2018. május 20., vasárnap
Bernát, Felícia

Tech

Zseniális találmány! Okosóra vakoknak és gyengénlátóknak – Videó!

Három év fejlesztés után végre a csuklójukra tehetik a vakok és gyengénlátók azt az okosórát, amelynek segítségével a forgalmas és hangos utcákon is tájékozódhatnak a pontos időről.

A Dot névre keresztelt időmérőt egy dél-koreai csapat fejlesztette ki, amely így akar segíteni a fogyatékosságuk miatt hátrányba került emberek millióin.


A Braille-írásos okosóra lehetővé teszi, hogy használói ne csak az idő múlását követhesse. Okostelefonokhoz csatlakoztatva, Bluetoothon keresztül a vakok és  gyengénlátók üzeneteket fogadhatnak és küldhetnek a Messengeren, de akár a Google Mapset is kezelni tudják. Ezeket az alkalmazásokat az órán elhelyezett oldalsó gomb segítségével lehet használni.

A karórát márciusban kezdik el gyártani. A tervek szerint 2017-ben 100 ezer Dot kerül piacra, a következő évben pedig további 40 ezer okosórát gyártanak majd.

A cég közleménye szerint az első ezer darabot Londonban tervezik eladni, az ára 320 dollár (94 ezer forint) lesz.

Kapcsolódó Cikkek

  • Milliárdokra büntetné a brit kormány a Facebookot is

    Milliárdokra büntetné a brit kormány a Facebookot is

    Több milliárd fontig terjedő pénzbüntetésekkel sújtaná a brit kormány azokat a globális közösségi médiaportálokat, amelyek nem akadályozzák meg illegális – például zaklató, fenyegető, vagy terrorcselekményre buzdító – tartalmak megjelenítését felületeiken.

  • Mark Zuckerberg találkozni fog az Európai Parlament vezetőivel

    Mark Zuckerberg találkozni fog az Európai Parlament vezetőivel

    Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója elfogadta a meghívást és hamarosan találkozni fog az Európai Parlament (EP) több vezetőjével, hogy magyarázatot adjon a cég körül nemrégiben kirobbant botrányra – jelentette be szerdán Antonio Tajani, az uniós képviselőtestület elnöke.