EUR: 322,57 Ft
CHF: 282,67 Ft
2018. október 24., szerda
Salamon

Külföld

Phenjan Szöult és Washingtont vádolja Kim Dzsong Un testvérének megölésével

Phenjan azzal vádolta meg Szöult és Washingtont szerdán, hogy ők szervezték meg a Kim Dzsong Un észak-koreai vezető féltestvéreként azonosított férfi meggyilkolását.

A diplomáciai útlevéllel, Kim Csol néven utazó áldozat “halálának okát még nem tisztázták egyértelműen, de az amerikai és a dél-koreai hatóságok már alaptalanul Észak-Koreát vádolják, miközben azt állítják, hogy a férfit a rendkívül veszélyes VX ideggázzal mérgezték meg” – írta a KCNA észak-koreai állami hírügynökség.


A KCNA megkérdőjelezte, hogy valóban VX végzett volna a Kim Dzsong Namként azonosított férfival február 13-án a Kuala Lumpur-i repülőtéren.

“Ha valóban VX-et kentek volna Kim Csol szemére és ajkára, akkor az a mentősöket és az őt őrző rendőröket is megmérgezte volna, és a repülőteret is le kellett volna zárni” – hívta fel a figyelmet a hírügynökség.


A KCNA egyúttal azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy azon kevés országok egyike, amely a vegyi fegyverekre vonatkozó nemzetközi tilalom ellenére birtokában van a VX idegméregnek.

“Még nagyobb aggodalomra ad okot az, hogy az Egyesült Államok mindenféle vegyi fegyvert szállít Dél-Koreába” – írta.

Észak-Koreáról úgy tudni, hogy akár 3 ezer tonna vegyi fegyverrel is rendelkezhet.

A malajziai rendőrség letartóztatott egy észak-koreai férfit, Ri Dzsong Csolt, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő csempészte be az idegmérget a délkelet-ázsiai országba, és adta át azt a gyilkosoknak, egy indonéz és egy vietnami nőnek, akik ellen szerdán vádat emeltek a malajziai hatóságok. Az egyik vádlott a 25 éves jakartai Siti Aishah, a másik pedig a 28 éves vietnami Doan Thi Huong.

A KCNA szerint Kim Csol meggyilkolását Szöul és Washington rendezte meg annak érdekében, hogy egy nukleáris háború előjátékaként Észak-Korea elleni indulatokat szítson.

“Az Egyesült Államoknak és vazallus erőinek nem kellene ámokfutást végezniük, hiszen bizonyosan megértik Észak-Korea stratégiai helyzetét atomhatalomként” – tette hozzá a KCNA.

Kapcsolódó Cikkek

  • A nap képe: Mekkzabállak

    A nap képe: Mekkzabállak

    Nem mindennapi pillanatot kapott lencsevégre az 51 éves Burak Senbak, aki marokkói utazása alkalmával botlott bele egy Argánfába, amit szinte teljes terjedelmében elleptek a kecskék.

  • Dicsérték Orbánt az angolok

    Dicsérték Orbánt az angolok

    Az angol Daily Mail című bulvárlap is beszámolt arról, hogy a magyar kormány beszüntette a gender-szakot az egyetemeken. A portál szélsőjobboldalinak nevezi Orbán Viktort és hogy-hogy nem a Soros-egyetem közleményét idézi a kérdésben, viszont az angol kommentelők kiállnak a magyar kormány döntése mellett.