EUR: 317,08 Ft
CHF: 279,25 Ft
2019. február 20., szerda
Aladár, Álmos

Egyéb I.kerület VIII.kerület XVI.kerület XVII.kerület XVIII.kerület

„Tankoljunk” ingyen és gyorsan

A Lokál Extra letesztelte az ABB villámtöltőit, amelyekből a kerületben kettő is található. Az elektromos autónkat húsz perc alatt akár ötven százalékkal is feltölthetjük.

Bár az elektromos autók száma egyelőre elenyésző a klasszikusokkal szemben a hazai utakon, az árammal táplálkozó négykerekűek fejlesztése folyamatos. A technológia még egyértelműen nincs kész, az egy töltéssel megtehető távolság a legnagyobb probléma, hiszen a most forgalomban lévők autók hozzávetőleg 200–600 kilométert tudnak megtenni, mielőtt az akkumulátor lemerülne.


Nem kell sokat várni, és már mehetünk is tovább
( Fotó: Sáfár Tibor)

Ilyenkor pedig jön a töltési fázis, ami órákat vesz igénybe. Erre pedig értelemszerűen egy hosszabb utazáskor senkinek sincs ideje. Erre kínál megoldást az a néhány töltő a városban, amelynél nem kell sokáig lecövekelni.

A töltés egyszerű, elronthatatlan (Fotó: Máté Krisztián)

Egy tavaly gyártott BMW i3-assal teszteltük a töltőket. A VIII. kerületben, a Hungária körúton és a Teleki téren is össze lehet kötni a bevásárlással a „tankolást”, és míg végzünk a boltban, már újra biztonságban útra kelhetünk. Húsz perc elegendő volt a rendszernek, hogy huszonöt százalékos töltöttségről hetvenötre küzdje fel magát, ami esetünkben újabb 170 kilométer megtételére volt elegendő. Ez a tempó természetesen jóval gyorsabb, mint a lassú töltők sebessége vagy ha otthon dugnánk konnektorba az autónkat. Ráadásul egyelőre komoly előny a benzines megoldásokkal szemben, hogy a járművek ingyen tölthetők a városi töltőkről, és a zöld rendszám ingyenes parkolásra jogosít a fizetős övezetekben.


ABB-gyorstöltők a városban:

VIII. kerület, Hungária krt. 28.

VIII. kerület, Teleki tér

Budapest, Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2. terminál parkolója

I. kerület, Lovas út (kártyával használható)

I. kerület, Várkert Bazár garázsa

XVI. kerület, János utca 196.

Kapcsolódó Cikkek