2019. március 23., szombat
Emőke

Egyéb

Lassan elfogynak a mozik Budán

Hová ülhetnek be manapság a budapestiek egy jó filmre? Ha a Duna jobb partját nézzük, a Mammutban illetve a MOM Parkban lévő mozik időleges bezárása után alig valahová. Budán ugyanis mindössze négy filmszínház maradt, ebből három multiplex.

A rendszerváltás óta szép lassan szűnnek meg a mozik Budapesten. Ezek némelyike csodálatos épületekben működött. Mára ez a szám alig több mint húsz, ha az időszakos filmszínházakat nem számítjuk. Többekben szomorú emlékeket idéznek fel a mozibezárások. Budafok központjában például 1974-ben nyílt meg és egészen 1991-ig működött a filmszínház, melynek épületében ma bútorokat árulnak. Az Etele úton lévő Olimpia mozi is sokak kedvence volt, akár csak a Móricz Zsigmond körtér sarkán lévő Bartók. Előbbi 2000-ben, utóbbi már 1998-ban bezárt.


A Budafok mozi helyén ma már bútorbolt működik

Vajon mennyire trendi moziba járni manapság? Ha visszamegyünk egészen a rendszerváltásig, látható, hogy a nézőszámok alakulása éves szinten szintén drasztikus csökkenésbe kezdett. 1990-ben 35,8 millió fő fordult meg a jegypénztáraknál, egy évvel később pedig már csak 21,7 millió – írja a portfolio.hu. 2011-ben nálunk is az amerikaihoz hasonló visszaesés volt tapasztalható: Budapesten 1996 óta először csökkent az eladott jegyek száma 6 millió alá, míg országosan a kritikus 10 millió alá süllyedt. Ám a 2015-ben bemutatott filmekre december 31-ig már 12,4 millió jegyet értékesítettek, ami valódi megugrás a 2014-es, még mindig tízmillió alatti számhoz képest.

A volt Bartók mozi helyén ma egy étterem üzemel

– Általános tendencia, hogy a magyarok egyre többet járnak moziba és a 2017-ben érkező filmek alapján joggal várhatjuk, hogy idén újabb rekordok dőlnek meg a nézőszámok tekintetében – mondta el a portfolio.hu megkeresésére Buda Andrea, a Cinema City marketing- és PR-igazgatója. A mozik bezárása tehát nem indokolható a csökkenő nézőszámmal vagy a filmek iránti érdeklődés hiányával.


Tavalyelőtt a magyar mozik közel 13,5 millió nézőt fogadtak, ami 18,5 milliárd forintos bevételt jelentett. A legnagyobb nézőszámot vonzó film 2015-ben a Star Wars: Az ébredő erő volt. A forgalmazó Fórum Hungary Kft. úgy tájékoztatta a Lokált, hogy a filmet 1 234 109 néző látta a hazai mozikban. A 2016-os adatról a cég még nem tudott nyilatkozni.

Kapcsolódó Cikkek