EUR: 307,75 Ft
CHF: 281,58 Ft
2017. május 25., csütörtök
Orbán

Egyéb Szombathely

Kneipp-módszerrel az óvodásokért

Szombathely néhány óvodájában alkalmazzák már a Kneipp-módszer egyes elemeit, de a közgyűlés döntésének köszönhetően hamarosan minden gyermek megismerkedhet vele.

A hidroterápia, a gyógynövények használata, a helyes étrend, a mozgás és a belső egyensúly megteremtése az öt alappillére a Sebastian Kneipp által kidolgozott módszernek. A cél egy egészségtudatosabb generáció nevelése.

Száraztaposó a Weöres Sándor Óvodában Fotó: CSG

Gyakorlott mozdulatokkal lépkednek a Weöres Sándor Óvoda nagycsoportosai a különböző nagyságú és keménységű anyagokon: tobozok, kisebb-nagyobb faágak, apró kavics, fű és falevél is nyomja, masszírozza a meztelen talpukat. Ez jó hatással van a vérkeringésre, erősíti az érfalakat.

Jó hatással van a vérkeringésre Fotó: CSG

Később a saját fűszernövénykertjükben nevelt hajtásokból készült teát isznak a gyerekek: a kellemes ízű citromfű a kelendőbb, de jól ismerik már például a kamilla jótékony hatását is. Rendszeresen gyakorolnak, így illatáról felismerik a fahéjat, levendulát és az egyéb fűszernövényeket.

Szívesen isznak gyógyteát a gyerekek Fotó: CSG

– A szülők egyre többször cserélik a szörpöt vízre vagy teára, és szerencsére most már a gyümölcs is bekerül a nassolnivalók mellé a hátizsákba egy kirándulás során – mondja Kondics Judit óvodavezető. Az intézmény dolgozói sokat tesznek azért, hogy egészségtudatos gyermekeket neveljenek, régóta használják a Kneipp-módszer egyes elemeit is. Hozzáteszi: fontosnak tartják azt is, hogy a gyermekek minél több időt töltsenek a szabad levegőn, és mindig nagy hangsúlyt fektetnek a zöld ünnepekre: a többi közt a Víz világnapjára és a Föld napjára.

A gyakorlott orrok már illat alapján felismerik a gyógynövényeket Fotó: CSG

Akárcsak az itteni óvodapedagógusok, a Kőrösi és a Donászy Magda Óvoda nevelői is elvégeztek egy tanfolyamot, amelyen elsajátították a Sebastian Kneipp német katolikus pap által a XIX. században kidolgozott módszer alapjait. Ennek öt alappillére a hidroterápia, a gyógynövények alkalmazása, a helyes étrend, a mozgás és a belső egyensúly megteremtése rendterápiával.  A szakemberek szerint mindez jól beilleszthető az óvodai programokba, segítségével egészségtudatosabbak, egészségesebbek lehetnek a gyermekek.

Ágoston Hajnalkához hasonlóan több óvodapedagógus elvégzett már egy tanfolyamot a Kneipp-módszerről Fotó: CSG

A Magyarországi Kneipp Szövetség számos nemzetközi EU-s projektben részt vett már, ezeknek köszönhetően a vasi hegyháton több Kneipp-objektum is épült. Egy újabb pályázatnak köszönhetően a jövőben Szombathely valamennyi óvodájában alkalmazhatják az egységesített Kneipp-módszert. A közgyűlés tagjai egyhangúlag döntöttek arról, hogy a város biztosítja az ehhez szükséges önrészt. A cél, hogy a kicsik szinte játszva tanulják meg az egészséges és természetes életmódot, amelyre alapozva nemcsak önmagukért, de embertársaikért és a természetért is felelősséget vállaló felnőttek lesznek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.

 • Akaba történelmet írt

  Akaba történelmet írt

  A hétéves Akaba múlt vasárnapi sikerével történelmet írt a Millenniumi Díj harmadszori megnyerésével a Kincsem Parkban.

 • Harmincadszor tekerték körbe Érdet

  Harmincadszor tekerték körbe Érdet

  A harmincadik Érd Körbe városkerülő kerékpáros túra rajtjára ismét megtelt a Főtér, hogy családias hangulatban körbekerékpározzák a várost a megszokott 10, 30 és 60 kilométeres távokon.