EUR: 319,18 Ft
CHF: 274,72 Ft
2018. május 25., péntek
Orbán

Belföld

Eladta a lelkét Simicskának a Jobbik

Elért a parlamentig a kialakuló Jobbik–Simicska viszony. Tuzson Bence kommunikációs államtitkár szerint a Jobbik eladta a lelkét, és arra is utalt: új gazdájuk Simicska Lajos nagybirtokos-médiatulajdonos. Ezt az Origo szerint számos tény támasztja alá.

Novák Előd, a Jobbik képviselője /Fotó: MTI – Kovács Attila

A Simicska–Jobbik kapcsolatról már akkor is szárnyra keltek feltételezések, amikor a médiavállalkozó tulajdonában lévő Magyar Nemzet jó fél évvel hamarabb utalt rá: eltávolítják a szélsőjobboldali pártból Novák Elődöt, mert a „kormányzati szerepre készülő pártnak tehertétel lehet Novák személye”.

Erre 2016 tavaszán sor is került, amikor Vona Gábor nem engedte, hogy Novák újrainduljon az alelnöki posztért.Vona és Simicska legalább kétszer találkoztak. Előbb 2015 novemberében, majd a Jobbik-elnök (a ma már Simicskának dolgozó Kálmán Olga korábbi ATV-s műsorában 2016 októberében) maga ismerte be: újfent „összefutott” a nagybirtokossal, akivel a migrációs népszavazásról beszélgettek. Éppen ekkoriban szavazott nemmel a kvótanépszavazással kapcsolatos alkotmánymódosításra a Jobbik.

A 2015-ös Simicska–Vona találkozón Volner János alelnök is ott volt, akinek a párt médiahátterének megteremtése volt a feladata. Ezután a Simicskához tartozó Lánchíd rádióban négyszer, a Magyar Nemzetben pedig kétszer annyi jobbikos hír jelent meg, mint előtte.

– Bármennyire is jóval szerényebbek Vona képességei, mint Orbáné, ha 2018-ban Vona lenne a miniszterelnök, az nagyon jót tenne az országnak – nyilatkozta tavaly nyáron Schlecht Csaba, a Lánchíd Rádió főszerkesztője.A rádió műsorvezetője, Csintalan Sándor – akit Simicska nem hivatalos szóvivőjeként emlegetnek – korábban „politikai hullarablónak” nevezte a Jobbikot. Tavaly már kiállt Vona mellett, amikor a pártelnököt „melegbarátsággal” hozta hírbe Terry Black. Máskor arra utalt: a Fidesz szerinte azért támadja a Jobbikot, mert az ellenzéki párt mögött Simicska áll.

A Jobbik-közeli Iránytű Intézet is együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzettel. Az Origo szerint a Jobbiktól megalakulása óta eddig 330 millió forintnyi pénzt kapó közvélemény-kutató február vége óta naponta ad tanulmányokat a Magyar Nemzetnek.

Csintalan Sándor, a Hír Tv műsorvezetője /Fotó: MTI – Kovács Tamás

2015-ig a Jobbiknál többen is feszegették Simicska gazdagságának hátterét. A jobbikos Szilágyi György 2014-ben még vizsgálóbizottságot állíttatott volna fel, melynek színe elé hívták volna Simicskát, hogy „számoljon el azzal a sok milliárddal”. Ma már ez szóba sem kerül. Sőt: Novák Elődtől korábban elhangzott, hogy „nem szabad Simicska elszámoltatását” szorgalmazni a Jobbikban. Novák azóta már nem képviselő és nem tagja a párt vezetésének sem.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ilyen lesz az új ötvenes

  Ilyen lesz az új ötvenes

  A Magyar Nemzeti Bank mától új 50 forintos forgalmi érme-emlékváltozatot bocsát ki a Családok éve tiszteletére. Az új 50 forintosok között lesz 10 ezer forint névértékű ezüst, valamint 2 ezer forint névértékű színesfém emlékérme is.

 • Steve Bannon: Orbán hasonlít Trumpra

  Steve Bannon: Orbán hasonlít Trumpra

  Több párhuzamot vont Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök között Steve Bannon, utóbbi korábbi kampánystratégája, aki a Várkert Bazárban tartott előadást a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a Századvég Alapítvány szervezte Európa Jövője konferencia első napján, szerdán.

 • Feje tetejére fordították a pizzát

  Feje tetejére fordították a pizzát

  Elsőként Magyarországon a Pizza i55 kínálja Chicago specialitását, a “deep dish” vagyis mélytányéros pizzát. A bár testvérpár-tulajdonosai számítanak rá, hogy a hagyományos pizza kedvelői majd kígyót-békát kiabálnak rájuk, de hisznek benne, hogy a fordítva rétegzett “pizzapite” beveszi majd a gasztronómiai szempontból befogadó Budapestet.

 • Repüléssel ünnepel a lottómilliomos

  Repüléssel ünnepel a lottómilliomos

  Életében először ül repülőre a magyar lottómilliomos. Habár Andraschek László 2013-ban 636 milliót nyert a Skandináv lottón még soha nem ült utazott repülőn, de hatvanadik születésnapján egy Kanadába szóló jeggyel lepi meg felesége Anikó.