EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 28., vasárnap
Emil, Csanád

Budapest

25 milliós párbaj a 117 éves belvárosi vívóteremért

Mintegy negyven-ötven ifjú és senior vívónak nyújt otthont, sportolási lehetőséget a Puskin mozi feletti terem, amely a múlt században még párbajok színtere – is – volt, és a hatvanas-hetvenes években olyan nagyságok képviselték az OSC-t, mint a négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győző.

– A korábbi klubelnök, dr. Frenkl Róbert 2010-ben bekövetkezett halálát követően kezdődtek a bajok, azóta nem fizetett sem az egyetem, sem más. Mi alig néhány hónapja szembesültünk ezzel az áldatlan állapottal – mondta a kétszeres párbajtőr világbajnok Pap Jenő, aki társadalmi munkában a klub szakosztályvezetője és egyben edzője. – Az önkormányzat nem a vívószakosztályt, az OSC-t, az egyesület egészét perli, s ha a hamarosan beígért végrehajtás megindul akár meg is szűnhet patinás egyetemi sportklub.


A vívók minden követ megmozgattak, hogy rendezzék az adósságot, ám a tagsági díjakból legfeljebb a havi működési költséget – kb. 350 ezer forint – tudják fedezni. Ígéretet kaptak öt millió forintnyi rendkívüli segélyre, s ha időt nyernének, talán sikerülne rendezni az adósságot. Információink szerint a vívószövetség is próbált lépni az ügyben, de tehetetlenek, a jogos követeléssel szemben. Igaz, a szövetség éves költségvetéséből talán lehetne néhány milliót a patinás terem megmentésére fordítani. Annál is inkább, mert a Nagykörút által határolt kerületekben – néhány iskolai tornatermet leszámítva – nincs hasonló, sportolásra alkalmas terem.

Fotó: Mészáros Diána

– Egyelőre a végrehajtási fázisban van az ügy, így némi időt, néhány hetet, hónapot nyertünk, és megvalósíthatjuk a fennmaradás érdekében kidolgozott terveket – például a vívás múzeuma is itt lehetne -, de ha nem megy másként, akkor tiszta lappal induló, új egyesületet alapítunk, az önkormányzat pedig akár a felszámolásig tovább perli az OSC-t – zárta szavait a korábbi világbajnok.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Belváros-Lipótvárosi Önkormányzatot, ám a cikk leadásáig nem válaszoltak levelünkre.

Fotó: Mészáros Diána

 

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Levegő ingyen

  Levegő ingyen

  Egy újabb gesztus a bringásoknak: a fővárosi önkormányzat Budapest tíz pontjára helyezett ki olyan pumpákat, amelyeket a két keréken közlekedők ingyen használhatnak.

 • Nyitrai Zsolt: Megvédjük a hazánkat

  Nyitrai Zsolt: Megvédjük a hazánkat

  Minden idők legsikeresebb nemzeti konzultációjának nevezte a mostanit Nyitrai Zsolt az Álljunk ki Magyarországért! elnevezésű kampány keretében Józsefvárosban tartott lakossági fórumon.

 • Továbbra is előzetesben

  Továbbra is előzetesben

  Három hónappal meghosszabbította a bíróság a 2016. szeptember 24-ei Teréz körúti robbantás feltételezett elkövetőjének előzetes letartóztatását.