2018. december 12., szerda
Gabriella

Extra

Tahi Tóth László felesége: Próbálok erős maradni

A sikeres agyműtét után a betegágyán örült a Kossuth-díjnak Tahi Tóth László. A színész felesége, Kárászy Szilvia elárulta a Lokálnak, hogy ez az óriási elismerés biztosan segíti majd férje gyógyulását.

Tahi Tóth László 
MTVA Fotó: Zih Zsolt

– Azt hiszem, minden művész arra vágyik, hogy egyszer Kossuth-díjat kapjon. Március elején tudtam meg, hogy a férjem megkapja ezt az elismerést, de nem árultam el neki azonnal, csak miután már teljesen biztos volt – kezdte a Lokál Extrának Szilvia.

– Ez a díj nagyon szép koronája az életpályájának és biztos vagyok benne, hogy segít a gyógyulásában is. Elképesztően örült neki, a díjátadó után pedig azonnal futottam be a kórházba, és még az ápolók is megcsodálták a díjat. Kiemelt helyen, egy polcon tartjuk majd, ahol – szeretett sportkupái mellett
– Laci többi elismerése is van. Kiválóan teniszezett, még a magyar ranglistán is jegyezték, nagyon remélem, hogy később a sportolást is folytathatja – tette hozzá a zongoraművész.
A 73 éves Tahi Tóth Lászlóért az egész ország aggódik. A művész január 21-én este lett rosszul előadás közben. Nem érezte jól magát, fájt a feje, nehezére esett a beszéd, de volt annyi ereje, hogy fájdalomcsillapítókkal végigjátssza a darabot. Tahi Tóth vérbeli színész: a közönség ugyanis a Hattyúdal a Republic együttessel című darab közben semmit sem vett észre abból, hogy nagy a baj. Az előadás után viszont rögtön kórházba szállították a színművészt, aki a betegágyán ünnepelte születésnapját is január 23-án. A Vígszínház később közleményt adott ki, miszerint a színész rosszulléte óta több vizsgálaton is átesett, és a probléma hátterében egy korábbi stroke-ja állhat, ami miatt egy ér nyomhatja az agyat. Később meg is kellett műteni.
– Valóban, korábban is volt stroke-ja, most pedig egy agyi ér volt a fő probléma, ami ödémát is okozott. A műtét szerencsére jól sikerült, de minden, ami az aggyal kapcsolatos, nagyon érzékeny dolog. Ráadásul a férjem érthetően nehezen viseli, hogy már két hónapja kórházban van. Most a rehabilitációs időszak következik, és nagyon jól tudunk kommunikálni. Napról napra minden jobb, és remélem, hogy majd a jó idő, a meleg napsugár is boldogabbá teszi a napjait. Itthon mindent előkészítettem, és amint megengedik az orvosok, szeretném hazahozni. Reméljük, ősszel már olyan állapotban lesz, hogy vissza tud térni szeretett színpadára. Nagyon vágyik vissza a színházba, mindennap kérdez róla. Kicsit fogyott egyébként, de már újra nagyon jó étvágya van. Szereti a húslevest, de a kedvence mégis az a paprikás csirke, amit én készítek. Próbálok mindig olyasmit vinni neki a kórházba, ami igazi örömforrás számára – tette hozzá Szilvia, aki sohasem panaszkodik, de elismeri, hogy ez az időszak számára is megterhelő lelkileg.

Kárászy Szilvia zongoraművész 
MTVA Fotó: Zih Zsolt


– Nincs gyermekem, ezért mindent egyedül kell végigcsinálnom, nincs segítségem. Nem tagadom, hogy sokszor nehezen bírom. De ezt az érzést pontosan ismeri az, akinek valaha kórházban volt valamelyik hozzátartozója. Alvással regenerálódom, sokat olvasok és próbálom elterelni a gondolataimat a folyamatos aggódásról. Mindig abban reménykedem, hogy egyre jobb lesz, és rengeteg erőt ad az emberek szeretete is.

Ez történt korábban Tahi Tóth Lászlóval:

Kapcsolódó Cikkek