EUR: 322,46 Ft
CHF: 283,39 Ft
2018. november 15., csütörtök
Albert, Lipót

Extra

Péter Szabó Szilvi csángó dalokkal altatja kislányát

Tudja ön, hogy mi az a hejgetés? És hallott már a húshagyatról? Az elmúlt két évtizedben sok részletet megismerhettünk a csángó magyar hagyományokból a csángó magyarok budapesti fesztiválján, amely egész estés, párhuzamosan futó programokból álló rendezvénysorozat.

Péter Szabó Szilvi, a NOX együttes énekesnője is fontosnak tartja, hogy a magyarság legmélyebb gyökeréig lenyúljunk. Kislányának, Emmának gyakran énekel csángó népdalokat. – A csángó népi kultúra és napdalok az egyik legértékesebb, legszínesebb világ, amivel valaha találkoztam. A  szerelmet egy különleges ősi energiával fogják meg, ahhoz a mondanivalóhoz és hangzásvilághoz hasonló nagyon kevés van. A kislányomnak is szoktam csángó népdalokat énekelni. A pocakomban a koncertek alatt is végighallgatta ezeket, és bíztam benne, hogy születése után is szeretni fogja. Szerencsére így is lett! – mondta mosolyogva az énekesnő.


Hagyományőrző moldvai csángók esküvői jelenetet a tavalyi bál gálműsorából
/Fotó: MTI – Kallos Bea

Az idei Csángó Bál gálaműsora az újévköszöntő hejgetéstől a farsangvégi húshagyó keddig tartó időszakot fogja át, bemutatva a moldvai és gyimesi farsangi szokásokat. A hagyományokat jól ismerő zenészek, énekesek és táncosok Diószénből, Pusztinából, Külsőrekecsinből, Klézséről, Somoskáról, Gyimesből érkeznek. A színpadi műsort megelőzően a Kőketánc Gyermektáncházban 16.30–18.15 között várják a kicsiket, 17.30–18.45 között pedig gasztronómiai bemutató lesz a Millenáris Park B épületének előterében, ahol a közönség megtekintheti, hogyan készül a csángó puliszka.

Hagyományőrző moldvai csángók
/Fotó: MTI – Kallos Bea

A műsort követő, hajnalig tartó táncházban a moldvai és gyimesi hagyományőrző csoportok segítségével tanulhatják meg az érdeklődők a csángó magyar táncokat. A Csángó Bálon a csángó kultúrkörből merített munkáikkal fényképészek, textil- és kerámiaművészek is bemutatkoznak, többek között a Prima Primissima díjas Petrás Mária keramikus alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők. Csoma Gergely A megkötött idő című könyvét Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke mutatja be.


A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvai Magyarok a Moldvai Magyarokért Szövetség február 18-án (szombaton) huszonegyedik alkalommal rendezi meg a „Csángó Bált” a budapesti Millenáris Parkban. A XXI. Csángó Bál fővédnöke Áder János köztársasági elnök. Az idei Csángó Bál megnyitó beszédét Kövér László, az Országgyűlés elnöke tartja.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rosszullétével bukott le Csobot Adél

  Rosszullétével bukott le Csobot Adél

  Hamar rátalált a boldogság Csobot Adélra, hisz annak ellenére, hogy még csak 24 éves, már menyasszony, és két gyönyörű kisfiú büszke édesanyja. Kisebb gyermekének, Ádinnak augusztusban adott életet, és noha anno nagyon meghitt körülmények között akarta elárulni párjának, Istenes Bencének, hogy újra babát vár, ez korántsem jött össze.

 • Bocsánatot kért exétől Pintér Tibor

  Bocsánatot kért exétől Pintér Tibor

  Több hónapos vívódás után végleg búcsút intett egymásnak Pintér Tibor és Rubos Frida. A fiatal lány többé nem él együtt a színésszel, aki már bánja, hogy a kapcsolatuk végén olyan sokat veszekedtek.

 • Nem fizet gyerektartást Owen Wilson

  Nem fizet gyerektartást Owen Wilson

  Owen Wilson harmadik gyermeke már több mint egy hónapos, de a színész nem kíváncsi rá. Még nem látogatta meg a kis Lylát, sőt nem is tartja édesanyjával a kapcsolatot, és gyerektartást sem fizet.