EUR: 310,27 Ft
CHF: 258,74 Ft
2018. április 19., csütörtök
Emma

Külföld

Életét is kockáztatja az űrutazásért Stephen Hawking!

Teljesülhet az elméleti fizikus Stephen Hawking legnagyobb álma és még idén űrturista lehet. A tudósnak a Virgin Galactic tulajdonosa, Richard Branson ajánlott fel egy helyet űrrepülőgépén. Hawking azonnal igent mondott a lehetőségre, azt sem érdekelte, hogy 2014-ben egy tesztrepülés során lezuhant már a cég egyik űrhajója.

A szupergazdagok már évek óta arra várnak, hogy elinduljon az első űrturistákkal teli űrhajó, sokan már elővételben megvették a jegyeiket. A Föld egyik legokosabb embere, Stephen Hawking pedig nemrég bejelentette, hogy a Virgin Galactic tulajdonosa, Richard Branson felajánlott egy helyet számára a következő űrrepülőgépen. A hírt maga a tudós jelentette be a Good Morning Britain című televíziós műsorban.  Hawking érthetően óriási lehetőséget lát az utazásban, még az sem vette el a kedvét, hogy 2014-ben egy próbarepülés közben lezuhant a Virgin Galactic űrrepülőgépe a kaliforniai Mojave – sivatagban. Az egyik pilóta meghalt, a másik pedig súlyosan megsérült. Akkor a milliárdos Branson azt nyilatkozta, hogy nem biztos abban, hogy ezt az egészet folytatni kellene. Aztán persze folytatták a fejlesztéseket és próbálják biztonságossá tenni a repüléseket.


fotó: Virgin Galactic

Stephen Hawking nevét az 1988-ban megjelent, Az idő rövid története című, a tudományokban járatlanok számára is élvezhető könyv tette széles körben ismertté. A kötetet negyven nyelvre fordították le, harmincmillió példány kelt el belőle, és tudományos mű esetén rekordot jelentő 237 hetet töltött a The Sunday Times brit lap sikerlistáján.

Stephen Hawking
fotó: Profimedia

Hawking tizenhét évesen került az Oxfordi Egyetemre, ahol fizikából szerzett diplomát kiváló eredménnyel, majd Cambridge-ben folytatva kozmológiai-asztrofizikai tanulmányait doktori fokozatot szerzett. Az egyetemi évek alatt gyógyíthatatlan betegséget (amiotrófiás laterálszklerózist) diagnosztizáltak nála, amely a mozgató idegpályák elsorvadásához vezetett. 1969-ben végleg tolókocsiba kényszerült. 1985-ben tüdőgyulladása következtében gégemetszést hajtottak végre rajta, így lehetetlenné vált számára a kommunikáció. Később kerekesszékére erősített, ujjakkal, majd a bénulás elhatalmasodása után fej- és szemmozdulatokkal vezérelhetővé tett beszédszintetizátor segítségével osztja meg gondolatait másokkal. Arról egyelőre nincs hír, hogyan készítik fel, hogy a szervezete bírja az űrutazással járó megterhelést.


Richard Branson fotó: Virgin Galactic

Kapcsolódó Cikkek

 • Így szólítják Kim Dzsong Un feleségét

  Így szólítják Kim Dzsong Un feleségét

  A hivatalos észak-koreai média újabban “tisztelt first ladynek” szólítja Kim Dzsong Un észak-koreai vezető feleségét, Zsi Szol Dzut, megfigyelők pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy ez cím több mint negyven éve nem volt használatban az országban – írta csütörtökön a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

 • Még több migránst erőltetne Brüsszel Európára

  Még több migránst erőltetne Brüsszel Európára

  Németország szolidaritásának köszönhetően a várakozásokat meghaladó számban érkezhetnek afrikai és közel-keleti menekültek az Európai Unióba (EU) az Európai Bizottság áttelepítési programja révén – mondta a brüsszeli bizottság migrációs ügyekért felelős tagja egy csütörtöki német lapinterjúban.

 • Soros fia és párja is Budapestre jönnek

  Soros fia és párja is Budapestre jönnek

  Soros György képtelen belenyugodni a választási vereségbe, nem adja fel a migránsok betelepítésének tervét. A hét elején Brüsszelbe ment, hogy ismét onnan támadja Magyarországot.