EUR: 322,98 Ft
CHF: 281,18 Ft
2018. október 19., péntek
Nándor

Egyéb Dunaújváros

Lakásbérbeadás legálisan

Az újságok apróhirdetési rovataiban bőven találhatunk albérleti lehetőségeket. A tulajdonosok legtöbbször „feketén” adják ki lakásukat, és valószínűleg nem is tudnak arról, milyen egyszerűen „kifehéríthetnék” bérleti szerződéseiket, amivel a terhek fizetése mellett számos előnyhöz is juthatnának.

Dunaújvárosban ugrásszerűen nőtt a kiadott lakások száma. Ez köszönhető egyrészt az ingatlanpiac országosan is észrevehető ébredezésével, de indokolható a Dunaújvárosi Egyetem vonzásával is. A banki hitelek átalakulásával újra megjelentek az ingatlanpiacon a befektetési céllal vásárolt ingatlanok. Az adóhatóság várhatóan egyre inkább figyelemmel kíséri a magánszemélyek lakáskiadását, így célszerű legális keretek között bérbe adni az ingatlanokat. Korábban ehhez a „főbérlőnek”, tulajdonosnak adószámot kellett igényelnie. Jelenleg azonban sokkal jobb a helyzet, hiszen adószám igénylése nélkül is kiadhatunk ingatlant. Fontos tudnivaló, hogy mindezt csak évi egymillió forintos határig tehetjük meg.


Növekvő ingatlan piac

 

Győri Attila

A lakáskiadásból származó bevétel a személyi jövedelemadónk alapjához adódik hozzá, és 15 százalékos terhet kell fizetnünk. Az egymillió forintos határ azért sarokpont, mert amennyiben meghaladja az évi egymillió forintot, egészségügyi hozzájárulást is kell fizetnünk. A szakértő a Lokálnak elmondta: a szabályozás jelentős könnyítéseket is tartalmaz.

– Nagyon fontos, hogy ezekkel a bevételekkel szemben költségeket is felszámíthatunk. Ha igazoltan a bérléssel kapcsolatban merülnek fel (lakásfelújítás, ügyvédi költségek, ha ő készíti el a szerződést), ha erről a nevünkre szóló számlával rendelkezünk, ezt a bevétellel szemben beállíthatjuk költségként. Érdemes tehát kellő odafigyeléssel és gondossággal eljárni, ha lakást tervezünk bérelni vagy bérbe adni – mondta el Győri Attila, a Neo Consulting Könyvelőiroda vezetője.


Kapcsolódó Cikkek