EUR: 309,98 Ft
CHF: 289,13 Ft
2017. március 29., szerda
Auguszta

Belföld

Varga: nem az olcsó munkaerő a versenyképesség alapja, hanem a hatékonyság

A magyar gazdaságnak olyan pályára kell átállnia, amelyen nem az olcsó munkaerő a versenyképesség alapja, hanem a hatékonyság – fejtette ki Varga Mihály a mezőkövesdi Kovács Kft. legújabb, kormánytámogatással megvalósuló fejlesztésének bejelentésekor pénteken.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta: ezt a szándékot segíti elő a tavaly novemberben aláírt hat évre szóló béremelési és adócsökkentési program.

Megfogalmazása szerint Magyarország gazdasági helyzete és kilátásai az unió, és a világgazdaság várható növekedési ütemével kedvezőnek látszanak.

A magyar tulajdonban lévő Kovács Vegyesipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. a 2015-ös mérlege szerint 10,6 milliárd forintos éves árbevétel könyvelt el, adózott eredménye meghaladta az 1,3 milliárd forintot. A több mint négyszáz embert foglalkoztató vállalat főként sebességváltó rendszerekbe és kormányművekbe beépítendő kovácsolt, esztergált és mart alkatrészeket gyárt tehergépkocsik részére, a ZF Hungária Kft. legnagyobb beszállítójaként.

A cég 602 millió forintos kapacitásbővítő fejlesztését a Nemzetgazdasági Minisztérium a nagyvállalati beruházási támogatáson belül 301 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti.

Tállai András, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára az eseményen egyebek mellett elmondta: a mezőkövesdi társaság sikerének titka, hogy megbecsüli dolgozóit, korábban is, és most is olyan mértékben fejleszti kapacitását, amely megfelel partnereinek. Bár önmaga is képes megállni a helyét, de a magyar kormány támogatásával tudja kapacitásait bővíteni, új technológiákat bevezetni és új munkahelyeket teremteni.

A most kezdődött fejlesztés elsődleges célja a megrendelői kör bővítése, az, hogy mérsékeljék a cég egy vevőtől való függőségét. Ezért azt tervezik, hogy a projektnek köszönhetően mezőgazdasági eszközök, traktor alkatrészek, és váltók gyártása kerül majd a profiljukba.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy ember meghalt egy gyulai háztűzben

  Egy ember meghalt egy gyulai háztűzben

  Kigyulladt egy lakóház egy szobája Gyulán szerda reggel. A tűzoltók hőkamerával megtalálták az épületben tartózkodó lakót, de a mentők már nem tudták újraéleszteni – írta honlapján a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 • Bakondi: radikálisan csökkent a tiltott határátlépési kísérletek száma

  Bakondi: radikálisan csökkent a tiltott határátlépési kísérletek száma

  Már a határzár életbe lépése előtti napokban radikálisan csökkent a tiltott határátlépési kísérletek száma, sikeres pedig nem is történt a szigorított jogi határzár és a megerősített kerítés együttes hatására – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

 • Simicska tanácsaira támaszkodna Vona

  Simicska tanácsaira támaszkodna Vona

  Jelen pillanatban nem venné fel a Jobbikba Simicska Ádámot Vona Gábor, ám a segítségét elfogadnák. Mindezt az ATV Egyenes beszéd című műsorában mondta a Jobbik elnöke, aki a műsorvezetőnek arra a kérdésére, hogy Simicska Ádám kérte-e a felvételét a Jobbikba, Vona azt válaszolta: ez valótlan információ, vagyis kacsa.

 • Lebukott Demszky! Aba Botond is ellene vallott

  Lebukott Demszky! Aba Botond is ellene vallott

  Egykori beosztottja, Aba Botond volt BKV-vezérigazgató az Országgyűlés gazdasági bizottságának elismerte: Demszky Gábor „közvetlen irányításával” működött a DBR Metró Projekt Kft.