2017. december 14., csütörtök
Szilárda

Egyéb Miskolc

Kaptafa-könyvbemutató az Illés klubban

Tavaly volt a 100. Illés Klub az Ifiházban, amit méltóképpen meg is ünnepeltek, viszont itt nem állt meg az élet. Havi rendszerességgel folytatódik a klubsorozat, amelyre időnként vendégeket is meghívnak. Járt már itt többek között Szörényi Levente, Bródy János, Koncz Zsuzsa, Varga Miklós, Kalapács József, Lerch István, Szigeti Ferenc, Frenreisz Károly és Várkonyi Mátyás is.

Március 17-én is érkeznek vendégek, a P. Mobil vezetője, Schuster Lóránt és a Kaptafa könyv társszerzője, Rozsonits Tamás, aki zenész, szakíró, zeneipari szakember és rádiós egy személyben. Ez alkalommal dedikálás és könyvárusítás is lesz a rendezvényen, valamint szokás szerint Mező István klubvezető fog beszélgetni a vendégekkel a MIEZ-koncertet megelőzően.


Könyvbe foglalták a P.mobil vezér életét – Fotó: Tőrösné Kolozsy Erika

Schuster Lóránt önéletrajzi könyvét március 17-én dedikálja Miskolcon – Fotó: Tőrösné Kolozsy Erika

A 2015 novemberében megjelent Kaptafáról Rozsonits Tamás így nyilatkozott nekünk: „2012 májusában keresett meg Lóránt, hogy szeretne önéletrajzi könyvet írni és örülne, ha együtt dolgoznánk. Ettől kezdve másfél évig minden szerdán feljött hozzám, közben iszogattunk és diktafonra rögzítettem egy hatalmas anyagot. Egyébként Lórántot ismertem már régről, mert amikor a P. Mobil anno Sopronban koncertezett, mindig megengedték, hogy a Moby Dick előttük játsszon – akkor még én doboltam a zenekarban. A könyv készítésénél az volt a koncepció, hogy minden héten felkészültem kérdésekkel egy-egy témáról, Lóri pedig válaszaival kifejtette ezeket, majd a legépelt szöveget olyanná formáltam, hogy a betűk felkeljenek a papírról, és úgy érezze az olvasó, mintha Lóránt személyesen neki mesélné el az életét.

A kézirat 2013 őszére elkészült, aztán közbejött Lóránt súlyos betegsége, és a gyógyulása után, 2015. nyár végén tettük ki a végső pontot, majd abban az évben meg is jelent az anyag. Volt egy-két kiadó, ahol elolvasták a kéziratot, de túl keménynek tartották a szöveget, és nem adták ki a kötetet. Ez Schuster Lóránt életének története, a politikai tevékenységét taglaló komplett fejezet kikerült a szerkesztés legvégén, több mint a könyv 10 százaléka – azért, mert Lóránt úgy ítélte meg, hogy az annyira alapos, mély és komoly, hogy önálló könyvvé szeretné formálni a későbbiekben. Bekerült viszont a betegségéről és a gyógyulásáról szóló utolsó fejezet, mert úgy gondoltuk, erőt adhat azoknak, akik hasonló betegséggel harcolnak. A rák diagnosztizálása ma már nem egyenlő a halálos ítélettel.”


Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.