EUR: 311,03 Ft
CHF: 265,36 Ft
2018. március 17., szombat
Gertrúd, Patrik

Egyéb Miskolc

Kaptafa-könyvbemutató az Illés klubban

Tavaly volt a 100. Illés Klub az Ifiházban, amit méltóképpen meg is ünnepeltek, viszont itt nem állt meg az élet. Havi rendszerességgel folytatódik a klubsorozat, amelyre időnként vendégeket is meghívnak. Járt már itt többek között Szörényi Levente, Bródy János, Koncz Zsuzsa, Varga Miklós, Kalapács József, Lerch István, Szigeti Ferenc, Frenreisz Károly és Várkonyi Mátyás is.

Március 17-én is érkeznek vendégek, a P. Mobil vezetője, Schuster Lóránt és a Kaptafa könyv társszerzője, Rozsonits Tamás, aki zenész, szakíró, zeneipari szakember és rádiós egy személyben. Ez alkalommal dedikálás és könyvárusítás is lesz a rendezvényen, valamint szokás szerint Mező István klubvezető fog beszélgetni a vendégekkel a MIEZ-koncertet megelőzően.


Könyvbe foglalták a P.mobil vezér életét – Fotó: Tőrösné Kolozsy Erika

Schuster Lóránt önéletrajzi könyvét március 17-én dedikálja Miskolcon – Fotó: Tőrösné Kolozsy Erika

A 2015 novemberében megjelent Kaptafáról Rozsonits Tamás így nyilatkozott nekünk: „2012 májusában keresett meg Lóránt, hogy szeretne önéletrajzi könyvet írni és örülne, ha együtt dolgoznánk. Ettől kezdve másfél évig minden szerdán feljött hozzám, közben iszogattunk és diktafonra rögzítettem egy hatalmas anyagot. Egyébként Lórántot ismertem már régről, mert amikor a P. Mobil anno Sopronban koncertezett, mindig megengedték, hogy a Moby Dick előttük játsszon – akkor még én doboltam a zenekarban. A könyv készítésénél az volt a koncepció, hogy minden héten felkészültem kérdésekkel egy-egy témáról, Lóri pedig válaszaival kifejtette ezeket, majd a legépelt szöveget olyanná formáltam, hogy a betűk felkeljenek a papírról, és úgy érezze az olvasó, mintha Lóránt személyesen neki mesélné el az életét.

A kézirat 2013 őszére elkészült, aztán közbejött Lóránt súlyos betegsége, és a gyógyulása után, 2015. nyár végén tettük ki a végső pontot, majd abban az évben meg is jelent az anyag. Volt egy-két kiadó, ahol elolvasták a kéziratot, de túl keménynek tartották a szöveget, és nem adták ki a kötetet. Ez Schuster Lóránt életének története, a politikai tevékenységét taglaló komplett fejezet kikerült a szerkesztés legvégén, több mint a könyv 10 százaléka – azért, mert Lóránt úgy ítélte meg, hogy az annyira alapos, mély és komoly, hogy önálló könyvvé szeretné formálni a későbbiekben. Bekerült viszont a betegségéről és a gyógyulásáról szóló utolsó fejezet, mert úgy gondoltuk, erőt adhat azoknak, akik hasonló betegséggel harcolnak. A rák diagnosztizálása ma már nem egyenlő a halálos ítélettel.”


Kapcsolódó Cikkek

 • Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

 • Kisdiákok nagy szavalása

  Kisdiákok nagy szavalása

  Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.

 • Jön a Blues Brother show!

  Jön a Blues Brother show!

  Megtartották az olvasópróbáját a The Blues Brothers – The Hungarian show című produkciónak a Soproni Petőfi Színházban.