2018. június 19., kedd
Gyárfás

Sport

Hosszú Katinkát Szingapúrban is felismerték rajongói

Megrohanták a rajongók Hosszú Katinkát. Ki aláírást, ki közös fotót kért a a háromszoros olimpiai bajnok úszótól, aki a budapesti  vizes világbajnokság kezdetét jelző óra avatásán vett részt a belvárosi Akvárium Klubnál. A 117 nap múlva esedékes rajt előtt válaszolt az úszónő a Lokál kérdéseire.

Meg lehet szokni azt a rajongást, azt hogy lépten, nyomon megállítják? Így még egy szoknyát sem, tud nyugodtan vásárolni?


– A megszokás nem jó kifejezés, hiszen érthető és valahol megható a magyar szurkolók rajongása, de be kell vallanom, néha bizony fárasztó ez a nagy ragaszkodás, ugyanakkor megtisztelő, hogy itthon mindenhol felismernek. Egyénként nagyon ritkán járok plázákba, üzletekbe, a ruhavásárlás számomra kellemetlen feladatát inkább másra bízom. Mellesleg legnagyobb meglepetésemre néhány éve Szingapúrban híres bevásárló utcáján is felismertek, nem éppen diszkréten és halkan mondták mögöttem: jé, itt van az Iron Lady.

Száztizenhét nap múlva kezdődik a világbajnokság, nyilván hazai pályán jóval nagyobb izgalommal áll rajtkőre, hiszen itthon szinte kötelező a győzelem?


– Jó jön ez a fajta plusz motiváció, hiszen az olimpia után is kell egy új motiváló erő, egy új cél, aminek érdemes újra és újra feltűrni az ingem ujját, és belehúzni a munkába. Azt azonban ki kell jelentenem, hogy nem helyezésekben, inkább legjobb időeredményeim magjavításában gondolkodom.

Ami akár a világcsúcs megjavításával egyenlő?

– Az csak nem baj?

Nem csupán sportoló, de egyben üzletasszony is, hogyan fér bele a férjével közös cégének és úszóiskolájának irányítása?

– Nehezen, hiszen naponta hat-hét órát azért a fő profilomnak, az úszásnak kell szentelnem, de már nem csak magamért, másik harminchat alkalmazottunkért is felelősséget kell vállalnom, hiszen az ő megélhetésük is rajtam, illetve a cégemen múlik. S persze, ott van a klub, az Iron Aquatics, melyben több tucatnyi gyerek mellett masters úszók is otthonra találtak. A klubban persze sokkal inkább a férjem, Shane dirigál, hiszen ő a szakember, nekem nincs is edzői képzettségem, legfeljebb a medencében szerzett tapasztalataimat tudom megosztani másokkal.

Ki dönt arról, hogy ki és milyen feltételek mellett dolgozhat az Iron Aquatics szakember csapatában?

– Erről általában közösen döntünk.

A napokban sokak ingerküszöbét átlépte férje nyilatkozata, miszerint a hazai edzők nem tanítványként, inkább bevételi forrásként tekintenek tanítványaikra.

– Mert nem néztek a nyilatkozat mögé, éppen ez a lényeg, hogy ma már másféle módszerekkel kell motiválni a gyerekeket, mint húsz-huszonöt, vagy éppen tíz éve. Arra célzott, hogy a gyerekeknek ne teher, hanem örömforrás legye az úszás, és ne égjenek ki időnek előtte, még mielőtt a pályafutásuk igazán megkezdődhetett volna. Itthon sajnos, más sportágakban is teljesítménykényszer van, és a gyors sikereket hajhásszák. Számomra aranyérmekkel felérő örömet okozott, amikor a klubunk alig kilencéves kis növendéke, arról beszélt, hogy alig várta már, hogy véget érjen a családi síelés, és újra jöhessen az uszodába. Van egy kialakult rendszer, amit még jobbá, előremutatóbbá lehetne tenni, erre próbálta felhívni a figyelmet Shane.

Mostanában kapott néhány „gyomrost” a sajtótól, mennyire olvassa az önről és férjéről vagy éppen a klubjáról szóló híreket?

– Üzletasszonyként természetesen képben kell lennem, de nem lenne időm és energiám minden rólunk szóló írást elolvasni, különösen a kellemetlenkedő kommenteket igyekszem kerülni. Már amennyire lehet.

Együttműködő partnerünk a MOL

Címkék

Kapcsolódó Cikkek