EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Külföld

Észak-Korea kíméletlen csapásokkal fenyegette meg Dél-Koreát

Észak-Korea “kíméletlen” csapásokkal fenyegette meg kedden az Egyesült Államokat arra az esetre, ha megsértené Phenjan szuverenitását vagy méltóságát az a hadihajóraj, amely a Carl Vinson repülőgép-hordozó vezetésével csatlakozni készül az amerikai-dél-koreai közös gyakorlatokhoz.

Phenjan szerint a hajóraj odavezénylése a Koreai-félszigethez része az Egyesült Államok azon “vakmerő tervének”, hogy megtámadja az országot.


“Ha csak egy szemernyit megsértik a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) szuverenitását vagy méltóságát, akkor annak hadserege halálpontos, kíméletlen csapásokat indít a szárazföldről, a levegőből, a tengerről és a tenger alól” – olvasható a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség jelentésében.

“Csak március 11-én számtalan harci gép szállt fel ellenséges hordozókról, és repült el a KNDK területi vizei és légtere mellett, gyakorolta bombák ledobását, valamint az észak-koreai hadsereg szárazföldi létesítményei elleni meglepetésszerű támadásokat” – írták.


Az amerikai haditengerészet szóvivője azt mondta: a Carl Vinson rendszeresen részt vesz a térségben megtartott, előre bejelentett gyakorlatokon.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea hétfőn kezdte meg újabb, minden évben megrendezett közös hadgyakorlatát, a kéthetes Key Resolve nevűt. Ezzel az a céljuk, hogy elrettentsék Phenjant provokációitól.

Észak-Korea március 6-án kilőtt négy ballisztikus rakétát Japán irányába, megsértve ezzel az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait. A szövetségesek ezzel egy időben más hadgyakorlatokat is tartanak: például a Foal Eagle nevűt, amely március 1-jén kezdődött, és április végéig tart, valamint a Soaring Eagle nevűt, amely pénteken kezdődött, és egy hétig tart. Ez utóbbin 50 vadászgép és a légierő 15 egységének 500 tagja vesz részt.

Ez történt korábban:

Kapcsolódó Cikkek