2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Belföld

Az Európai Bizottság “komoly tárgyalást” akar Magyarországgal

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja rövidesen Magyarországra utazik, hogy “komoly tárgyalást” folytasson a magyar vezetőkkel – tudta meg az AFP francia hírügynökség egy bizottsági szóvivőtől.

Az Európai Bizottság heti ülésén, kedden vizsgálta meg a “Magyarországgal kapcsolatos jogi helyzetet” – közölte a szóvivő az AFP kérdésére.


“A (biztosok) kollégiuma úgy döntött”, hogy Avramopulosz “Magyarországra utazik, hogy komoly tárgyalást folytasson a magyar hatóságokkal”, mielőtt egy részletes jogi értékelés fényében újra megvizsgálja a kérdést – tette hozzá a szóvivő, aki szerint a látogatásra “várhatóan a jövő héten vagy utána kerül sor”.

Az Országgyűlés a kormány javaslatára kedden fogadott el módosításokat a jogi határzár szigorítására. Pintér Sándor belügyminiszter előterjesztését 138 kormánypárti és jobbikos igen szavazattal, 6 – LMP-s és független képviselők által leadott – nem ellenében, 22 – zömmel szocialista – tartózkodás mellett hagyták jóvá a képviselők.


A parlament döntésével kiegészítette a menedékjogi törvényt a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre vonatkozó eljárási szabályokkal. Így ilyen időszakban menedékjogi kérelmet alapesetben a menekültügyi hatóság előtt személyesen, kizárólag a határon lévő tranzitzónában lehet benyújtani, a menedékkérőnek pedig a kérelme jogerős elbírálásáig ott kell várakoznia. Ezt a helyet ez alatt az idő alatt csak kifelé – vagyis a most meglévő tranzitzónák esetében Szerbia felé – hagyhatja el. Változik a gyermekvédelmi törvény is: azokat a 14 és 18 év közötti külföldi gyermekeket, akik kísérő nélkül érkeznek, tömeges bevándorlási válsághelyzetben szintén a tranzitzónában helyezik el a menekülteljárás idejére. A 14 év alatti, kísérő nélküli kiskorúak esetén azonban továbbra is biztosított a gyermekvédelmi intézményi elhelyezés.

A belügyminiszter indoklásában azt írta, hogy rengeteg illegális bevándorló él vissza a hatályos uniós jogszabályokkal: menedékkérelmet nyújtanak be, de az erről szóló döntést megelőzve szabadon mozognak az EU-ban, ami jelentős biztonsági kockázatot jelent. A kormány szerint a törvény elfogadása után azonban “senki sem léphet jogosulatlanul Magyarország és az Európai Unió területére”.

Februárban az Európai Bizottság alelnöke, Frans Timmermans nem kívánta kommentálni a magyar terveket, előtte részletesen meg akarta ismerni. “Minden tagállamot figyelmeztetünk a mindnyájunk által elfogadott nemzetközi normákkal kapcsolatos kötelezettségeire” – jelentette akkor ki.

Az emberi jogok és a demokrácia betartása felett őrködő páneurópai szervezet, az Európa Tanács szerdán úgy ítélte meg, hogy az új magyar jogszabály sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

Kapcsolódó Cikkek

  • Segítünk megszedni magát piros tojással

    Segítünk megszedni magát piros tojással

    Minden évben eljön az a nap, amikor minden fiú, legény, és férfi elkezd eszeveszettül gondolkozni, hogy Húsvéthétfőn milyen verset mondjon a hagyományos locsolkodás mellé. Van, aki a rövid, frappáns versikékre esküszik, van, aki minden évben marad a bevált „Zöld erdőben jártam” kezdetű mondókánál.

  • Pótlóbuszok járnak Debrecen és Balmazújváros

    Pótlóbuszok járnak Debrecen és Balmazújváros

    A Debrecen-Füzesabony (108-as) vasútvonalon május 2-től várhatóan december 14-ig módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok, illetve Balmazújváros és a megyeszékhely között pótlóbuszok szállítják az utasokat – közölte a MÁV Zrt.