2018. november 21., szerda
Olivér

Külföld

Észak-Korea kiutasította Malajzia nagykövetét

Észak-Korea hétfőn kiutasította Malajzia nagykövetét válaszul arra, hogy két napja Malajzia tette ugyanezt Észak-Korea nagykövetével azzal összefüggésben, hogy februárban a Kuala Lumpur-i repülőtéren meggyilkolták Kim Dzsong Un észak-koreai vezető féltestvérét, Kim Dzsong Namot.

A KCNA észak-koreai hírügynökség jelentése szerint Malajzia észak-koreai nagykövetét nemkívánatos személynek nyilvánították, és utasították, hogy 48 órán belül hagyja el az országot.


Szombaton ugyanez történt Észak-Korea malajziai nagykövetével. Kiutasításának közvetlen oka az, hogy bírálta, ahogyan Malajzia Kim Dzsong Nam meggyilkolásának ügyét kezeli, amivel megsértette a diplomáciai etikettet. Najib Razak miniszterelnök egyenesen “diplomáciai faragatlanságnak” nevezte a diplomata nyilatkozatait.

A észak-koreai nagykövet hétfőn már el is hagyta Malajziát, Pekingen keresztül indult haza.


Ugyancsak hétfőn a Malajziai Labdarúgó Szövetség bejelentette: a kormány biztonsági megfontolásokból megtiltotta a maláj válogatottnak, hogy Észak-Koreába utazzon. A csapatnak március 28-án lett volna selejtező mérkőzése a 2019-es Ázsia Kupára az észak-koreai válogatottal a kommunista ország fővárosában.

Kim Dzsong Namot, a néhai diktátor, Kim Dzsong Il legidősebb fiát február 13-án gyilkolták meg a Kuala Lumpur-i repülőtéren. Két nő mérgező anyagot kent az arcára. A vizsgálatok során kiderült, hogy az ENSZ által vegyi fegyvernek minősített VX idegméreg okozta Nam halálát.

Ez történt korábban:

Kapcsolódó Cikkek