EUR: 316,53 Ft
CHF: 281,63 Ft
2019. március 25., hétfő
Irén, Írisz

Extra

Oscar-gála: Elbűvölte Hollywoodot a Mindenki két cuki gyereksztárja

Nicole Kidman szívesen pózolt az Oscar-gálán az Oscar-díjas Mindenki két főszereplőjével, Gáspárfalvi Dorkával és Hais Dorottyával. Samuel L. Jackson pedig csak ámult azon, mennyire tehetségesek. A rövidfilm rendezője, Deák Kristóf meglepődött az aranyszobor súlyán, és azt mondta, még évekig eltarthat, míg felfogja ezt az óriási sikert.

Deák Kristóf és felesége, Nina /Fotó: Profimedia, SIPA USA

– Ajánlom ezt a díjat mindazoknak, akik jobbá tehetik a világot: a gyerekeknek. Próbáljuk őket jól felnevelni, hogy büszkék lehessünk rájuk – mondta az Oscar-díjas Deák Kristóf rendező, miután a Mindenki című rövidfilmért megkapta az aranyszobrot. A 34 éves rendező szinte el sem akarta hinni, hogy ők nyertek. Később az M1-nek adott interjút, amelyben úgy fogalmazott, hogy akár évekig eltarthat, mire sikerül felfognia ezt az óriási sikert.


– Ez a forgatókönyv nem volt a fejemben, csak a legszebb álmaimban jelent meg. Pár napig, hétig, hónapig el fog tartani, míg sikerül feldolgozni – mondta boldogan a rendező, akit gyönyörű koreográfus felesége, Nina Kov is elkísért. A filmesnek a közösségi oldalakon is rengetegen gratuláltak, többek között Orbán Viktor és a filmügyi kormánybiztos, Andy Vajna. A 25 perces alkotás 1991-ben játszódik, a 10 éves Zsófi új iskolába kerül, ahol a kórus tagja lesz. Összebarátkozik Lizával, aki a legnépszerűbb lány az osztályban. Később szembe kell szállniuk Erika nénivel, aki nem olyan kedves, mint amilyennek elsőre tűnt.

– 2012-ben hallottam a film alapjául szolgáló történetet egy svéd barátnőmtől Londonban. Amikor 10 éves volt, akkor akkor ment el egy új iskolába, ahol csatlakozott az énekkarhoz. Nagyon élvezte, de a vezető közölte vele, hogy nem kellene túl hangosan énekelnie, majd további 15 gyerek járt így a kórusban – mondta korábban a rendező, aki maga is találkozott olyan tanárral, akitől sírva mentek haza a gyerekek. A Lokálnak sikerült elérnie Los Angelesben a Zsófit alakító Gáspárfalvi Dorkát.


– Jelen pillanatban az ágyban fekszem, de képtelen vagyok elaludni, annyi izgalom ért minket – nyilatkozta a Lokálnak Dorka helyi idő szerint hajnali ötkor. Dorka és barátnője, a másik főszereplő Hais Dorottya hajnali 2-ig adtak interjúkat. A gála és az utána lévő fogadás lenyűgözte őket.

– Gyönyörű, kristályokkal díszített mennyország volt az egész! Egy álomvilág. A sokat imádott színészek egyszer csak életre keltek és egy levegőt szívtunk velük. Kicsit olyan volt, mintha nem is a földön lennénk, hanem egy mesés történet színpadán – áradozott a felhajtásról Dorka, aki azt is elárulta, hogy több hollywoodi sztárral is sikerült beszélniük, illetve közös fotókat készíteniük.

Deák Kristof és Udvardy Anna /Fotó: Profimedia, SIPA USA

– Nicole Kidman megkérdezte, hogy ez a hajzuhatag eredeti-e. Rajtuk kívül Jeff Bridgesszel és Samuel L. Jacksonnal sikerült pár szót váltanunk, mindketten gratuláltak. Szerettem volna minden ember elé odaállni a színpadon, és azt mondani: imádlak titeket! – tette hozzá Dorka, aki arról is mesélt, milyen érzés megfogni az aranyszobrocskát.

