2018. január 18., csütörtök
Piroska

Külföld

Az utolsó kardszárnyú delfin született meg a texasi Sea World vízi vidámparkban

Megszületett az utolsó kardszárnyú delfin a texasi San Antonio SeaWorldjében egy évvel azután, hogy állatvédők tiltakozása és a jegyeladások csökkenése miatt eldöntötték, abbahagyják a tenyésztést.

Az orlandói központú cég közölte, hogy a kis delfin – a fogságban tenyésztett generációk utolsó egyedeként – szerdán jött világra, a park állatorvosai még nem állapították meg a nemét, ezért azt sem tudták, mi lesz a neve.


Az anyadelfin, a 25 éves Takara már vemhes volt, amikor 2016 márciusában a SeaWorld bejelentette, hogy befejezi a tenyésztést. A delfinek vemhessége nagyjából 18 hónapig tart.

A vidámpark nemcsak a delfintenyésztéssel hagy fel, de 2019-ig véget érnek a világhírű delfinshowk is, miután a közvélemény a delfinek és más állatok szórakoztató célú fogva tartása ellen fordult.

A kritikus hangok akkor erősödtek föl, amikor 2013-ban bemutatták a Blackfish – Egy kardszárnyú delfin története című dokumentumfilmet, melynek középpontjában Tilikum története állt. Az orlandói SeaWorld delfinje 2010-ben a nézők szeme láttára rántotta magával a medencébe és ölte meg idomárát, Dawn Brancheau-t a Dine with Shamu című show végén.

Tilikum, aki az Orlandóban töltött majdnem 25 év alatt 14 borjat nemzett, januárban pusztult el bakteriális tüdőgyulladásban.

Az újszülöttel együtt a San Antonió-i vidámpark delfinjeinek száma 23-ra emelkedett. A SeaWorld mindhárom parkjában – San Antonio mellett az orlandóiban és a San Diegó-iban – továbbra is megtekinthetik őket a látogatók, valamint a kutatók rendelkezésére állnak még éveken át.

Kapcsolódó Cikkek

  • Új hímtagot kap a péniszrákos ló

    Új hímtagot kap a péniszrákos ló

    A Bridgtonban élő póni olyan betegséggel küzd ami nagyon kevés fajtársát érinti. Richard a ló pénisze teljesen elrákosodott. Ahhoz, hogy megmentsék az állat életét online gyűjtésbe kezdtek gondozói, hogy elég pénzt szerezzenek az állat műtétjére, ami során új hímvesszőt kapna a beteg testrésze helyett.

  • Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több amerikai színész, többek közt Rebecca Hall, Greta Gerwig, Ellen Page, határolódik el Woody Allentől és legújabb filmjétől a rendező elleni évtizedekkel ezelőtti gyermekmolesztálási vádak felelevenítése nyomán.