2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb Dunaújváros

Lakásbérbeadás legálisan

Az újságok apróhirdetési rovataiban bőven találhatunk albérleti lehetőségeket. A tulajdonosok legtöbbször „feketén” adják ki lakásukat, és valószínűleg nem is tudnak arról, milyen egyszerűen „kifehéríthetnék” bérleti szerződéseiket, amivel a terhek fizetése mellett számos előnyhöz is juthatnának.

Dunaújvárosban ugrásszerűen nőtt a kiadott lakások száma. Ez köszönhető egyrészt az ingatlanpiac országosan is észrevehető ébredezésével, de indokolható a Dunaújvárosi Egyetem vonzásával is. A banki hitelek átalakulásával újra megjelentek az ingatlanpiacon a befektetési céllal vásárolt ingatlanok. Az adóhatóság várhatóan egyre inkább figyelemmel kíséri a magánszemélyek lakáskiadását, így célszerű legális keretek között bérbe adni az ingatlanokat. Korábban ehhez a „főbérlőnek”, tulajdonosnak adószámot kellett igényelnie. Jelenleg azonban sokkal jobb a helyzet, hiszen adószám igénylése nélkül is kiadhatunk ingatlant. Fontos tudnivaló, hogy mindezt csak évi egymillió forintos határig tehetjük meg.


Növekvő ingatlan piac

 

Győri Attila

A lakáskiadásból származó bevétel a személyi jövedelemadónk alapjához adódik hozzá, és 15 százalékos terhet kell fizetnünk. Az egymillió forintos határ azért sarokpont, mert amennyiben meghaladja az évi egymillió forintot, egészségügyi hozzájárulást is kell fizetnünk. A szakértő a Lokálnak elmondta: a szabályozás jelentős könnyítéseket is tartalmaz.

– Nagyon fontos, hogy ezekkel a bevételekkel szemben költségeket is felszámíthatunk. Ha igazoltan a bérléssel kapcsolatban merülnek fel (lakásfelújítás, ügyvédi költségek, ha ő készíti el a szerződést), ha erről a nevünkre szóló számlával rendelkezünk, ezt a bevétellel szemben beállíthatjuk költségként. Érdemes tehát kellő odafigyeléssel és gondossággal eljárni, ha lakást tervezünk bérelni vagy bérbe adni – mondta el Győri Attila, a Neo Consulting Könyvelőiroda vezetője.


Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.