2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Extra

Péter Szabó Szilvi csángó dalokkal altatja kislányát

Tudja ön, hogy mi az a hejgetés? És hallott már a húshagyatról? Az elmúlt két évtizedben sok részletet megismerhettünk a csángó magyar hagyományokból a csángó magyarok budapesti fesztiválján, amely egész estés, párhuzamosan futó programokból álló rendezvénysorozat.

Péter Szabó Szilvi, a NOX együttes énekesnője is fontosnak tartja, hogy a magyarság legmélyebb gyökeréig lenyúljunk. Kislányának, Emmának gyakran énekel csángó népdalokat. – A csángó népi kultúra és napdalok az egyik legértékesebb, legszínesebb világ, amivel valaha találkoztam. A  szerelmet egy különleges ősi energiával fogják meg, ahhoz a mondanivalóhoz és hangzásvilághoz hasonló nagyon kevés van. A kislányomnak is szoktam csángó népdalokat énekelni. A pocakomban a koncertek alatt is végighallgatta ezeket, és bíztam benne, hogy születése után is szeretni fogja. Szerencsére így is lett! – mondta mosolyogva az énekesnő.


Hagyományőrző moldvai csángók esküvői jelenetet a tavalyi bál gálműsorából
/Fotó: MTI – Kallos Bea

Az idei Csángó Bál gálaműsora az újévköszöntő hejgetéstől a farsangvégi húshagyó keddig tartó időszakot fogja át, bemutatva a moldvai és gyimesi farsangi szokásokat. A hagyományokat jól ismerő zenészek, énekesek és táncosok Diószénből, Pusztinából, Külsőrekecsinből, Klézséről, Somoskáról, Gyimesből érkeznek. A színpadi műsort megelőzően a Kőketánc Gyermektáncházban 16.30–18.15 között várják a kicsiket, 17.30–18.45 között pedig gasztronómiai bemutató lesz a Millenáris Park B épületének előterében, ahol a közönség megtekintheti, hogyan készül a csángó puliszka.

Hagyományőrző moldvai csángók
/Fotó: MTI – Kallos Bea

A műsort követő, hajnalig tartó táncházban a moldvai és gyimesi hagyományőrző csoportok segítségével tanulhatják meg az érdeklődők a csángó magyar táncokat. A Csángó Bálon a csángó kultúrkörből merített munkáikkal fényképészek, textil- és kerámiaművészek is bemutatkoznak, többek között a Prima Primissima díjas Petrás Mária keramikus alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők. Csoma Gergely A megkötött idő című könyvét Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke mutatja be.


A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvai Magyarok a Moldvai Magyarokért Szövetség február 18-án (szombaton) huszonegyedik alkalommal rendezi meg a „Csángó Bált” a budapesti Millenáris Parkban. A XXI. Csángó Bál fővédnöke Áder János köztársasági elnök. Az idei Csángó Bál megnyitó beszédét Kövér László, az Országgyűlés elnöke tartja.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ekkora a magánvagyona II. Erzsébetnek

  Ekkora a magánvagyona II. Erzsébetnek

  A brit uralkodó magánvagyonának nettó értéke 2,9 százalékkal 533,8 millió fontra nőtt 2017-18-ban – derült ki a brit korona vagyonportfolióját kezelő Duchy of Lancaster éves jelentéséből, amelyet pénteken hoztak nyilvánosságra Londonban.

 • Kirúgták A galaxis őrzői 3. rendezőjét

  Kirúgták A galaxis őrzői 3. rendezőjét

  Kirúgta a Disney James Gunnt, A galaxis őrzői vol. 3. rendezőjét, miután napvilágra kerültek olyan régi Twitter-bejegyzései, amelyekben a pedofíliával és a nemi erőszakkal viccelődött.

 • Székhelyi József: Szorítsatok értem!

  Székhelyi József: Szorítsatok értem!

  Székhelyi Józsefet szerdán megoperálták. A színész orvosai hetekkel ezelőtt ugyanis áttéteket találtak a színész szervezetében, noha korábban úgy tűnt, jobban van és legyőzi a tüdőrákot.