2017. december 12., kedd
Gabriella

Belföld

A nők kedvezményes nyugdíjára jogosító időről

Nagyon sok hölgy számára nehezen értelmezhető, hogy az élete során megszerzett szolgálati idejéből milyen időtartamok számíthatók be a nők kedvezményes nyugdíjára jogosító időbe – és mely időtartamok nem. A szolgálati idő nem azonos a jogosultsági idő fogalmával, miután ez utóbbira szigorúbb szabályozás vonatkozik.

A nők kedvezményes nyugdíjához szükséges 40 évi jogosultsági időbe beszámít elsősorban a keresőtevékenységgel járó biztosítási, vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszony (vagyis lényegében a munkavégzés) révén szerzett szolgálati idő, valamint a gyermeknevelésre tekintettel kapott ellátások (tgyás, csed, gyed, gyes, gyet, ápolási díj) folyósítási időtartama. A méltányossági gyes időtartama is beszámít. A gyesen töltött idővel egy tekintet alá esik a háromévesnél fiatalabb gyermek gondozásával fizetési nélküli szabadság 30 napot meghaladó tartama alatt szerzett szolgálati idő. A súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekre tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel egy tekintet alá esik a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos, tizenkét évesnél fiatalabb, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermek gondozásával fizetési nélküli szabadság 30 napot meghaladó tartama alatt szerzett szolgálati idő.


A szabályozás a fentiekben ismertetett kategóriákon felül más szolgálati időt a kedvezményre való jogosultság szempontjából nem vesz figyelembe. Jellemzően ilyen – egyébként a nyugdíj összegének kiszámítása során már szolgálati időnek minősülő –, a kedvezményre való jogosultsághoz figyelembe nem vehető időtartamok a tanulmányi időszakok. Egyetlen kivételt a szakmunkásképzés, szakközépiskolai képzés kötelező nyári szakmai gyakorlatainak időtartama képez, csak ezek számíthatók be a jogosító időbe. Nem számítható be az álláskeresési ellátások, illetve a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátások folyósításának tartama sem. Az érintett nők különösen nehezményezik, hogy nem számítható be a 18 év feletti tartósan beteg hozzátartozó ápolása miatt folyósított ápolási díj folyósításának tartama, továbbá a megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulékkal szerzett idő, ahogyan a passzív táppénzen töltött idő sem.

A hölgyek kedvezményes nyugdíjához szükséges 40 év jogosultsági időből főszabályként 32 évet kell munkával megszerezni. Ha a hölgy súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermeket ápol, ez a 32 év feltétel 30 évre csökken. Ennél kevesebb munkával szerzett szolgálati idő csak akkor vehető figyelembe, ha a hölgy nagycsaládos (saját háztartásában nevelt öt gyermeknél egy évvel, utána gyermekenként további egy-egy évvel, de maximum 7 évvel csökkenthető a minimálisan szükséges 32 éves, súlyosan fogyatékos gyermek nevelése esetén 30 éves munkával szerzett szolgálati idő).


www.nyugdijguru.hu

Kapcsolódó Cikkek

 • 2,8 milliárd forintra pályázhatnak jövőre a civil szervezetek

  2,8 milliárd forintra pályázhatnak jövőre a civil szervezetek

  Péntektől lesznek elérhetőek a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) jövő évi pályázati kiírásai, amelyekben összesen 2,8 milliárd forint áll rendelkezésre a civil szervezetek számára – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára egy civil fórumon kedden Nyíregyházán.

 • A kvóták a “Soros-tervbe” illeszkednek

  A kvóták a “Soros-tervbe” illeszkednek

  Az Európai Parlament (EP) határozatában rögzített betelepítési kvóták ellentétesek a magyar nemzeti érdekkel, és abba a “Soros-tervbe” illeszkednek, amely bevándorlók befogadását akarja Magyarországra kényszeríteni – jelentette ki Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

 • Íme a Plus Size Stílusbiblia

  Íme a Plus Size Stílusbiblia

  Bár Kozma Rita neve első hallásra nem tűnik ismertnek, még sokaknak azonnal a teltkarcsúságra gondolnak. Nem véletlenül, hiszen a legtöbben „Plus Size guruként” aposztrofálják, miután szinte ő az egyetlen, aki átfogóan foglalkozik a teltkarcsúak helyzetével.