EUR: 319,62 Ft
CHF: 277,03 Ft
2018. május 27., vasárnap
Hella

Külföld

Tokió 2020: Fukusimában is lesz baseball-, illetve softball-mérkőzés

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) jóváhagyása nyomán véglegessé vált, hogy a 2011-ben természeti katasztrófa és atomerőmű-baleset sújtotta Fukusimában is rendezzenek baseball-, illetve softball-mérkőzést a 2020-as tokiói játékokon.

A NOB végrehajtó bizottsága a jövő évi téli játékok dél-koreai helyszínén, Pjongcsangban pénteken adott zöld jelzést a szervezők tervének.


“Tokiói olimpia lesz, de legalább egy mérkőzésre, valószínűleg a baseballtorna nyitótalálkozóra a fukusimai stadionban kerül majd sor. Ez a javaslat, amellyel mindenki egyetértett” – közölte Mori Josiro, a szervezőbizottság elnöke, korábbi miniszterelnök, hozzátéve, hogy legalább egy softball-összecsapást is ott rendeznek majd meg.

A baseball Japánban rendkívül népszerű, minden bizonnyal nagy lesz a nézettsége a mérkőzéseknek, így a szimbolikus jelentőségű fukusimaiaknak is.

Ez a döntés “nagy megtiszteltetés” és egyben “feladat” – is reagált Riccardo Fraccari, a sportág nemzetközi szövetségének elnöke.

Hat éve, március 11-én hatalmas, 9-es erősségű földrengés volt a térségben, emiatt szökőár alakult ki, és a természeti katasztrófa egyik következménye volt a fukusimai atomerőmű-baleset. A földrengésben és a cunamiban 18 446 ember halt meg, illetve tűnt el, a sugárzás miatt 123 ezer ember kényszerült otthona elhagyására.

“A 2020-as tokiói olimpia a talpraállás és az újjáépítés kirakata” – hangsúlyozta Mori Josiro. Ezzel a döntéssel is szeretnénk bátorítást adni és reményt nyújtani a lakosságnak, különösen az érintett zónában élőknek” – tette hozzá.

Kapcsolódó Cikkek

  • Egy hónapra elérhetetlenné válhat a YouTube

    Egy hónapra elérhetetlenné válhat a YouTube

    Elrendelte az egyiptomi legfelső bíróság szombaton, hogy a hatóságok egy hónapra tegyék elérhetetlenné az országban a YouTube videomegosztó oldalt egy Mohamed prófétát gyalázó videó miatt – közölte a Reuters hírügynökséggel az az ügyvéd, aki mg 2013-ban feljelentést tett az ügyben.