EUR: 322,05 Ft
CHF: 281,56 Ft
2018. október 18., csütörtök
Lukács

Belföld

Otthontérkép: nagyobb ütemben emelkedtek a lakásárak a kereseteknél

A nettó bérek 7,8 százalékkal nőttek tavaly, a lakásárak viszont mind az FHB lakásárindexe, mind az otthonterkep.hu statisztikái alapján ennél nagyobb ütemben, 10-11 százalékkal emelkedtek – közölte az otthonterkep.hu hétfőn.

Az ingatlanportál szerint ennek ellenére jelentősen felpörgött a lakáspiac, főként a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a válság utáni újjáéledés, az elhalasztott vásárlások beérése és a kedvező hitelezési lehetőségek miatt. A kínálat bővülése viszont még mindig jelentősen elmarad a szükséges ütemtől.


Az otthonterkep.hu felmérése szerint az új építésű lakásoknál a kisebb méretek lettek népszerűbbek, a magas ár miatt a többség inkább a megfizethetőbb, 45-60 négyzetméteres lakásokat keresi. A potenciális vásárlók negyede visszafordul a használt lakások piacára, és inkább ott igyekszik érvényesíteni a kedvezményeket.

A közleményben kiemelik azt is: a forintalapú hitelek törlesztőrészletei 2012 óta csökkenő tendenciát mutatnak, a keresetekből kisebb szeletet kell a hitelek törlesztésére szánni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tömegek a Gerecse Kapujánál

  Tömegek a Gerecse Kapujánál

  A szép őszi időnek is köszönhető, hogy a szabadidős programokat kedvelők szívesen keresik fel a térség új turisztikai központját, az augusztusban átadott Gerecse Kapuját és környékét.

 • Mák Kata: Hálás vagyok a sorsnak, hogy édesanya lehetek

  Mák Kata: Hálás vagyok a sorsnak, hogy édesanya lehetek

  Mák Kata nevéhez híven mindig is hitt a fortuna erejében, hiszen az élet olyan lehetőségeket sodort elé, amik által elérte az álmait. A SzerencseSzombat háziasszonya leginkább azért hálás a sorsnak, hogy hamarosan megszületik első gyermeke, akinek már most a kistestvért terveznek párjával.

 • Megint az Orbán családról hazudozik a baloldali média

  Megint az Orbán családról hazudozik a baloldali média

  Újabb nagyon aljas álhír terjedt el a magukat függetlennek hazudó baloldali fake news portálokon. A balliberális propagandagépezet most épp arról hazudott, hogy Orbán Viktor miniszterelnök lánya, Flóra katonai gépen utazott haza Ciprusról.

 • Innovációban támogatják az ipari szereplőket

  Innovációban támogatják az ipari szereplőket

  – Hatalmas kihívás elé állítja az autóipari szereplőket a hónap elején Luxemburgban született EU-döntés, amelynek értelmében 2030-ig az autógyártó vállalatoknak 35 százalékkal kell csökkenteniük szén-dioxid-kibocsátási értékeit, ezért ezen a területen a jövőben az eddiginél is fontosabb lesz a kutatás-fejlesztés és az innováció – jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a szerdán megnyílt Automotive Hungary 2018 6.