EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb I.kerület VIII.kerület XVI.kerület XVII.kerület XVIII.kerület

„Tankoljunk” ingyen és gyorsan

A Lokál Extra letesztelte az ABB villámtöltőit, amelyekből a kerületben kettő is található. Az elektromos autónkat húsz perc alatt akár ötven százalékkal is feltölthetjük.

Bár az elektromos autók száma egyelőre elenyésző a klasszikusokkal szemben a hazai utakon, az árammal táplálkozó négykerekűek fejlesztése folyamatos. A technológia még egyértelműen nincs kész, az egy töltéssel megtehető távolság a legnagyobb probléma, hiszen a most forgalomban lévők autók hozzávetőleg 200–600 kilométert tudnak megtenni, mielőtt az akkumulátor lemerülne.


Nem kell sokat várni, és már mehetünk is tovább
( Fotó: Sáfár Tibor)

Ilyenkor pedig jön a töltési fázis, ami órákat vesz igénybe. Erre pedig értelemszerűen egy hosszabb utazáskor senkinek sincs ideje. Erre kínál megoldást az a néhány töltő a városban, amelynél nem kell sokáig lecövekelni.

A töltés egyszerű, elronthatatlan (Fotó: Máté Krisztián)

Egy tavaly gyártott BMW i3-assal teszteltük a töltőket. A VIII. kerületben, a Hungária körúton és a Teleki téren is össze lehet kötni a bevásárlással a „tankolást”, és míg végzünk a boltban, már újra biztonságban útra kelhetünk. Húsz perc elegendő volt a rendszernek, hogy huszonöt százalékos töltöttségről hetvenötre küzdje fel magát, ami esetünkben újabb 170 kilométer megtételére volt elegendő. Ez a tempó természetesen jóval gyorsabb, mint a lassú töltők sebessége vagy ha otthon dugnánk konnektorba az autónkat. Ráadásul egyelőre komoly előny a benzines megoldásokkal szemben, hogy a járművek ingyen tölthetők a városi töltőkről, és a zöld rendszám ingyenes parkolásra jogosít a fizetős övezetekben.


ABB-gyorstöltők a városban:

VIII. kerület, Hungária krt. 28.

VIII. kerület, Teleki tér

Budapest, Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2. terminál parkolója

I. kerület, Lovas út (kártyával használható)

I. kerület, Várkert Bazár garázsa

XVI. kerület, János utca 196.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.