2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Kecskemét

Boszorkányüldözésről beszélt Stadler védője

Perbeszédekkel folytatódott Stadler József legutóbbi, 420 milliós adócsalással kapcsolatos büntetőpere a Kecskeméti Törvényszéken. Stadler többször volt már börtönben hasonló ügyek miatt, most újabb letöltendő szabadságvesztést kért rá az ügyész, a vádlott ügyvédje pedig az eljárás megszüntetését vagy a volt akasztói vállalkozó felmentését kérte – és boszorkányüldözésről beszélt.

Stadlert azzal vádolják, hogy a 2007–2010-es években az érdekeltségébe tartozó gazdasági társaságok nevében kibocsátott és befogadott – főként ruhaneműk kereskedelmének látszatát keltő – valótlan tartalmú számlák felhasználásával áfát kísérelt meg visszaigényelni, illetve a társaságok adófizetési kötelezettségét csökkentette.


Stadler a bíróságon Fotó: hiros.hu

Az ügy három, a vádlottal összefüggésbe hozható kft.-t is érint, ezek könyvelésében szerepeltette a fiktív számlákat. Az eredeti vádirat szerint különös visszaesőként az áfa és társasági adó adónemekben a fenti időszakban majd 420 millió forint vagyoni hátrányt okozott. A feljelentő maga az adóhatóság volt.

 

Soós Mihály, a Kecskeméti Járási és Nyomozóügyészség helyettes vezetője perbeszédében a fenti összeget 243 millió forintra csökkentette ugyan, de ezzel együtt is különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével, valamint folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségével vádolja Stadler Józsefet.


Súlyosbító körülményként említette „különös visszaeső” mivoltát, büntetett előéletét, illetve hogy a hasonló cselekmények helyi és országos szinten is elszaporodtak.

Enyhítő körülményként az eltelt időt hozta fel az ügyész, hiszen a tárgyalt bűncselekmények között van olyan, amelyik már tíz éve történt. Soós Mihály indítványozta a börtönben letöltendő szabadságvesztést, a közügyektől való eltiltást és a perköltség megtérítését is.

Balázs László Tibor ügyvéd hosszasan sorolta azokat a körülményeket, amelyek miatt szerinte a vád értelmezhetetlen. Kifejtette, Stadler József naivitása és iskolázatlansága miatt nem bizonyított, hogy tisztában lett volna cselekedetei társadalmi kárával.

Homályosan utalt bizonyos körökre is, amelyek helytelen irányba próbálják terelni az eljárás menetét. A meg nem nevezett érdekcsoportoknak – és itt kifejtette, hogy nem az ügyészségre és a bíróságra gondol – szerinte érdekükben áll a Stadler-ügyként elhíresült „koncepciós per”, „boszorkányüldözés” folytatása és Stadler József börtönbe juttatása.

Március harmadikán várható ítélet a büntetőperben.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.