EUR: 313,02 Ft
CHF: 271,73 Ft
2018. február 24., szombat
Mátyás

Budapest

25 milliós párbaj a 117 éves belvárosi vívóteremért

Mintegy negyven-ötven ifjú és senior vívónak nyújt otthont, sportolási lehetőséget a Puskin mozi feletti terem, amely a múlt században még párbajok színtere – is – volt, és a hatvanas-hetvenes években olyan nagyságok képviselték az OSC-t, mint a négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győző.

– A korábbi klubelnök, dr. Frenkl Róbert 2010-ben bekövetkezett halálát követően kezdődtek a bajok, azóta nem fizetett sem az egyetem, sem más. Mi alig néhány hónapja szembesültünk ezzel az áldatlan állapottal – mondta a kétszeres párbajtőr világbajnok Pap Jenő, aki társadalmi munkában a klub szakosztályvezetője és egyben edzője. – Az önkormányzat nem a vívószakosztályt, az OSC-t, az egyesület egészét perli, s ha a hamarosan beígért végrehajtás megindul akár meg is szűnhet patinás egyetemi sportklub.


A vívók minden követ megmozgattak, hogy rendezzék az adósságot, ám a tagsági díjakból legfeljebb a havi működési költséget – kb. 350 ezer forint – tudják fedezni. Ígéretet kaptak öt millió forintnyi rendkívüli segélyre, s ha időt nyernének, talán sikerülne rendezni az adósságot. Információink szerint a vívószövetség is próbált lépni az ügyben, de tehetetlenek, a jogos követeléssel szemben. Igaz, a szövetség éves költségvetéséből talán lehetne néhány milliót a patinás terem megmentésére fordítani. Annál is inkább, mert a Nagykörút által határolt kerületekben – néhány iskolai tornatermet leszámítva – nincs hasonló, sportolásra alkalmas terem.

Fotó: Mészáros Diána

– Egyelőre a végrehajtási fázisban van az ügy, így némi időt, néhány hetet, hónapot nyertünk, és megvalósíthatjuk a fennmaradás érdekében kidolgozott terveket – például a vívás múzeuma is itt lehetne -, de ha nem megy másként, akkor tiszta lappal induló, új egyesületet alapítunk, az önkormányzat pedig akár a felszámolásig tovább perli az OSC-t – zárta szavait a korábbi világbajnok.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Belváros-Lipótvárosi Önkormányzatot, ám a cikk leadásáig nem válaszoltak levelünkre.

Fotó: Mészáros Diána

 

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Migránstelepet terveznek Soros szervezetei a szomszéd kerületbe?

  Migránstelepet terveznek Soros szervezetei a szomszéd kerületbe?

  A kertvárosi egyesületek mellett a zugló-alsórákosi civil szervezet is felemelte a szavát az ellen, hogy illegális bevándorlókat telepítsenek a XVI. kerületbe. Az Alsórákosi Civil Egyesület is jegyzi ugyanis azt a nyilatkozatot, amelyben hat szervezet az ellen tiltakozik, hogy a mátyásföldi Ikarus Ipari Parkot tulajdonló holland cég Soros György által támogatott szervezeteknek ingatlant adjon bérbe.

 • Bringás úton bringázni veszélyes!

  Bringás úton bringázni veszélyes!

  Nem mindennapi parkolást gátló oszlopokat helyeztek ki a népligeti felüljáró alá. Igaz, az oszlopok végül nem a parkolást, hanem a kerékpározást gátolják, sőt, a bringások testi épségét is veszélyezteti, hiszen a korlátok elhelyezésénél egész egyszerűen nem vették figyelembe, hogy a felüljáró alatt áthalad egy bicikliút is.

 • Erre vágynak 25-35 év közötti fiatalok

  Erre vágynak 25-35 év közötti fiatalok

  Saját lakás, gyerek és természetesen az egészség sem marad le a fiatalok kívánságlistájáról. A Fundamenta készített egy országos felmérést, ami alapján bátran kijelenthető, a 25 évüket betöltött fiataloknak, igen komoly terveik vannak.