2018. április 20., péntek
Tivadar

Külföld

Egy bíróság a kormányt okolja a fukusimai atomkatasztrófáért

Egy japán bíróság pénteken megállapította, hogy a tokiói kormány és a Tokiói Elektromos Művek (TEPCO) kártalanítási felelősséggel tartozik a 2011-es fukusimai atomkatasztrófáért – derült ki helyi médiajelentésekből.

Ez volt az első alkalom, hogy az igazságszolgáltatás kimondta a kormány felelősségét a 2011-es japán földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőmű ügyében. Az ítélőszék úgy vélte, hogy a japán kormánynak fel kellett volna szólítania a TEPCO-t arra, hogy a földrengés-előrejelzések fényében tegyen óvintézkedéseket az atomerőmű területén. A TEPCO-nak szinte semmi erőfeszítésébe nem került volna néhány vészáramforrást telepíteni egy magasabban fekvő területre, amivel már elkerülhető lett volna a katasztrófa – tette hozzá.


A Gunma prefektúrában található Maebasi körzet bírósága szerint a kormány és a TEPCO összesen 38,55 millió jen (csaknem 10 milliárd forint) kártalanítással tartozik 137 fukusimai kitelepítettnek.

A kitelepítettek összesen 18 japán prefektúrában nyújtottak be csoportos keresetet.

2011 márciusában egy erőteljes földrengés és az azt követő szökőár annyira megrongálta a fukusimai atomerőművet, hogy hat reaktora közül háromban reaktorolvadás következett be, amelynek nyomán radioaktív részecskék kerültek a környezetbe. Az atomkatasztrófa miatt százezrek kényszerültek otthonuk elhagyására, közülük 80 ezer azóta sem térhetett haza.

Kapcsolódó Cikkek