EUR: 308,49 Ft
CHF: 282,06 Ft
2017. május 23., kedd
Dezső

Extra

Amputáció fenyegetheti Kulcsár Edinát

Sokkoló részletek derültek ki Kulcsár Edina rejtélyes betegségéről. A Raynaud-szindrómaként ismert betegség egyre többször okoz kellemetlen tüneteket a szépségnek, emiatt már gyógyszeres kezelés alatt áll. Edina a Lokálnak azt is elmesélte, hogy a tünetek súlyosbodása esetén műtétre lesz szükség, mivel extrém esetben amputáció is fenyegetheti.

Az utóbbi hónapokban többször láthattuk elfehéredett ujjal Kulcsár Edinát. A műsorvezető-szépségkirálynő többször felhívta a figyelmet állapotára a közösségi oldalán, de sok esetben tanácstalanul várta, hogy elmúljon a kellemetlen állapot. Edina azóta számos orvosi vizsgálaton esett át, hogy végre kiderítse, mi és miért okozza az elfehéredéssel, zsibbadással és kisebb fájdalommal járó tüneteket.

–  Különböző stádiumai vannak  a Raynaud-szindrómának, nekem most stagnál az állapotom, előfordul, hogy napi szinten fehéredett el egy-egy ujjam vagyis hagyta el a vér az ereimet, de lehetne sokkal rosszabb is a helyzet. Ezekben az esetekben az artériám görcsölnek be, ami hosszú percekig is eltarthat. Az orvosom most két, gyógynövényeket és természetes összetevőket tartalmazó gyógyszert ajánlott. Ha ezek nem használnak, akkor gyógyszert kell majd szednem a tüneteimre, nagyon súlyos esetben pedig hallottam már olyanról, hogy műtéti beavatkozást is szoktak javasolni – mesélte Edina, majd azt is elárulta, hogy miért fontos minél gyorsabban felismerni és kezelni ezt a látszólag ártalmatlan, de annál súlyosabb következményekkel járó betegséget.

Kulcsár Edina mentorprogramjának (Education Kulcsár) sajtótájékoztatója.
2016.07.27
Fotó: Mészáros Diána

– Nem megfelelő a testem vérellátása. Nálam szerencsére ez kismértékű, így jelenleg bőven elég a gyógyszer. Azonban fontos és ajánlom minden sorstársamnak, hogy nézzen utána a szindrómának, mivel nagy baj is lehet belőle: egy-egy ilyen elfehéredés után, ha valamiért nem menne vissza a vér az erekbe, akkor az üszkösödéshez, elfeketedéshez és nagyon extrém esetben amputációhoz is vezethet. Ezért is igyekszem betartani mindent, amit az orvosom javasolt, és ezt tanácsolom hasonló helyzetben lévő társaimnak is – hívta fel a figyelmet Edina.

A betegség ellenére Edina továbbra is rendíthetetlenül dolgozik, amiben hatalmas segítségére van szerelme, Csuti, aki nem várt meglepetéssel is kedveskedett neki: egy kis négylábú családtaggal.

– Nagy a boldogság, ugyanis kaptam tőle egy kiscicát. Aki ismeri Csutit, az tudja, hogy ez nagyon komoly lépés a részéről. Joynak neveztük el a kis szőrgombócot. Lassan féltékeny leszek rá, mert többet foglalkozik vele, mint velem – örömködött Edina.

Mi az a Raynaud-szindróma?

A Raynaud-szindróma a lakosság mintegy 5-8 százalékát érinti, a webbeteg.hu szerint a betegek háromnegyede nő. Jellemző, hogy a kéz (ritkán a láb) ujjai hideg hatására vagy pszichés, érzelmi megterhelést követően mindkét oldalon, szimmetrikusan, rohamszerűen fájdalmasan elfehérednek, elsápadnak.

Ennek oka, hogy az ujjakban lévő artériák összeszűkülnek, és emiatt a vér hirtelen kiáramlik belőlük. Sok esetben valamilyen autoimmun-betegség (SLE, szisztémás sclerosis) vagy más kórkép van jelen, illetve bizonyos gyógyszerek (béta-blokkolók, kemoterapeutikumok, orális fogamzásgátlók) is provokálhatják, a súlyosbodásához vezethetnek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Peller Mariann daganattal küzdött

  Peller Mariann daganattal küzdött

  Peller Mariann megdöbbentő titkot árult el gyerekkorából: tizenéves korában azért imádkozott, hogy inkább neki legyen bármilyen komolyabb betegsége, mint imádott szüleinek, családjának vagy azoknak az embereknek, akik fontosak neki.

 • Példakép lett a Winnie

  Példakép lett a Winnie

  Bőrbetegség ide vagy oda, Chantelle Winnie, becenevén Winnie Harlow csak úgy tündökölt legutóbbi nyilvános megjelenésén királykék ruhájában.

 • Még egy hónapig kritikus Erdei fiának állapota

  Még egy hónapig kritikus Erdei fiának állapota

  Még közel egy hónapig 24 órás megfigyelés alatt tartják Erdei Zsolt kisfiát, Vilmost. Az alig másfél kilós koraszülött csecsemőt jelenleg az orvosok táplálják, inkubátorban tartják, de büszke édesapja szerint az első egy-két nap ijedtsége után egyre biztatóbb híreket kapnak az orvosoktól.