2019. február 16., szombat
Julianna, Lilla

Extra

Szilágyi István: Szégyellem, hogy idáig jutottam

Szilágyi István, az ország Lópici Gáspárja méltatlan körülmények között él, egyik napról a másikra tengeti napjait. Ugyan az elmúlt hetekben kapott tűzifát és két kakast, de feleségével a telet átfagyoskodta omladozó házukban. Fűtés nincs, enni is alig tudnak, a Kisfaludy-díjas színész pedig attól retteg, hamarosan vizük sem lesz a házban.

– Nem szeretek panaszkodni, bár inkább dicsekedhetnék, de nézzen körül, a teljes kétségbeesés szélén állok – kezdte a Lokálnak szemét dörzsölgetve Szilágyi István, aki szabadkozva kért elnézést, amiért nem borotválkozott meg a látogatásunk előtt. – Nem szokott borostám lenni, ha tudom, hogy vendégek jönnek. Életemben csak egyszer növesztettem meg a szakállam – mondta még így is mosolyogva.


A Keménykalap és krumpliorr Lópici Gáspárja pironkodva, remegő kézzel előreintve mutatta a romos ház bejáratához vezető utat. Mivel fájlalja a lábát, nagyon lassan, olykor csak bicegve tud járni, jobb lábát nem is érzi rendesen, vigyáznia kell, hova lép.

– Volt egy trombózisom, aminek következményeként már nagyon nehéz a járás. A szemem állapota pedig a gyógyszerek mellékhatása miatt romlott meg hirtelen. Az orvos ugyan mondta, hogy csupán véletlen egybeesés, de nem hiszek ebben, úgy döntöttem, hogy szép lassan elhagyom a pirulákat, hátha hamarabb rendbe jövök. Persze ami feltétlenül szükséges, azt beveszem, de néhányat elhagytam már. Az altatót viszont szedem, sokszor nem tudok aludni éjszaka.


/Fotó: Mészáros Diána

Miközben a bejárathoz lépdel, oldalra néhány, a földön heverő ablakra, ajtóra és hasadt fára mutatva hozzáteszi, hogy pár héttel ezelőtt segítő szándékú emberektől kapott tűzre valót, amiért roppant hálás.

– Remélem, hogy nem lesznek már mínuszok, mert akkor nem kell fűteni. Most ugyan kaptunk hasogatni való fát, de ez is hamar elfogy. Remélem, vizünk marad, mert jöttek már felszólító levelek, de sajnos nem tudunk mit tenni, elmaradásban vagyunk azzal is – mondta szégyenlősen az ismerősei és barátai által csak Pityi bácsinak becézett színész, akinek felesége, a szobrászművész Humenyánszky Jolán is megköszönte az elmúlt hetekben kapott adományokat.

– Szerencsére ételt már kaptunk, segítettek bevásárolni. Télen volt, hogy üres gyomorral feküdtünk le. A múlt héten pedig kaptunk két kakast, de inkább őket is etetjük, nincs szívünk levágni – mondta a művésznő.

Fotó: Mészáros Diána

A szűkösen élő házaspár nyolc évig Győrben, egy közművesített szolgálati színészlakásban élt, Pityi bácsi ugyanis a Győri Nemzeti Színház tagja volt tavalyi nyugdíjazásáig. A vidéki városból azonban családi okokra hivatkozva, szinte egyik napról a másikra felköltöztek Budapestre, ahol most nyomorban élnek: sem fűtés, sem napi bőséges betevő, sem konyha, sem rendesen kiépített fürdőszobájuk nincs. Fiukkal élnek egy fedél alatt.

– Győrben is gondot okozott a számlák kifizetése, így nem kell két házat fenntartani. Most az első szobában mi alszunk a feleségemmel, a másikban a fiam – magyarázta a koszos és leginkább üres zacskókkal, dobozokkal telepakolt szobába érve Pityi bácsi.

– Tudom, hogy nem túl takaros, szégyellem is, hogy idejutottunk – mondta az idős és megtört színész, akinél rákérdeztünk az arcán és a szeme mellett éktelenkedő sebre és lila foltra. Korábban ugyanis maga Szilágyi István vallotta be a Borsnak, hogy mivel elvesztették a fiuk által rájuk bízott kamerát, az ostorral próbálta meg levezetni a dühét, az egyik csapás eltalálta Lópici szemét, ami miatt kórházba is került, és kis híján megvakult. – Most csak megbotlottam és elestem, vigyázni kell már magamra, nem vagyok fiatal – mondta szemével a földet és az udvart pásztázva a színész, miközben a kezét tördelte.

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek