EUR: 326,81 Ft
CHF: 280,69 Ft
2018. július 20., péntek
Illés

Egyéb Dunaújváros

Lakásbérbeadás legálisan

Az újságok apróhirdetési rovataiban bőven találhatunk albérleti lehetőségeket. A tulajdonosok legtöbbször „feketén” adják ki lakásukat, és valószínűleg nem is tudnak arról, milyen egyszerűen „kifehéríthetnék” bérleti szerződéseiket, amivel a terhek fizetése mellett számos előnyhöz is juthatnának.

Dunaújvárosban ugrásszerűen nőtt a kiadott lakások száma. Ez köszönhető egyrészt az ingatlanpiac országosan is észrevehető ébredezésével, de indokolható a Dunaújvárosi Egyetem vonzásával is. A banki hitelek átalakulásával újra megjelentek az ingatlanpiacon a befektetési céllal vásárolt ingatlanok. Az adóhatóság várhatóan egyre inkább figyelemmel kíséri a magánszemélyek lakáskiadását, így célszerű legális keretek között bérbe adni az ingatlanokat. Korábban ehhez a „főbérlőnek”, tulajdonosnak adószámot kellett igényelnie. Jelenleg azonban sokkal jobb a helyzet, hiszen adószám igénylése nélkül is kiadhatunk ingatlant. Fontos tudnivaló, hogy mindezt csak évi egymillió forintos határig tehetjük meg.


Növekvő ingatlan piac

 

Győri Attila

A lakáskiadásból származó bevétel a személyi jövedelemadónk alapjához adódik hozzá, és 15 százalékos terhet kell fizetnünk. Az egymillió forintos határ azért sarokpont, mert amennyiben meghaladja az évi egymillió forintot, egészségügyi hozzájárulást is kell fizetnünk. A szakértő a Lokálnak elmondta: a szabályozás jelentős könnyítéseket is tartalmaz.

– Nagyon fontos, hogy ezekkel a bevételekkel szemben költségeket is felszámíthatunk. Ha igazoltan a bérléssel kapcsolatban merülnek fel (lakásfelújítás, ügyvédi költségek, ha ő készíti el a szerződést), ha erről a nevünkre szóló számlával rendelkezünk, ezt a bevétellel szemben beállíthatjuk költségként. Érdemes tehát kellő odafigyeléssel és gondossággal eljárni, ha lakást tervezünk bérelni vagy bérbe adni – mondta el Győri Attila, a Neo Consulting Könyvelőiroda vezetője.


Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.