2018. december 18., kedd
Auguszta

Életmód

Legyen a vendégünk egy pohár akácmézes alföldi almakoktélra!

Forralt bor, magyar hal, farsangi fánk. Egyre több gasztrofesztiválnak ad otthont Budapest, a hétvégén pedig a méz is megkapja a lehetőséget, hogy három napig a fókuszban legyen.

Többféle mézet lehet kóstolni /Fotó: Profimedia, Wavebreak

Első alkalommal rendezik meg a Mézes Napokat a XI. kerületi Kőrösy József sétányon, a bevásárlóközpont mellett. Az ingyenes rendezvény célja nem is lehet más, mint megismertetni a budapesti lakossággal a hazai mézek sokféleségét, a fajtamézek változatosságát, valamint a méz egészségre kifejtett pozitív hatását.
Kevesen tudják, hogy Magyarországon méhésznagyhatalom. Mintegy húszezren foglalkoznak méhek tartásával, összesen 1,2 millió méhcsaláddal gazdálkodnak, ezzel hazánkban a legmagasabb a négyzetkilométerre jutó méhsűrűség a világon. A mézfogyasztás ennek ellenére mintegy 30 százalékkal marad el az uniós átlagtól, mindössze 0,7 kilogramm mézet eszünk meg fejenként egy év alatt.


A Mézes Napokon húsz hazai méhésszel ismerkedhetnek meg a látogatók, kóstolhatnak mézet és láthatnak élő méheket üvegkaptárban. Fogyaszthatnak mézeskalácsot, puszedlit és mézzel készült ételeket. A rendezvény minden korosztálynak kikapcsolódási lehetőséget kínál, hiszen a gyerekeket méhekkel kapcsolatos feladatok, rejtvények, rajzos játékok és kreatív játszóház várja, a felnőttek pedig ismeretterjesztő előadásokat hallhatnak a mézről, annak hatásairól, a hazánkban termelt fajtamézek speciális hatásairól vagy a méhészeti termékek gyógyításban használatos módszereiről, azaz az apiterápiáról.

Érdemes mindhárom nap kilátogatni, hiszen péntek délután 5 órától bemutatkozik a Mézkirálynő és udvarhölgyei, majd a Mézlovagrendek felvonulása következik. Szombaton fél 5-től a méhesház és a kaptárlevegő gyógyhatásairól lesz előadás, vasárnap 4 órától pedig megtudhatjuk, hogy milyen méhészeti termékekkel érdemes feltölteni a házi patikát.


A Lokál jóvoltából a rendezvény szervezői az első 500 vendéget, aki pénteken 13 és 16 óra között felmutatja ezt a cikket, megvendégelik egy pohár akácmézes alföldi almakoktéllal, mely alkoholmentes, így a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki bátran elfogyaszthatja.

Kapcsolódó Cikkek