2018. május 20., vasárnap
Bernát, Felícia

Belföld

Ők az M1 arcai

Születésnapot ünnepelt az M1 csatorna, ami két éve március 15-én alakult át napi aktuális hírcsatornává ahol nap mint nap élő hírkövetéseket és helyszíni bejelentkezéseket láthatunk.

A csatorna műsorvezetői azok, akik a képernyőn tulajdonképpen közvetlen kapcsolatot tartanak a nézőkkel.


“Mindig különleges izgalmakat jelent számomra, ha egy sztori percről-percre, voltaképpen az orrom előtt fejlődik és bontakozik ki. Az ilyen események rendkívül inspirálóan hatnak rám szakmailag. Kezdetben csak részinformációk, vagy meg nem erősített hírek érkeznek, majd a folyamatosan érkező értesülések a megszakítás nélküli tájékoztatás során a nézők szeme láttára állnak össze egyetlen, hiteles egésszé” – összegezte az M1 műsorvezetője, Németh Balázs.

Bármilyen különös  Tóth Tamás meteorológus létére többször is megizzadt már a kamerák előtt. „Extrém bakim nem volt, remélem, hogy így is marad” – mondta Tóth Tamás a csatorna meteorológusa, visszaemlékezve az elmúlt két évre. Kiemelte, hogy azért voltak necces pillanatok, általában zakók hiányából fakadóan.


„Általában az utolsó fázisban, a mikrofon felrakásánál derül ki, ha ottfelejtettem valahol a zakómat. Ilyenkor két-három percem van, hogy bejárjam a helyeket, ahol korábban voltam, melyek természetesen mind az emeleten vannak, amit ugye a lépcsőn a leggyorsabb elérni. Ugyanakkor a nézők nem láthatják, hogy az ember levegő után kapkod! Mindkét esetben sikerült azért nagyjából úgy elmondanom a szövegemet, hogy nem látszott rajtam a sprint, de kénytelen voltam rövidebbre vágni a mondókámat, mert a végére már majd megfulladtam” – számolt be különös adásba kerüléséről Tóth Tamás.

Beregi Balázs korábban híradó szerkesztőként dolgozott, majd a megújult M1 és M2 indulásakor csatlakozott ahhoz a csapathoz, mely Orbán Viktor útjairól tudósítja a közmédiát. „Havi rendszerességgel utazunk külföldre, amiről általában azt gondolják az emberek, hogy ez azt jelenti, hogy világot látunk, nyaralunk. Az igazság azonban az, hogy nem tudunk elszakadni a reptér-szálloda-esemény tengelytől. Sokszor csak annyit látunk egy városból, amennyit a taxi ablakából sikerül elcsípnünk” – árulta el Beregi Balázs.

Beregi Balázs

Az M1 Híradójának külpolitikai rovatvezetője, Bende Balázs már 15 éve dolgozik a közmédiában, hosszú pályafutásából mégis egy tavalyi esetet emel ki, a Teréz körúti robbantást.

“A Híradó információs irodája, az úgy nevezett newsroom addigra már szinte teljesen kiürült, én pedig arra készültem, hogy az idegennyelvű hírműsorokat a vezérlőben ülve koordináljam. Ekkor futott be a hír a robbanásról, sőt egy kvázi csodával határos telefonhívás is: a vonal túlvégén az angol nyelvű híradók egyik műsorvezetője, Tóth Hajnalka jelentkezett be, aki elmondta, hogy éppen a Nyugati pályaudvar környékén van” – mesélte Bende Balázs.

A riporter pillanatokon belül összeszedte a szükséges felszerelést és már rohant is az Oktogonig, hogy mindenkit megelőzve tudósíthasson a nézőknek az eseményekről.

“Ha akció van, egyetlen suszter sem maradhat a kaptafánál, vagyis ha lehetősége nyílik rá, egy külügyi szerkesztőnek is ki kell bújnia a skatulyából” – emlékszik a mozgalmas estére Bende Balázs.

Meszes Boglárka

Meszes Boglárkának is szép számmal jutott a rendkívüli híradásokból az elmúlt két évben. A nézők a müncheni, a brüsszeli, illetve a berlini merénylet részletekről, de a veronai buszbalesetről is ő tudósított.

“Büszke vagyok az olyan technikai újítások bevezetésére, amelyek igazán előkelő szakmai fénybe helyezték a közszolgálati csatornát: elég csak azokra 3D-s grafikákra gondolni, amelyeket például az Oscar-gála, vagy éppen az embertelen forrósággal tomboló nyári időjárás kapcsán alkalmazott az M1” – sorolta a műsorvezető.

A miniszterelnök bel- és külföldi útjairól tudósít Mészáros László vezető riporter, aki szintén kalandos munkáról mesélt.

„Munkánkból kifolyólag rengeteget utazunk külföldre, s gyakran találkozunk olyan szituációkkal, melyek idegenek az európai kultúrkörtől. Bejrútban például, miután kimerészkedtünk a komolyan védett szállodánkból, azzal szembesültünk, hogy minden sarkon AK-47-es gépkarabélyokkal felfegyverzett katonák állnak. Az egyikük odajött és közölte: jobb lenne, ha szednénk szépen a lábunkat és azonnal visszamennénk a szállodába, mert különben lehet, hogy a reggeli tojásrántottát már nem tudjuk majd elfogyasztani” – idézi fel az egyik kalandját. A riporter egyike azon keveseknek, akik Putyin dácsájában is jártak. “Egészen szürreális jelenet volt, amikor egyszer csak összefutottam az orosz külügyminiszterrel ott, ahová még Lavrov is gyalog jár” – emlékezett vissza egyik legkülönlegesebb sztrorijára Mészáros László.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek