2018. szeptember 21., péntek
Máté, Mirella

Egyéb II.kerület III.kerület XII.kerület

Itt az új Pannónia!

Befejeződött az egykori legendás Pannónia Filmstúdió épületének felújítása. A Hűvösvölgyi úti Pannónia Stúdióban, az intézmény eredeti funkcióját megőrizve, a hazai és nemzetközi élvonalba tartozó kép- és hangutómunkára szakosodott cégnek köszönhetően újra elindult a magas színvonalú filmes alkotómunka.

– A ház küldetése az is, hogy részt vegyen a magyar rajzfilmek filmtörténeti értékként való megőrzésében és népszerűsítésében. A stúdió tevékenysége kiegészült oktatási programmal, melynek fő célkitűzése gyerekek és fiatalok fejlesztése, képzése. A házban egész évben helyet kapnak olyan exkluzív kiállítások, melyek az egykor itt alkotó művészek munkáit mutatják be, elsőként Jankovics Marcell tárlata – mondta a felújított épület avatóünnepségén Rákosi Tamás producer, a Pannónia Stúdió tulajdonosa. Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere örömét fejezte ki, hogy egy újabb kerületi szellemi műhely nyerte vissza eredeti formáját és funkcióját.


–  Gyermekkorom rajzfilmjei jutnak eszembe, amelyek itt készültek és azóta legendává váltak. Most már a fiaimmal ülök le nézni ugyanazokat a rajzfilmeket, és látom, hogy a Frédi és Béni, a Vuk vagy a Gusztáv kortalanok, generációk nőttek fel rajtuk és ma is világszínvonalúak. – Láng Zsolt hozzátette: megérte minden fáradság, hiszen mára ismét a II. kerület ékkövévé vált ez a csodálatos, sok száz történetet és csodát megélt épület.

A Pannóniában a múltbeli örökség megtartására, ápolására helyet kapott egy bemutatóterem, a Pannónia Emlékstúdió, ahol a magyar rajzfilmgyártás alkotásait, egykori munkafolyamatainak tárgyi részleteit, figuráit tekinthetik meg az érdeklődők. Ugyanitt lesznek a gyerekek számára szervezett múzeumpedagógiai foglalkozások is, ahol a múltbeli rajzfilmkészítés eszközeinek használatával ismerkednek meg egy-egy konkrét téma, például a Vuk feldolgozásával. Iskolaszünetben és nyáron animációsrajzfilm-táborokat szerveznek a kisdiákok számára. A gyerekeké mellett a felnőttképzés is szerephez jut a Pannóniában: animáció, szinkron, vágás, hangmérnöki, illetve képzőművészeti témában szervezett szakmai konferenciákra, filmes tematikájú szabadegyetemekre, továbbá mesterkurzusokra jelentkezhetnek az érdeklődők.


Jankovics Marcell filmrendező, a II. kerület díszpolgára elmondta, a ’80-as években a világ első öt legjobb animációs filmstúdiója között tartották számon a Pannóniát.

– Sziget volt ez a hely számunkra, segédmunkásként kezdtem itt dolgozni, aztán vezető is lehettem, és most újra megnyíltak a kapui. Csodálatos, hogy erre a legendára mi, akik részesei voltunk, most újra emlékezhetünk, és a fiatalok dolga, hogy most ők újrateremtsék ezt a megújult épületben.

A Pannónia Filmstúdió Hűvösvölgyi út 64–66. szám alatti épülete 1954-ben épült, 1957-ben kapta a nevét. 2000-en, elhanyagolt állapotban, méltatlan körülmények között zárt be. Felújítása 2005-ben kezdődött, idén márciustól újra eredeti pompájában működik, magántulajdonban, Pannónia Stúdió néven.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.