EUR: 309,93 Ft
CHF: 285,61 Ft
2017. június 24., szombat
Iván

Tech

Zseniális találmány! Okosóra vakoknak és gyengénlátóknak – Videó!

Három év fejlesztés után végre a csuklójukra tehetik a vakok és gyengénlátók azt az okosórát, amelynek segítségével a forgalmas és hangos utcákon is tájékozódhatnak a pontos időről.

A Dot névre keresztelt időmérőt egy dél-koreai csapat fejlesztette ki, amely így akar segíteni a fogyatékosságuk miatt hátrányba került emberek millióin.

A Braille-írásos okosóra lehetővé teszi, hogy használói ne csak az idő múlását követhesse. Okostelefonokhoz csatlakoztatva, Bluetoothon keresztül a vakok és  gyengénlátók üzeneteket fogadhatnak és küldhetnek a Messengeren, de akár a Google Mapset is kezelni tudják. Ezeket az alkalmazásokat az órán elhelyezett oldalsó gomb segítségével lehet használni.

A karórát márciusban kezdik el gyártani. A tervek szerint 2017-ben 100 ezer Dot kerül piacra, a következő évben pedig további 40 ezer okosórát gyártanak majd.

A cég közleménye szerint az első ezer darabot Londonban tervezik eladni, az ára 320 dollár (94 ezer forint) lesz.

Kapcsolódó Cikkek

 • Huawei: 2020-ra beindulnak az első kereskedelmi 5G hálózatok

  Huawei: 2020-ra beindulnak az első kereskedelmi 5G hálózatok

  Várhatóan 2020-ra beindulhatnak az első kereskedelmi 5G hálózatok, az ötödik generációs mobilhálózatok kutatás-fejlesztési, szabványosítási, és kivitelezési folyamata jóval rövidebb időt vesz igénybe, mint a 3G vagy a 4G bevezetése – mondta Vörös Zsolt, a Huawei Technologies Hungary vezeték nélküli hálózatok fejlesztéséért felelős igazgatója sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

 • Aláírták a magyarországi 5G koalíció alapító nyilatkozatát

  Aláírták a magyarországi 5G koalíció alapító nyilatkozatát

  Aláírták a magyarországi 5G koalíció alapító nyilatkozatát hétfőn Budapesten: a 46 kormányzati és piaci szereplő, szakmai szervezet, ipari érdekképviselet és egyetem technológiai összefogása az ötödik generációs mobiltechnológia fejlesztését, valamint sikeres és gyors magyarországi bevezetését tűzte ki célul.

 • Tőzsdére megy a NetPincér

  Tőzsdére megy a NetPincér

  Tőzsdére kerül a Magyarországon több mint 600, házhoz szállító étteremmel kapcsolatban álló NetPincér anyacége.