EUR: 319,10 Ft
CHF: 274,35 Ft
2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Belföld

Kiskorú veszélyeztetése miatt rúgták ki Karesz atyát

Maga kérte elbocsátását a papi hivatásból a kozármislenyi G. K. atya. A Pécsi Egyházmegye közleménye szerint azonnal felfüggesztették a férfit súlyos erkölcsi okokra hivatkozva. A megyéspüspök imádsággal kéri Istent, hogy segítsen át mindenkit ezen a nehéz időszakon. A rendőrség kiskorú veszélyeztetése miatt nyomoz.

Azonnal törölte magát a közösségi oldalról és napok óta elérhetetlen G. K., akit mindenki csak Karesz atyaként ismert. A férfi évek óta az egyik legnépszerűbb pap volt Baranya megyében, korábban még azzal kapcsolatban is írtak róla a lapok, hogy rapszövegeket szerez és lazasága miatt sokan kedvelték.


– Már a papi hivatásom kezdetén is az ifjúsághoz vonzódtam leginkább. Színházi osztályba jártam Szentesen, és arra gondolok, hogy ez a játékhoz való vonzalom is kell ahhoz, a gyerekekkel tudjak foglalkozni – nyilatkozta korábban. A sci-fi szakértő atyának hittantanárként rengeteg diákkal volt jó kapcsolata. Sokan rajongásig szerették a papot, ezért érte őket óriási sokk-ként a Pécsi Egyházmegye közleménye.

„G. K. atya, a Pécsi Egyházmegye papja súlyos erkölcsi okokra hivatkozva a papi szolgálatból való elbocsátását kérte évekkel ezelőtt történt események kapcsán, amelyek felvetik a fiatalkorú veszélyeztetésének alapos gyanúját. Önmagára vonatkozó bejelentését előzetes vizsgálat keretében kivizsgáltam, és őt az érvényben lévő rendelkezéseknek megfelelően minden papi működés gyakorlásától azonnali hatállyal felfüggesztettem. Bejelentésével kapcsolatosan minden szükséges egyházi és világi hivatalos lépés megtörtént.


Nincs tudomásom arról, hogy más személy – bármilyen módon is, mint például bűnpártolás – érintett lenne az ügyben. Az előzetes vizsgálat nem tárt fel erre utaló adatot, és sem az elbocsátás kérését megelőzően, sem azt követően nem érkezett hozzám ilyen értelmű bejelentés. Az adott ügyben tájékoztatást kaptak azon intézmények vezetői, nevelőtestületei és azok az iskolai osztályok, ahol G. K. tanított” – fogalmazta meg dr. Udvardy György megyéspüspök, aki hozzátette, hogy mélységes fájdalmat érez a történtek után.

„Az egyházmegye főpásztoraként mélységes fájdalommal együttérzésemről és támogatásomról biztosítok mindenkit, akit egyházi személy részéről súlyos sérelem ér. Az egyházmegye szakemberek bevonásával minden lehetséges segítséget megad az érintetteknek. További tájékoztatást a kivizsgálás és az ügy végleges lezárása után tudunk adni. Imádsággal kérem a gondviselő Istent, hogy segítsen át mindannyiunkat ezen a nehéz időszakon” – tette hozzá.

A Szabad Pécs szerint hamvazószerdán kereste meg a pécsi megyéspüspököt a 42 éves plébános, aki a papi hivatással össze nem egyeztethető kapcsolatot vallott be, emiatt már nem is tagja a papságnak, helyettesítéséről is döntöttek. A lap úgy tudja: a plébánosnak egy Pécsett tanuló gimnazista fiúval volt viszonya. Pécsett pletykáltak még arról is a hívek, hogy a pap valójában házasodni szeretne. Megkerestük a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot is az ügyben. Ők csupán annyit közöltek: egy 42 éves szentlőrinci férfi ellen kiskorú veszélyeztetése bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytatnak nyomozást.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek