EUR: 307,67 Ft
CHF: 266,24 Ft
2017. október 19., csütörtök
Nándor

Külföld

Megtiltották a vallási vezetőnek a Twitter használatát

Egy rijádi különleges bíróság megtiltotta a Twitter mikroblogszolgáltató használatát egy több mint kétmillió követővel rendelkező szaúd-arábiai vallási vezetőnek – írta az Okaz című szaúdi napilap.

A csütörtök esti tájékoztatás szerint a törvényszék azzal indokolta ítéletét, hogy Avad al-Karni felforgató jellegű tartalmakat osztott meg a Twitteren, és megpróbálta befolyásolni a nép és a vezetők, valamint Szaúd-Arábia és más országok kapcsolatát.

A hitszónokra egyúttal 100 ezer rialos (körülbelül 8 millió forintos) pénzbírságot szabtak ki.

“Megtiltották, hogy írjak” – jelezte, majd megköszönte követőinek, hogy figyelemmel kísérték a közösségi oldalon.

Toby Matthieson brit szakértő szerint Karni a Szahva (Ébredés) nevű mozgalom egyik legjelentősebb alakja volt. Ez a mozgalom a hatvanas-hetvenes években kezdődött Szaúd-Arábiában az iszlám aktivizmus modern formájaként, és terjedése nagyrészt a Muzulmán Testvériség száműzött tagjainak volt köszönhető – magyarázta Stéphane Lacroix francia szakértő.

Karnit 2010-ben az egyiptomi igazságszolgáltatás a testvériség finanszírozása miatt fogta perbe. A Muzulmán Testvériséget Egyiptom, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek is terrorszervezetként tartja számon.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Magyarország ígéretet kapott, hogy addig nem vezetnek be semmilyen változtatást Ukrajnában a magyar kisebbség oktatásában, amíg nem születik meg az Európa Tanács Velencei Bizottságának állásfoglalása – közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszterrel és Pavlo Klimkin külügyminiszterrel csütörtökön Kijevben folytatott tárgyalásai után.

 • A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány “továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást” – írta csütörtökön Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek Carles Puigdemont katalán elnök.

 • Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Feleannyi bevándorlót engedne az Egyesült Államokba Donald Trump a napokban a kongresszus elé terjesztett új bevándorlásügyi tervezete alapján. A Figyelő szerint a Trump-tervezet a bevándorlók számának jelentős csökkentése mellett a migrációval kapcsolatos tízezer új állást is teremtene: megnövelné a vámtisztviselők és a bevándorlásügyi bírók, ügyészek és ügyvédek számát is.