2019. február 18., hétfő
Bernadett

Külföld

Vegyifegyver-egyezmény: Ellenlépéseket sürgetnek Észak-Koreával szemben

A vegyifegyver-egyezmény alapján elrendelhető kollektív ellenlépések életbe léptetését sürgette Észak-Koreával szemben kedden a dél-koreai külügyminiszter, arra hivatkozva, hogy az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Un féltestvérét, Kim Dzsong Namot vegyi fegyvernek minősülő VX idegméreggel gyilkolták meg – a hírszerzési jelentések szerint Phenjan megbízásából – Kuala Lumpurban február közepén.

Jun Bjung Sze az ENSZ által támogatott Leszerelési Konferencián szólalt fel Genfben, miután a malajziai főügyész bejelentette: Kim Dzsong Nam meggyilkolása miatt vádat emelnek az ügyben őrizetbe vett két nő ellen. A szöuli hírszerzés szerint Kim Dzsong Un féltestvérének megölését Phenjan szervezte meg.


A dél-koreai külügyminiszter úgy vélte: az esetet olyan “ébresztőnek” kellene felfogni, amelynek nyomán a nemzetközi közösség végre konkrét lépéseket tehetne.

A VX-ből csupán néhány gramm elegendő egy tömeggyilkosság elkövetéséhez – mondta Jun Bjung Sze a genfi fórum előtt, arra az idegméregre utalva, amely a malajziai rendőrség szerint Kim halálát okozta.


A jelentések szerint Észak-Korea nemcsak néhány grammnyi, hanem több ezer tonnányi vegyi fegyverrel rendelkezik, köztük VX idegméreggel. Kim Dzsong Nam meggyilkolása mindenki számára világossá teszi, hogy Észak-Koreának vannak vegyi fegyvereim, és ténylegesen szándékában áll használni is azokat – mondta a dél-koreai külügyminiszter.

Jun szerint a vegyi fegyverek gyártását és alkalmazását tiltó egyezmény alapján az államok kollektív ellenlépéseket tehetnének Phenjannal szemben, akár olyan formában, hogy felfüggesztik Észak-Korea ENSZ-tagságát.

Amint a malajziai kormány nyilvánosságra hozza a Kuala Lumpur-i repülőtéren elkövetett gyilkosság ügyében folytatott nyomozás eredményeit, az ENSZ Biztonsági Tanácsának és a vegyi fegyvereket tiltó egyezmény részes államainak kiemelt kérdésként kellene kezelnie Phenjan ügyét – hangoztatta a dél-koreai miniszter.

Az 1993-ban hatályba lépett egyezménynek Dél-Korea részes állama, Észak-Korea viszont nem.

Kapcsolódó Cikkek

  • Szexuális visszaélései miatt kitaszították az érseket

    Szexuális visszaélései miatt kitaszították az érseket

    Szexuális visszaélései miatt egy vatikáni fegyelmi bizottság kitaszította a papi rendből Theodore McCarrick volt washingtoni érseket, az amerikai katolikus egyház egyik volt vezetőjét, akit még tavaly is a legbefolyásosabbak között tartottak számon – közölték szombaton hivatalosan a Szentszéknél.

  • Csődeljárást kért maga ellen a Flybmi brit légitársaság

    Csődeljárást kért maga ellen a Flybmi brit légitársaság

    Csődeljárást kezdeményezett maga ellen a British Midland Regional, vagyis Flybmi néven ismert brit légitársaság, és azonnali hatállyal törölte járatait – jelentette be a cég szombat este a honlapján, részben a Nagy-Britannia uniós kiválása (Brexit) körüli bizonytalanságot okolva a kényszerű döntésért.