EUR: 303,33 Ft
CHF: 267,51 Ft
2017. augusztus 21., hétfő
Sámuel, Hajna

Külföld

Egy bíróság a kormányt okolja a fukusimai atomkatasztrófáért

Egy japán bíróság pénteken megállapította, hogy a tokiói kormány és a Tokiói Elektromos Művek (TEPCO) kártalanítási felelősséggel tartozik a 2011-es fukusimai atomkatasztrófáért – derült ki helyi médiajelentésekből.

Ez volt az első alkalom, hogy az igazságszolgáltatás kimondta a kormány felelősségét a 2011-es japán földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőmű ügyében. Az ítélőszék úgy vélte, hogy a japán kormánynak fel kellett volna szólítania a TEPCO-t arra, hogy a földrengés-előrejelzések fényében tegyen óvintézkedéseket az atomerőmű területén. A TEPCO-nak szinte semmi erőfeszítésébe nem került volna néhány vészáramforrást telepíteni egy magasabban fekvő területre, amivel már elkerülhető lett volna a katasztrófa – tette hozzá.

A Gunma prefektúrában található Maebasi körzet bírósága szerint a kormány és a TEPCO összesen 38,55 millió jen (csaknem 10 milliárd forint) kártalanítással tartozik 137 fukusimai kitelepítettnek.

A kitelepítettek összesen 18 japán prefektúrában nyújtottak be csoportos keresetet.

2011 márciusában egy erőteljes földrengés és az azt követő szökőár annyira megrongálta a fukusimai atomerőművet, hogy hat reaktora közül háromban reaktorolvadás következett be, amelynek nyomán radioaktív részecskék kerültek a környezetbe. Az atomkatasztrófa miatt százezrek kényszerültek otthonuk elhagyására, közülük 80 ezer azóta sem térhetett haza.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hadihajó ütközött, több ember eltűnt!

  Hadihajó ütközött, több ember eltűnt!

  Kereskedelmi hajóval ütközött össze egy amerikai hadihajó Szingapúr partjainak közelében, legalább tíz amerikai tengerész eltűnt, öt pedig megsérült – jelentette közleményben az amerikai haditengerészet.

 • Vérbe borítja Európát a terror

  Vérbe borítja Európát a terror

  Egy magyar nő is megsérült a barcelonai, legalább 14 halálos áldozattal járó terrortámadásban, amelyet az Iszlám Állam vállalt magára. Később újabb merénylet következett a katalóniai Ripollban, ahol a rendőrök öt terroristával végeztek.

 • Robbantásokra készültek a barcelonai terroristák

  Robbantásokra készültek a barcelonai terroristák

  A spanyolországi merényletek elkövetéséért felelős terrorsejt számos pokolgépes merényletet készített elő, 120 butánggázpalackot a rendőrség megtalált egy alcanari házban – jelentette be Josep Lluis Trapero katalán rendőrfőnök vasárnap.