EUR: 303,34 Ft
CHF: 267,20 Ft
2017. augusztus 21., hétfő
Sámuel, Hajna

Külföld

Új felderítő műholdat bocsátott fel Észak-Korea megfigyelésekre

Sikeresen felbocsájtották a Radar-5 típusú japán katonai felderítő műholdat egy H-2A típusú hordozórakéta segítségével – közölte pénteken a hordozórakétát gyártó Mitsubishi Heavy Industries vállalat. Hírügynökségi jelentések szerint a berendezés feladatai közé tartozik az észak-koreai katonai tevékenység nyomon követése is.

A konzorcium közleményéből kiderül, hogy a műholdat különleges radarokkal szerelték fel, amelyek rossz időjárásnál és éjszaka is lehetővé teszik a földi célpontok megfigyelését.

Föld körüli pályára állva a Radar-5 elődjének, a Radar-3-nak a feladatait veszi át, ezt még 2011-ben helyeztek üzembe Észak-Korea ballisztikusrakéta-tesztjeivel összefüggésben.

A Radar-5 indítását eredetileg csütörtökön tervezték, de a rossz időjárás miatt el kellett halasztani. A pénteki indítást a Kagosima prefektúrában lévő tanegasimai űrközpontból élő adásban lehetett nyomon követni.

A japán védelmi minisztérium januárban bocsátotta fel első saját, szélessávú távközlési műholdját a japán hadsereg (SDF) kommunikációs hálózatának fejlesztése és ezáltal a biztonsági kihívások hatékonyabb kezelése céljából. Azt a berendezést szintén egy H2A típusú hordozórakéta szállította. A Kirameki-2-es típusú műhold egyike annak a háromnak, amelyek az önvédelmi erőknek nevezett japán hadsereg kizárólagos használatában lesznek.

Az igazság odaát van:

Kapcsolódó Cikkek

 • Hadihajó ütközött, több ember eltűnt!

  Hadihajó ütközött, több ember eltűnt!

  Kereskedelmi hajóval ütközött össze egy amerikai hadihajó Szingapúr partjainak közelében, legalább tíz amerikai tengerész eltűnt, öt pedig megsérült – jelentette közleményben az amerikai haditengerészet.

 • Vérbe borítja Európát a terror

  Vérbe borítja Európát a terror

  Egy magyar nő is megsérült a barcelonai, legalább 14 halálos áldozattal járó terrortámadásban, amelyet az Iszlám Állam vállalt magára. Később újabb merénylet következett a katalóniai Ripollban, ahol a rendőrök öt terroristával végeztek.

 • Robbantásokra készültek a barcelonai terroristák

  Robbantásokra készültek a barcelonai terroristák

  A spanyolországi merényletek elkövetéséért felelős terrorsejt számos pokolgépes merényletet készített elő, 120 butánggázpalackot a rendőrség megtalált egy alcanari házban – jelentette be Josep Lluis Trapero katalán rendőrfőnök vasárnap.