– Nem gondoltam, hogy ilyen súlya van, fantasztikus megérinteni a sima és fényes felületet. Szinte arra készteti az embert, hogy megszorítsa és magához ölelje. Ez egy leírhatatlan érzés! – áradozott Dorka.
A másik főszereplő, Hais Dorottya édesanyja könnyekben tört ki, amikor megtudta, hogy a Mindenki Oscar-díjas lett.
– Sírtunk, ugráltunk körbe-körbe Dorka kishúgával. Alig akartuk elhinni, nagyon büszke vagyok a lányomra és az alkotókra. Ez mindenki sikere – kezdte a Lokálnak Cserny Zsuzsanna.

– Dorka most 13 éves, több reklámban szerepelt már, valamint a Társasjáték című sorozatban is. Imádja a színészkedést. Emellett pedig hároméves kora óta sportol, sok mindent kipróbált, de egy ideje már csak a műugrás maradt. Két hétig még biztosan Los Angelesben lesz, mert az egyik egyetemen is kipróbálja az edzést. Komolyan készül az ifi Európa-bajnokságra is – mondta az édesanya, aki azt is elárulta, hogy Dorkának nemcsak a filmben, de az életben is hatalmas az igazságérzete.

– Lázadó, kiáll magáért és másokért is, ugyanúgy, mint Liza a filmben. Azt mondja, hogy borzasztó hangja van, a másik Dorka sokkal tehetségesebb nála. A film végén így nem az én kislányom énekel, hanem egy szinkronhang – mesélte Zsuzsa, aki hihetetlenül örül Dorka sikereinek, de arra nagyon figyelnek, hogy szigorúan fogják, és a népszerűség ellenére Dorka „a földön maradjon”.

– Szerencsére ezzel nincs gond, mert Dorka nagyon kötelességtudó, jólelkű, és szó sem lehet róla, hogy esetleg elszálljon!

Örömmámor a zeneiskolában

A legboldogabb gyerekek most valószínűleg a Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskolában vannak, ugyanis az ottani kórustagok és a kórus vezetője, Molnár Mónika is szerepel a filmben. A Lokál ellátogatott az iskolába, ahol a diákok és a tanárok közösen izgulták végig a díjátadót.

Budapest, 2017. február 27.
A Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola énekkarának tagjai, az Oscar-díjas Mindenki című kisfilm szereplői az iskolában 2017. február 27-én, az Oscar-gála éjszakáján. A film rendezője Deák Kristóf, producere Udvardy Anna.
MTI Fotó: Kallos Bea

– Énekeltünk, gitároztunk, játszottunk, majd egy kis alvás után mindenki hatalmas ujjongásban tört ki, amikor kiderült, hogy Oscar-díjat nyertünk. Jó játék volt, és most mérhetetlenül büszkék is vagyunk – mondta a kórusvezető, akinek növendékei nagyon élvezték a forgatást.

– Rengeteg szabadidőnk volt. Volt, hogy kinn fogócskáztunk és labdáztunk az udvaron. Nagyon élveztük a forgatást, de nagyon furcsa volt, hogy egy jelenetet akár százszor is felvettünk egymás után, mert valaki mindig figyelmetlen volt – emlékezett vissza Szilárdi Erik, a film mellékszereplője a két évvel ezelőtti felvételekre.

A légy volt az első

Az első magyar alkotás, amely Oscar-díjat kapott, Rófusz Ferenc A légy című animációs rövidfilmje volt 1981-ben. Egy évvel később Szabó István Mephisto című alkotása nyerte el a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscart. A sikert csak tavaly tudta megismételni magyar filmes, Nemes Jeles László alkotása, a Saul fia lett a kategória győztese. A Mindenki pedig az első rövidfilm, amely nyert.

Kapcsolódó Cikkek