EUR: 321,45 Ft
CHF: 282,49 Ft
2019. április 25., csütörtök
Márk

Belföld

Bulgária panaszt tett az élelmiszerek gyártók kettős mércéje miatt

Bulgária panaszt tett az Európai Uniónál az élelmiszereket forgalmazó multinacionális cégek által alkalmazott kettős mérce miatt – jelentette be kedden Szófiában Maja Manolova bolgár ombudsman.

Az érdekképviselő a jogérvényesülés, fogyasztópolitika és nemek közötti esélyegyenlőséget felügyelő Vera Jourová uniós biztosnak küldött levelet, amelyben azt írta, hogy a multinacionális vállalatok sokkal alacsonyabb minőségű élelmiszert és italokat árulnak Közép- és Kelet-Európa országaiban, mint az unió nyugati felében.


Ez a gyakorlat hátrányos helyzetbe hozza a bolgár fogyasztókat az úgynevezett régi demokráciák lakóival szemben – hangzik az ombudsman közleménye.

Manolova szerint ezek a cégek még olyan termékeket is árulnak, amelyek veszélyeztetik a fogyasztók egészségét. Hangsúlyozta, hogy az alacsony minőségű termékeket leginkább gyerekek fogyasztják, akiknek a növekedésben lévő szervezete egészséges, tápláló ételeket igényel.

Az 5 és 18 év közötti bulgáriai fiatalok 26,2 százaléka túlsúlyos, amivel 32 európai ország között Bulgária az ötödik helyen áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint – áll a levélben.

Manolova arra kérte az Európai Bizottságot, hogy ne engedje ugyanazon márkanév alatt árulni az egyes országokban eltérő minőségű élelmiszereket, és törvényben tiltsa meg a kettős mérce alkalmazását.

Ez történt korábban:

Kapcsolódó Cikkek

 • A Maccabi Európa Játékok jó válasz a hamis hírekre

  A Maccabi Európa Játékok jó válasz a hamis hírekre

  Büszkék vagyunk azokra a zsidó származású magyarokra, akik a sporton keresztül gazdagabbá tették a magyar sport örökségét – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Maccabi VAC Hungary Sportegyesület kiállításának New York-i megnyitóján.

 • Orbán Balázs: Európa sorskérdése a migráció

  Orbán Balázs: Európa sorskérdése a migráció

  Két fronton kell harcolnia a magyar kormánynak: a bevándorláspárti nemzetközi erőkkel és az őket támogató hazai ellenzékkel, de a választók támogatásával megnyerhetők ezek a küzdelmek – fogalmazott lapunknak Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára.

 • Mikor is volt diktatúra?

  Mikor is volt diktatúra?

  1919. április 7-én tanácsválasztásokat tartottak. Nem választhattak a korábbi hatalom képviselői és a papság, valamint csak a szociáldemokrata és kommunista pártok egyesülése után létrejött Magyarországi Szocialista Párt indíthatott jelölteket.