EUR: 313,08 Ft
CHF: 267,32 Ft
2018. március 24., szombat
Gábor, Karina

Életmód

A mosoly önbizalmat sugároz

Az állásinterjún nem csak az önéletrajzunkkal imponálhatunk. Általában 70-80 százalékban a külső és a nonverbális jelek alapján ítélik meg a pályázót, és csak 20-30 százalékban az elmondott tartalom alapján. Ahogy belépünk az ajtón, a cég képviselőjében kialakul az első benyomás, ami aztán a beszélgetés során végig iránytű marad.

Zámbó Márta kommunikációs szakember segítségével összegyűjtöttük, hogy mi mindennel tudjuk „feltuningolni” a végeredményt


Mentális ráhangolódás

Több dolgot is tehetünk a siker érdekében. Figyelmesen nézzünk utána a cégnek a neten. A weboldalról sok fontos információt nyerhetünk leendő munkahelyünkről. Benyomásokat szerezhetünk a vállalat kultúrájáról, tevékenységéről, küldetéséről. Lelki edzésként képzeljük el magunkat, amint sikeresen, jóleső érzésekkel távozunk az interjúról, úgy, mintha már meg is valósult volna a tervünk. Így máris mentálisan is ráhangolódtunk a találkozóra.


Tilos a nagy minta!

Mimikával, tartással, mosollyal, erős kézfogással és persze jól megválasztott öltözékkel kellő önbizalmat mutathatunk. Természetesen az ápolt megjelenés alapkövetelmény. A gondos előkészület visszahat ránk is, és könnyebben oldódunk. Sugározzunk nyugalmat, testtartásban és tekintetünkkel is nyitott figyelmet a kérdező felé. A ruhánk üzleti jellegű legyen, ne túl hivalkodó, válasszunk kéket, fehéret, zöldet vagy fekete-fehéret, kerüljük a túl élénk, rikító színeket.  Fazonban is az egyszerű a nagyszerű, a nagy mintás anyagokat most mellőzzük, s kiegészítőkben is a szolidabbat részesítsük előnyben. A jól megválasztott öltözet már fél siker, s persze magabiztosságot is ad.

Az első benyomás

A felvételi interjú a kopogással kezdődik. A kopogás után néhány másodperccel be lehet lépni a szobába, ha sokáig várunk az ajtónyitással, tétova hatást keltünk, de a határozottságot sem szabad túlzásba vinni. Köszönjünk „Jó napot kívánok!”-kal, soha ne tegezzünk le senkit, még akkor sem, ha hasonló korú és nemű személyhez megyünk. A kézfogásban ne tegyünk különbségek férfi és nő között, viszont arra is figyeljünk, hogy túlságosan se szorítsuk meg a másik kezét.

Árulkodó gesztusok

Gesztikuláljunk természetesen, hiszen a betanult mozdulat nincs összhangban személyiségünkkel, és ha ez kiderül, nagyon rossz hatást kelt. Az interjú alatt ne babráljunk a kezünkkel, ne üljünk pókerarccal és  kerüljük a szélsőséges reakciókat.

Az önteltség jele

Az egészséges önbizalom pozitív hozzáállást mutat, megbízhatóak és hitelesek vagyunk általa. Az önteltségnél a pozitív szemlélet és a stabilitás helyett a saját fontosságunk tolakodik előre, így önmagunk fényezése elnyom minden mást. A határ ott van, hogy mi is az, ami ténylegesen fontos számunkra.

Megérzés

Ha sikerült feloldódni és jól éreztük magunkat az interjú végére, akkor valószínűleg sikeres volt. A nagyon profi HR-es arcjátéka nem árul el semmit az átlagos kedvességen túl, de a belső megélésünk sosem hazudik, legbelül vagy jó, vagy rossz érzésekkel távozunk. Ezért az interjú után érdemes erre figyelni, s átgondolni, elemezni a beszélgetést, levonni az esetleges tanulságokat.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Mesterséges zajuk lesz az elektromos autóknak

  Mesterséges zajuk lesz az elektromos autóknak

  Úgy tűnik, nem lesz soha csendes a közlekedés, ugyanis a szinte teljesen zajtalan elektromos és hibrid autók veszélyesek. Bár az elektromos járművekkel jelentősen csökkenne a zajterhelés, számos tanulmány szerint a csendes autók különösen balesetveszélyesek a halláskárosodással élő, valamint a vak és a gyengén látó gyalogosok számára.

 • A férfi szakácsok híresebbek

  A férfi szakácsok híresebbek

  A főzés tradicionálisan női feladat, mégis miért több a híres férfi séf és tévés szakács? A Scripps Networks Interactive (SNI), a Magyarországon is látható Food Network tévécsatorna anyavállalata Argentínában, Brazíliában, Kínában, Olaszországban, a Dél-afrikai Köztársaságban, Dél-Koreában és az Egyesült Királyságban összesen négyezer-kettőszáz 25–54 év közötti nő körében végzett felmérést 2017 decemberében.

 • Állásinterjú után

  Állásinterjú után

  Mi van akkor, ha állásinterjú után semmilyen visszajelzést nem kapunk? Ennek legtöbbször prózai oka van: olyan a vállalati kultúra, hogy a visszajelzés nem élvez elsőbbséget, pedig az a cégek szempontjából is fontos lenne, hiszen a munkáltatói brandbe beletartozik, hogy milyen képet mutatnak magukról.