben bevezetett egész estés animációs filmeké, amelyben elsőként a Shrek nyert.

Aki számít, az ott is van.

Az extravagáns show során a meghívottak a legfelkapottabb divattervezők legdrágább ruhakölteményeiben lépnek a vörös szőnyegre. A legapróbb dolgok is milliókat hozhatnak egy-egy tervezőnek, ha eléri, hogy az ő ruháját vagy ékszerét viselje egy meghívott vendég.

Az elsők.

A legjobb férfi főszereplő kategóriában 1963-ban győzött először fekete színész, Sidney Poitier a Nézzétek a mező liliomait című filmben nyújtott alakításáért vehette át a díjat. 2001-ben Denzel Washington és Halle Berry révén a legjobb férfi és női színész is afroamerikai lett. A legjobb film kategóriában 2014-ben diadalmaskodott először fekete rendező, a brit Steve McQueen 12 év rabszolgaság című alkotásával, és ugyanekkor lett először latin-amerikai a legjobb rendező, a mexikói Alfonso Cuarón (Gravitáció).

Bár a legjobb film kategóriában 2009 óta akár tíz alkotás is jelölhető, most kilenc került fel a listára. A legtöbb, 14 jelölést a Kaliforniai álom című musical kapta, beállítva a Mindent Éváról (1950) és a Titanic (1997) rekordját. Eddig három film – Ez történt egy éjszaka (1934), Száll a kakukk fészkére (1975), A bárányok hallgatnak (1991) – győzött mind az öt fő kategóriában (legjobb film, férfi és női főszereplő, rendezés, forgatókönyv), hozzájuk csatlakozhat most a Kaliforniai álom, amely a Horgonyt fel! (1945) és a Mindhalálig zene (1979) után harmadik eredeti filmmusicalként kapott jelölést a legjobb film kategóriában.

A leghosszabb film, amelyet Oscar-díjra jelöltek, idén indul az aranyszobrocskáért, Ezra Edelman csaknem 8 órás O. J.: Made in America című dokumentumfilmje.

Tudta?

Az Oscar-díj eddigi történelme során a legtöbb díjat nyert személy Walt Disney volt, aki 26 alkalommal részesült az elismerésben.

A legtöbb díjat elnyert film címén – 11 Oscar-díjjal – három alkotás osztozik: Ben-Hur (1959), Titanic (1997) és A Gyűrűk Ura: A király visszatér (2003).

Több olyan díjazott is van, akik minden jelölés alkalmával elnyerték az Oscar-t. Közülük a legtöbbet Mark Berger és Glen Robinson kapta, akik 4 jelölésből 4 díjat nyertek.

Az öt fő kategória (legjobb film, legjobb rendező, legjobb eredeti/adaptált forgatókönyv, legjobb férfi és női főszereplő) mindegyikét csak három film nyerte el: Ez történt egy éjszaka (1934), Száll a kakukk fészkére (1975) és A bárányok hallgatnak (1991).

A legtöbb sikertelen jelöléssel rendelkező alkotó: Kevin O’Connell (20 jelölés), Roland Anderson és Alex North (15 jelölés), George Folsey (13 jelölés).

Mindössze öt film van, mely 4 vagy több jelölésből minden díjat elnyert: A Gyűrűk Ura: A király visszatér (2003) 11 díj, Gigi (1958) 9 díj, Az utolsó császár (1987) 9 díj, Ez történt egy éjszaka (1934) 5 díj, Mátrix (1999) 4 díj.

A legtöbb díjat elnyert színész Katharine Hepburn volt: 4 alkalommal kapta meg az Oscar-t, ráadásul mindegyiket főszereplőként. 3 Oscar-díjat Ingrid Bergman, Walter Brennan, Jack Nicholson és Meryl Streep kapott.

A színészek között a legtöbb jelölést Meryl Streep kapta: 20 alkalommal jelölték. Katharine Hepburn, Jack Nicholson 12 jelöléssel, Bette Davis (2 díj) és Laurence Olivier (1 díj) 10 jelöléssel követi.

A színészek között ketten utasították vissza a díjat. George C. Scott a Patton (1970) című film főszereplője azt állította azért nem veszi át a díjat, mert alakítását nem tartja összemérhetőnek a többi színésszel és Marlon Brando a A Keresztapa (1972) díjazottja Sacheen Littlefeathert küldte maga helyett a díjátadóra, az amerikai őslakosokkal szembeni bánásmód elleni tiltakozásul

Walt Disney 1938-ban a Hófehérke és a hét törpe című rajzfilmjéért egy nagy és hét kisebb méretű Oscar-díjat kapott

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Stanley Kubrick 20 éve halt meg

    Húsz éve, 1999. március 7-én halt meg Stanley Kubrick, a filmtörténet egyik legnagyobb hatású rendezője, a Spartacus, a Lolita, a 2001: Űrodüsszeia, a Mechanikus narancs, a Ragyogás, a Tágra zárt szemek alkotója.