EUR: 303,33 Ft
CHF: 267,51 Ft
2017. augusztus 21., hétfő
Sámuel, Hajna

Külföld

Mégsem meztelenül helyezték örök nyugalomra IV. Kázmér lengyel királyt

Mégsem meztelenül, mindössze egy drága kelmébe tekerve helyezték örök nyugalomra IV. Kázmér lengyel királyt (1427-1492), mint azt az uralkodó 1973-as kihantolásakor megállapították a régészek – állítja egy szakértő.

Anna Makulec egy modern régészeti módszereknek szentelt varsói konferencián idézte fel, hogy a király maradványainak 44 évvel ezelőtti első exhumálásakor a régészek nem találtak ruha- vagy cipőmaradványokat az uralkodó sírjában, csupán egy ezüsthímzéssel díszített bíborszínű kelmét, amiből arra következtettek, hogy a 65 évesen elhunyt IV. Kázmért meztelenül, az említett textilbe csavarva temették el.

A szakértő szerint azonban a régészek a mai napig nem szentelnek kellő figyelmet az ásatási területeken vagy egykori temetkezési helyeken feltárt textilmaradványoknak, amelyekről úgy vélik, hogy fölöslegesek a vizsgálataikhoz.

“Ezek rendkívül finom anyagok, amelyeknek évszázadok vagy évezredek múltával már nyoma sincsen, vagy nagyon rossz állapotban vannak” – magyarázta Makulec, hozzátéve, hogy ma már azért jóval több eszközük van a szakembereknek az ilyen típusú leletek tanulmányozásához.

A szakember elmondta, hogy az uralkodó sírhelyének és maradványainak 2001 és 2003 között végzett vizsgálata során megállapították, hogy a korábban bíborszínűnek vélt anyag valójában egy zöld szaténpelerin, arany – és nem ezüst – hímzéssel.

Makulec szerint nagyon valószínűtlen, hogy IV. Kázmért ruhátlanul temették el és az ok, amiért az uralkodót mégis meztelenül találták meg évtizedekkel később, az lehet, hogy halotti ruhája lenvászonból készült, amely gyorsan lebomlik a sírokban.

A szakember szerint az ilyen típusú leletek vizsgálatához mindig szükség van textilszakértő jelenlétére, és hangsúlyozta, hogy a textilmaradványok konzerválása jelenti továbbra is az egyik legnagyobb kihívást a régészek számára.

IV. Kázmér 1440-től volt Litvánia nagyfejedelme, és 1447-től Lengyelország királya egészen haláláig. Türelmes, de következetes politikával törekedett a lengyel-litván unió fenntartására és az elvesztett lengyel területek visszaszerzésére. Uralkodásának legnagyobb eredménye 1466-ban a Német Lovagrend hatalmának végleges megtörése volt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hadihajó ütközött, több ember eltűnt!

  Hadihajó ütközött, több ember eltűnt!

  Kereskedelmi hajóval ütközött össze egy amerikai hadihajó Szingapúr partjainak közelében, legalább tíz amerikai tengerész eltűnt, öt pedig megsérült – jelentette közleményben az amerikai haditengerészet.

 • Vérbe borítja Európát a terror

  Vérbe borítja Európát a terror

  Egy magyar nő is megsérült a barcelonai, legalább 14 halálos áldozattal járó terrortámadásban, amelyet az Iszlám Állam vállalt magára. Később újabb merénylet következett a katalóniai Ripollban, ahol a rendőrök öt terroristával végeztek.

 • Robbantásokra készültek a barcelonai terroristák

  Robbantásokra készültek a barcelonai terroristák

  A spanyolországi merényletek elkövetéséért felelős terrorsejt számos pokolgépes merényletet készített elő, 120 butánggázpalackot a rendőrség megtalált egy alcanari házban – jelentette be Josep Lluis Trapero katalán rendőrfőnök vasárnap.