EUR: 317,73 Ft
CHF: 279,90 Ft
2019. február 17., vasárnap
Donát

Belföld

Mi vár ránk a BKV-sztrájk alatt?

Gulyás Attila
/Fotó: Facebook

Nyolcnapos, két részletben tartandó sztrájkra készül a BKV. Húsvét után, április 18-tól 20-a éjfélig, illetve április 24-től 28-a éjfélig nagyjából minden harmadik busz, villamos és metró nem közlekedne. A Lokál Gulyás Attilát, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) elnökét kérdezte a várható sztrájk részleteiről.

– Már biztos a sztrájk?


– Eddig semmi nem szól az ellenkezője mellett, így ezen a héten már leülünk a munkáltatóval, hogy megbeszéljük a munkabeszüntetés gyakorlati lebonyolítását. Persze addig még bármi megtörténhet, az is, hogy sikerül megállapodni a BKV-val, és mégsem lesz sztrájk.

– Megáll Budapest tömegközlekedése ebben az időszakban?


– A személyszállítási törvény szerint a járatok 66 százalékának kell közlekednie. Ez nagyjából annyit jelent, hogy minden harmadik kocsi kimarad.

– Mi lesz, ha hatalmas embertömeg hömpölyög majd a metróállomásokon vagy a 4-es, 6-os villamos peronjain? Nem balesetveszélyes ez?

– Bár nem a sztrájkolók feladata, de mi is oda fogunk figyelni erre. A BKV-nak például vissza kell fognia a tömeget, mielőtt az lejutna a metróba.

/Fotó: Kollányi Péter

– Igaz, hogy az alvállalkozói járatokat (például a VT-Arriva buszjáratait) nem érinti a sztrájk, így ezek rendben közlekednek majd?

– Így van.

– Honnan szerezhetnek tudomást az utasok ezekről a járatokról?

– A BKV-nak a sztrájk előtt minimum két nappal meg kell hirdetnie ezeket a sajtóban.

Utoljára hét éve, 2010 januárjában sztrájkoltak a BKV-dolgozók, akkor hat napig tartott a munkabeszüntetés /Fotó: MTI Fotó: Kollányi Péter

– Elképzelhető, hogy csúcsidőn kívül nem fog közlekedni semmilyen jármű?

– A második naptól elvileg ez is beleférhet a törvényes keretekbe.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek