EUR: 303,38 Ft
CHF: 268,81 Ft
2017. augusztus 18., péntek
Ilona

Külföld

Görögországból küldték a levélbombát a pénzügyminisztériumba

Görögországból, egy görög politikus nevében küldtek levélbombát előző nap a német pénzügyminisztérium címére – derült ki csütörtöki médiajelentésekből.

A görög polgári védelmi minisztérium szóvivője elmondta, hogy az ügyben folyamatos a magas szintű kapcsolat a német és a görög fél között.

Feladóként az Új Demokrácia nevű konzervatív ellenzéki görög párt vezetője, Adónisz Georgiádisz volt megjelölve.
“Nem vicc, sajnos igaz a történet” – erősítette meg a híreket egy közösségi oldalon Georgiádisz.
“Valami terrorista azért gondolhatott rám, mert itt Görögországban én még Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter barátjának számítok” – mondta a politikus a Bild című német napilapnak.
Német tisztségviselők nem közölték, hogy a levelet közvetlenül a pénzügyi tárca vezetőjének címezték-e, ahogy azt több görög sajtótermék állította.

Az éles levélbombát szakértők hatástalanították. A borítékban tűzijátékokban használatos gyúlékony anyagok voltak, amelyek súlyos sérülést is okozhattak volna.

A merényletkísérlet elkövetőjeként egy görög anarchista csoport jelentkezett az interneten. A szélsőbaloldali illegális szervezet a “Tűzsejtek Összeesküvése” nevet viseli. A rendőrség egyelőre nem közölte, valós-e az online nyilatkozat.

Görög szakértők információkat várnak Berlinből arról, hogyan kötötték össze a robbanóanyagot és a gyújtózsinórt. Ebből kiderülne, melyik illegális szervezet küldhette a levélbombát. Emellett azt is vizsgálják, hol adták fel a küldeményt.

Nem ez lenne az első alkalom, hogy a Tűzsejtek Összeesküvése levélbombát küld politikai célpontoknak: 2010-ben hasonló küldeményt adtak fel Angela Merkel német kancellár, Nicolas Sarkozy volt francia államfő és Silvio Berlusconi akkori olasz kormányfő, valamint nyolc athéni nagykövetség címére.

Kapcsolódó Cikkek

 • Európa betontömbökkel küzd a gázolásos merényletek ellen

  Európa betontömbökkel küzd a gázolásos merényletek ellen

  Betontömbök, homokzsákok, utcákat eltorlaszoló járművek – ezeket a megoldásokat választották az európai országok hatóságai, hogy megvédjék a lakosságot a gázolásos merényletektől, amelyeknek immár több európai város – legutóbb csütörtökön Barcelona – volt a célpontja.

 • Taylor Swift szexuális támadások áldozatait segíti

  Taylor Swift szexuális támadások áldozatait segíti

  Szexuális támadások áldozatainak segítő szervezetet támogat Taylor Swift, az amerikai popénekesnő a David Mueller egykori rádiós dj ellen indított molesztálási perének megnyerését követően ígérte meg, hogy segíteni fogja ezeknek a szervezeteknek a munkáját.

 • EU: Meg kell védeni az életüket másokért kockáztató humanitárius alkalmazottakat

  EU: Meg kell védeni az életüket másokért kockáztató humanitárius alkalmazottakat

  A humanitárius segítségnyújtásban tevékenykedők napról napra életüket kockáztatják mások megmentéséért, háborúk és a természeti katasztrófák áldozataiért világszerte – jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Hrisztosz Sztilianidesz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős uniós biztos az augusztus 19-én esedékes humanitárius világnap alkalmából pénteken kiadott közös nyilatkozatukban.