EUR: 324,16 Ft
CHF: 279,06 Ft
2018. július 18., szerda
Frigyes

Egyéb Miskolc

Kaptafa-könyvbemutató az Illés klubban

Tavaly volt a 100. Illés Klub az Ifiházban, amit méltóképpen meg is ünnepeltek, viszont itt nem állt meg az élet. Havi rendszerességgel folytatódik a klubsorozat, amelyre időnként vendégeket is meghívnak. Járt már itt többek között Szörényi Levente, Bródy János, Koncz Zsuzsa, Varga Miklós, Kalapács József, Lerch István, Szigeti Ferenc, Frenreisz Károly és Várkonyi Mátyás is.

Március 17-én is érkeznek vendégek, a P. Mobil vezetője, Schuster Lóránt és a Kaptafa könyv társszerzője, Rozsonits Tamás, aki zenész, szakíró, zeneipari szakember és rádiós egy személyben. Ez alkalommal dedikálás és könyvárusítás is lesz a rendezvényen, valamint szokás szerint Mező István klubvezető fog beszélgetni a vendégekkel a MIEZ-koncertet megelőzően.


Könyvbe foglalták a P.mobil vezér életét – Fotó: Tőrösné Kolozsy Erika

Schuster Lóránt önéletrajzi könyvét március 17-én dedikálja Miskolcon – Fotó: Tőrösné Kolozsy Erika

A 2015 novemberében megjelent Kaptafáról Rozsonits Tamás így nyilatkozott nekünk: „2012 májusában keresett meg Lóránt, hogy szeretne önéletrajzi könyvet írni és örülne, ha együtt dolgoznánk. Ettől kezdve másfél évig minden szerdán feljött hozzám, közben iszogattunk és diktafonra rögzítettem egy hatalmas anyagot. Egyébként Lórántot ismertem már régről, mert amikor a P. Mobil anno Sopronban koncertezett, mindig megengedték, hogy a Moby Dick előttük játsszon – akkor még én doboltam a zenekarban. A könyv készítésénél az volt a koncepció, hogy minden héten felkészültem kérdésekkel egy-egy témáról, Lóri pedig válaszaival kifejtette ezeket, majd a legépelt szöveget olyanná formáltam, hogy a betűk felkeljenek a papírról, és úgy érezze az olvasó, mintha Lóránt személyesen neki mesélné el az életét.

A kézirat 2013 őszére elkészült, aztán közbejött Lóránt súlyos betegsége, és a gyógyulása után, 2015. nyár végén tettük ki a végső pontot, majd abban az évben meg is jelent az anyag. Volt egy-két kiadó, ahol elolvasták a kéziratot, de túl keménynek tartották a szöveget, és nem adták ki a kötetet. Ez Schuster Lóránt életének története, a politikai tevékenységét taglaló komplett fejezet kikerült a szerkesztés legvégén, több mint a könyv 10 százaléka – azért, mert Lóránt úgy ítélte meg, hogy az annyira alapos, mély és komoly, hogy önálló könyvvé szeretné formálni a későbbiekben. Bekerült viszont a betegségéről és a gyógyulásáról szóló utolsó fejezet, mert úgy gondoltuk, erőt adhat azoknak, akik hasonló betegséggel harcolnak. A rák diagnosztizálása ma már nem egyenlő a halálos ítélettel.”


Kapcsolódó Cikkek

 • 2019-ben elkezdik végrehajtani a Modern falvak programot

  2019-ben elkezdik végrehajtani a Modern falvak programot

  Jövőre 135 milliárd forintot fordítanak az összesen 3500 milliárdos Modern városok programra, és megkezdődik a Modern falvak program végrehajtása is – jelentette be a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

 • Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Egy év után befejeződött a Ligetsor felújítása. Az útszakaszon a teljes pályaszerkezetet cserélni kellett, az út alatt fekvő hatalmas, közel száz éves víznyomócsővel együtt.

 • Nagy értékek a kiskertekben

  Nagy értékek a kiskertekben

  Gyümölcstermesztés iránt érdeklődőknek tartottak nyílt napot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében, Érden, az Elvira majorban.