EUR: 313,37 Ft
CHF: 289,40 Ft
2017. április 30., vasárnap
Katalin, Kitti

Életmód

A mosoly önbizalmat sugároz

Az állásinterjún nem csak az önéletrajzunkkal imponálhatunk. Általában 70-80 százalékban a külső és a nonverbális jelek alapján ítélik meg a pályázót, és csak 20-30 százalékban az elmondott tartalom alapján. Ahogy belépünk az ajtón, a cég képviselőjében kialakul az első benyomás, ami aztán a beszélgetés során végig iránytű marad.

Zámbó Márta kommunikációs szakember segítségével összegyűjtöttük, hogy mi mindennel tudjuk „feltuningolni” a végeredményt

Mentális ráhangolódás

Több dolgot is tehetünk a siker érdekében. Figyelmesen nézzünk utána a cégnek a neten. A weboldalról sok fontos információt nyerhetünk leendő munkahelyünkről. Benyomásokat szerezhetünk a vállalat kultúrájáról, tevékenységéről, küldetéséről. Lelki edzésként képzeljük el magunkat, amint sikeresen, jóleső érzésekkel távozunk az interjúról, úgy, mintha már meg is valósult volna a tervünk. Így máris mentálisan is ráhangolódtunk a találkozóra.

Tilos a nagy minta!

Mimikával, tartással, mosollyal, erős kézfogással és persze jól megválasztott öltözékkel kellő önbizalmat mutathatunk. Természetesen az ápolt megjelenés alapkövetelmény. A gondos előkészület visszahat ránk is, és könnyebben oldódunk. Sugározzunk nyugalmat, testtartásban és tekintetünkkel is nyitott figyelmet a kérdező felé. A ruhánk üzleti jellegű legyen, ne túl hivalkodó, válasszunk kéket, fehéret, zöldet vagy fekete-fehéret, kerüljük a túl élénk, rikító színeket.  Fazonban is az egyszerű a nagyszerű, a nagy mintás anyagokat most mellőzzük, s kiegészítőkben is a szolidabbat részesítsük előnyben. A jól megválasztott öltözet már fél siker, s persze magabiztosságot is ad.

Az első benyomás

A felvételi interjú a kopogással kezdődik. A kopogás után néhány másodperccel be lehet lépni a szobába, ha sokáig várunk az ajtónyitással, tétova hatást keltünk, de a határozottságot sem szabad túlzásba vinni. Köszönjünk „Jó napot kívánok!”-kal, soha ne tegezzünk le senkit, még akkor sem, ha hasonló korú és nemű személyhez megyünk. A kézfogásban ne tegyünk különbségek férfi és nő között, viszont arra is figyeljünk, hogy túlságosan se szorítsuk meg a másik kezét.

Árulkodó gesztusok

Gesztikuláljunk természetesen, hiszen a betanult mozdulat nincs összhangban személyiségünkkel, és ha ez kiderül, nagyon rossz hatást kelt. Az interjú alatt ne babráljunk a kezünkkel, ne üljünk pókerarccal és  kerüljük a szélsőséges reakciókat.

Az önteltség jele

Az egészséges önbizalom pozitív hozzáállást mutat, megbízhatóak és hitelesek vagyunk általa. Az önteltségnél a pozitív szemlélet és a stabilitás helyett a saját fontosságunk tolakodik előre, így önmagunk fényezése elnyom minden mást. A határ ott van, hogy mi is az, ami ténylegesen fontos számunkra.

Megérzés

Ha sikerült feloldódni és jól éreztük magunkat az interjú végére, akkor valószínűleg sikeres volt. A nagyon profi HR-es arcjátéka nem árul el semmit az átlagos kedvességen túl, de a belső megélésünk sosem hazudik, legbelül vagy jó, vagy rossz érzésekkel távozunk. Ezért az interjú után érdemes erre figyelni, s átgondolni, elemezni a beszélgetést, levonni az esetleges tanulságokat.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Derítsen mielőbb fényt a csecsemőkori szembetegségekre

  Derítsen mielőbb fényt a csecsemőkori szembetegségekre

  Tíz szűrővizsgálaton átesett gyermek közül egynél valamilyen szemészeti rendellenesség állapítható meg. A leggyakoribb eltérések a rejtett dioptria hibák, a kancsalság, a két szem közötti jelentős dioptria-különbség és ennek következtében a fixálási problémák.

 • Vitaminbombák felnőtteknek

  Vitaminbombák felnőtteknek

  Újra itt a lehetőség, hogy belevessük magunkat a piaci forgatagba és friss zöldségeket, gyümölcsöket szerezzünk be a mindennapokra.

 • Kikaptunk Indiától

  Kikaptunk Indiától

  Egyik szemünk sír, a másik nevet: az új Suzuki Swift, amelyik hosszú idő után először nem a „mi autónk”, minden eddigi elődjénél jobbnak ígérkezik.

 • Brazil babfőzelékkel, zöldfoki raguval csábítanak

  Brazil babfőzelékkel, zöldfoki raguval csábítanak

  Érdekes ízvilágnak, a hagyományos brazil konyhának enged „fellépési lehetőséget” Budapesten, a pestszentlőrinci Kossuth téren a Tavaszi Nemzetközi Ízkavalkád fesztivál, ahol egy brazil séf hozza közelebb a pestiekhez az angolai muambát, a zöldfoki-szigeteki kashubát vagy a brazil feijaót.