2018. január 20., szombat
Fábián, Sebestyén

Külföld

Megszökött a börtönből egy hírhedt drogbáró fia

Megszökött egy északnyugat-mexikói börtönből a hírhedt Sinaloa drogkartell alapítójának fia, aki ellen az Egyesült Államok kiadatási kérelmet nyújtott be.

Az alvilági nevén “el Negroként” (a Fekete) ismert Juan José Esparragoza Monzón, akit idén januárban fogtak el, Sinaloa szövetségi állam fővárosának, Culiacánnak egyik fegyintézetéből oldott kereket négy rabtársával együtt – közölték helyi idő szerint csütörtökön a hatóságok. A 45 éves férfit a Sinaloa kartell pénzügyeinek irányításával és egy drogelosztó hálózat koordinálásával, továbbá különböző erőszakcselekményekkel is gyanúsítják.


Apja, Juan José Esparragoza Moreno, alias “el Azul” (a Kék), aki korábban rendőr volt, az Egyesült Államoknak januárban kiadott “Köpcössel”, vagyis Joaquín Guzmánnal és Ismael Zambada Garciával közösen vezette a Sinaloa kartellt. Állítólag 2014-ben szívinfarktusban meghalt, de ezt a híresztelést a hatóságok soha nem erősítették meg, így továbbra is körözik a drogbárót.

Kormányzati források szerint társai az ifjabb Esparragozát kérték meg arra, hogy álljon a kartell élére, miután Guzmánt kiadták Washingtonnak.

A “Köpcösnek” kétszer is sikerült kitörnie szigorúan őrzött mexikói börtönökből: 2001-ben egy szennyestároló kocsiba rejtőzve szökött meg, míg 2015-ben egy 1,5 kilométer hosszú alagúton keresztül távozott, de tavaly januárban végül újra elfogták.

Kapcsolódó Cikkek

 • Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legalább tíz merényletkísérletét sikerült meghiúsítani az elmúlt hónapokban Libanonban köszönhetően azoknak az információknak, amelyekhez a hatóságok a terrorszervezet egyik őrizetbe vett, majd beépített ügynökként alkalmazott tagja révén jutottak – közölte pénteken a libanoni belügyminiszter.

 • Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Elhunyt 91 éves korában Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kórban szenvedett. A lyoni séf halálhírét Gérard Collomb belügyminiszter, Lyon korábbi polgármestere jelentette be a helyi francia sajtónak szombaton.

 • A rénszarvasok védelmében nem épülhet szélerőmű-telep

  A rénszarvasok védelmében nem épülhet szélerőmű-telep

  Az illetékes norvég hatóság pénteken elutasította egy szélerőműtelep építési engedélyének kiadását, mert a térség Európa utolsó természetes környezetében élő rénszarvas-populációjának élőhelye, és attól tartanak, hogy az építmény megzavarná a populációt.