EUR: 307,67 Ft
CHF: 266,24 Ft
2017. október 19., csütörtök
Nándor

Külföld

Meghalt Torgny Lindgren

Hetvennyolc éves korában meghalt Torgny Lindgren író, az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia tagja, akinek magyarul megjelent művei közé tartozik A tüdőkása, a Mint kígyó útja a kősziklán, A Norrlandi Akvavit és a Bethsabé.

A csütörtökön elhunyt írót 1991-ben választották be a 18 tagú – a királyi akadémiák sorába tartozó – testületbe.

Lindgren tanárként dolgozott, mielőtt minden idejét az írásnak szentelte. Debütáló versgyűjteménye 1965-ben jelent meg. Pályafutása során csaknem harminc művet írt, főleg regényeket, de jó pár novellát, verset és rádiójátékot is papírra vetett.

Történeteinek nagy része Észak-Svédország kietlen tájain játszódik. Írásait gyakran fűszerezte humorral és előszeretettel érintett vallási és filozófiai témákat.

A nemzetközi áttörést a magyarul Mint kígyó útja a kősziklán címmel megjelent 1982-es írása hozta meg a számára. A könyvből később film is készült Bo Widerberg rendezésében.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Magyarország ígéretet kapott, hogy addig nem vezetnek be semmilyen változtatást Ukrajnában a magyar kisebbség oktatásában, amíg nem születik meg az Európa Tanács Velencei Bizottságának állásfoglalása – közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszterrel és Pavlo Klimkin külügyminiszterrel csütörtökön Kijevben folytatott tárgyalásai után.

 • A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány “továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást” – írta csütörtökön Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek Carles Puigdemont katalán elnök.

 • Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Feleannyi bevándorlót engedne az Egyesült Államokba Donald Trump a napokban a kongresszus elé terjesztett új bevándorlásügyi tervezete alapján. A Figyelő szerint a Trump-tervezet a bevándorlók számának jelentős csökkentése mellett a migrációval kapcsolatos tízezer új állást is teremtene: megnövelné a vámtisztviselők és a bevándorlásügyi bírók, ügyészek és ügyvédek számát is.