2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Belföld

Mindenki cáfolja a migránsverésről szóló vádakat

Mindenki cáfolja – a belügy és az uniós határőrizeti ügynökség is – azokat a svéd sajtóvádakat, amelyek szerint magyar rendőrök migránsokat bántalmaztak, vertek, kutyákkal marattak volna össze. Sőt: a cikk szerzője is kiemelte, hogy nem tudták ellenőrizni a beszámolók valóságtartalmát.

Közleményben cáfolta a Belügyminisztérium a magyar rendőrök állítólagos migránsbántalmazásairól szóló, a svéd Aftonbladet című napilapban megjelent vádakat. Azt írták: a szerb–magyar határról Belgrádba visszakényszerült migránsok magyar rendőröktől elszenvedett bántalmazásokról meséltek az Orvosok Határok Nélkül civil szervezet tagjainak. Azt állították: a határon a rendőrök verték őket, kutyákat uszítottak rájuk.


A belügy felhívja a figyelmet: az unió határőrizeti szerve, a Frontex 36 külföldi határőre szolgál Magyarországon, akik nem tapasztaltak ilyen bántalmazásokat. Ráadásul a Frontex februári ülésén olvasták fel Fabrice Leggeri főigazgató levelét, miszerint műveleteik során sosem készültek jelentések a magyar rendőrség jogtalan erőhasználatáról.

Fabrice Leggeri, az EU határvédelmi ügynökségének (Frontex) vezetője szerint sohasem tapasztaltak magyarországi migránsbántalmazást (MTI/EPA/Ettore Ferrari)

 

 

A cikk tartalmát mégis sokan tényként emlegetik, holott maga a szerző is figyelmeztet: nem ellenőrizték a beszámolók valóságtartalmát. A BM-közlemény viszont rámutat: az Orvosok Határok Nélkül „támogatói háttere Soros Györgyhöz kötődik” és „a minden alapot nélkülöző írások” éppen azt megelőzően jelentek meg, hogy az országgyűlés tegnap szavazott a jogi határzár megerősítését célzó törvényjavaslatról.


A Frontex bolgár munkatársa és egy magyar rendőr illegális bevándorlókat informál Röszke határában
MTI Fotó: Ujvári Sándor

A parlament így is elfogadta 138 kormánypárti és jobbikos igen szavazattal, LMP-s és független képviselők által leadott 6 nem ellenében, 22 – zömmel szocialista – tartózkodás mellett Pintér Sándor belügyminiszter előterjesztését. A javaslat kiegészítette a menedékjogi törvényt a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre vonatkozó eljárási szabályokkal, vagyis hogy tömeges bevándorlás esetén menedékjogi kérelmet csak a menekültügyi hatóság előtt személyesen, a határon lévő tranzitzónában lehet benyújtani, a menedékkérőnek pedig kérelme jogerős elbírálásáig ott kell várakoznia. Ha mégis távozna, azt csak kifelé – vagyis a most kijelölt tranzitzónák esetében Szerbia felé – teheti.

Olvasói is nekiestek az Independentnek     

Az ügyről a brit Independent is írt, de a cikk miatt még saját olvasóik is nekiestek a lapnak, amiért ellenőrizetlen hírekkel szálltak be a magyar határőröket igaztalanul vádolók táborába.

Kapcsolódó Cikkek

  • Novák: Prioritási listát állítottak az emberek a nemzeti konzultáción

    Novák: Prioritási listát állítottak az emberek a nemzeti konzultáción

    Prioritási listát állítottak az emberek a családok védelméről szóló nemzeti konzultáción, amelynek kérdőívét mintegy 1,4 millióan töltötték ki – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

  • Nem figyeli meg az állam a turistákat

    Nem figyeli meg az állam a turistákat

    A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) semmilyen vendégekkel kapcsolatos személyes adatot nem tárol és kezel majd, kizárólag statisztikai adatok digitális tárolására lesz alkalmas – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a Magyar Időknek.