2018. május 26., szombat
Evelin, Fülöp

Külföld

Görögországból küldték a levélbombát a pénzügyminisztériumba

Görögországból, egy görög politikus nevében küldtek levélbombát előző nap a német pénzügyminisztérium címére – derült ki csütörtöki médiajelentésekből.

A görög polgári védelmi minisztérium szóvivője elmondta, hogy az ügyben folyamatos a magas szintű kapcsolat a német és a görög fél között.


Feladóként az Új Demokrácia nevű konzervatív ellenzéki görög párt vezetője, Adónisz Georgiádisz volt megjelölve.
“Nem vicc, sajnos igaz a történet” – erősítette meg a híreket egy közösségi oldalon Georgiádisz.
“Valami terrorista azért gondolhatott rám, mert itt Görögországban én még Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter barátjának számítok” – mondta a politikus a Bild című német napilapnak.
Német tisztségviselők nem közölték, hogy a levelet közvetlenül a pénzügyi tárca vezetőjének címezték-e, ahogy azt több görög sajtótermék állította.

Az éles levélbombát szakértők hatástalanították. A borítékban tűzijátékokban használatos gyúlékony anyagok voltak, amelyek súlyos sérülést is okozhattak volna.

A merényletkísérlet elkövetőjeként egy görög anarchista csoport jelentkezett az interneten. A szélsőbaloldali illegális szervezet a “Tűzsejtek Összeesküvése” nevet viseli. A rendőrség egyelőre nem közölte, valós-e az online nyilatkozat.

Görög szakértők információkat várnak Berlinből arról, hogyan kötötték össze a robbanóanyagot és a gyújtózsinórt. Ebből kiderülne, melyik illegális szervezet küldhette a levélbombát. Emellett azt is vizsgálják, hol adták fel a küldeményt.

Nem ez lenne az első alkalom, hogy a Tűzsejtek Összeesküvése levélbombát küld politikai célpontoknak: 2010-ben hasonló küldeményt adtak fel Angela Merkel német kancellár, Nicolas Sarkozy volt francia államfő és Silvio Berlusconi akkori olasz kormányfő, valamint nyolc athéni nagykövetség címére.

Kapcsolódó Cikkek