2017. december 14., csütörtök
Szilárda

Egyéb II.kerület III.kerület XII.kerület

Itt az új Pannónia!

Befejeződött az egykori legendás Pannónia Filmstúdió épületének felújítása. A Hűvösvölgyi úti Pannónia Stúdióban, az intézmény eredeti funkcióját megőrizve, a hazai és nemzetközi élvonalba tartozó kép- és hangutómunkára szakosodott cégnek köszönhetően újra elindult a magas színvonalú filmes alkotómunka.

– A ház küldetése az is, hogy részt vegyen a magyar rajzfilmek filmtörténeti értékként való megőrzésében és népszerűsítésében. A stúdió tevékenysége kiegészült oktatási programmal, melynek fő célkitűzése gyerekek és fiatalok fejlesztése, képzése. A házban egész évben helyet kapnak olyan exkluzív kiállítások, melyek az egykor itt alkotó művészek munkáit mutatják be, elsőként Jankovics Marcell tárlata – mondta a felújított épület avatóünnepségén Rákosi Tamás producer, a Pannónia Stúdió tulajdonosa. Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere örömét fejezte ki, hogy egy újabb kerületi szellemi műhely nyerte vissza eredeti formáját és funkcióját.


–  Gyermekkorom rajzfilmjei jutnak eszembe, amelyek itt készültek és azóta legendává váltak. Most már a fiaimmal ülök le nézni ugyanazokat a rajzfilmeket, és látom, hogy a Frédi és Béni, a Vuk vagy a Gusztáv kortalanok, generációk nőttek fel rajtuk és ma is világszínvonalúak. – Láng Zsolt hozzátette: megérte minden fáradság, hiszen mára ismét a II. kerület ékkövévé vált ez a csodálatos, sok száz történetet és csodát megélt épület.

A Pannóniában a múltbeli örökség megtartására, ápolására helyet kapott egy bemutatóterem, a Pannónia Emlékstúdió, ahol a magyar rajzfilmgyártás alkotásait, egykori munkafolyamatainak tárgyi részleteit, figuráit tekinthetik meg az érdeklődők. Ugyanitt lesznek a gyerekek számára szervezett múzeumpedagógiai foglalkozások is, ahol a múltbeli rajzfilmkészítés eszközeinek használatával ismerkednek meg egy-egy konkrét téma, például a Vuk feldolgozásával. Iskolaszünetben és nyáron animációsrajzfilm-táborokat szerveznek a kisdiákok számára. A gyerekeké mellett a felnőttképzés is szerephez jut a Pannóniában: animáció, szinkron, vágás, hangmérnöki, illetve képzőművészeti témában szervezett szakmai konferenciákra, filmes tematikájú szabadegyetemekre, továbbá mesterkurzusokra jelentkezhetnek az érdeklődők.


Jankovics Marcell filmrendező, a II. kerület díszpolgára elmondta, a ’80-as években a világ első öt legjobb animációs filmstúdiója között tartották számon a Pannóniát.

– Sziget volt ez a hely számunkra, segédmunkásként kezdtem itt dolgozni, aztán vezető is lehettem, és most újra megnyíltak a kapui. Csodálatos, hogy erre a legendára mi, akik részesei voltunk, most újra emlékezhetünk, és a fiatalok dolga, hogy most ők újrateremtsék ezt a megújult épületben.

A Pannónia Filmstúdió Hűvösvölgyi út 64–66. szám alatti épülete 1954-ben épült, 1957-ben kapta a nevét. 2000-en, elhanyagolt állapotban, méltatlan körülmények között zárt be. Felújítása 2005-ben kezdődött, idén márciustól újra eredeti pompájában működik, magántulajdonban, Pannónia Stúdió néven.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.