EUR: 308,49 Ft
CHF: 282,06 Ft
2017. május 23., kedd
Dezső

Extra

Öcsödi nyugdíjasok szőnyegét veszi a királynő – Fotók!

Öcsödön, egy ósdi szövőműhelyben a hét legügyesebb szövőnő csomózással készíti azt a szőnyeget, amely a jövő nyáron már a Parlament képviselőtermében díszíti majd a padlót, de innen vittek szőnyeget a Fehér Házba és a windsori kastélyba is.

Csak aranykezűként emlegeti a szakma azt a hét nyugdíjast, akik a legnagyobb és legdrágább perzsaszőnyeget készítik egy békési kis falucskában, Öcsödön. Margitka, Ildikó, Gizike, Marika, Katika, Évike és Zsuzsika munka közben nyolc órán át üldögél a százéves szövőműhely fapadján. Szórakoztatásukról csupán a recsegő kis rádióból hallatszó zene gondoskodik, ők mégsem panaszkodnak. Viszont így is olyan gyönyörű szőnyegeket készítenek, hogy csodájára jár a világ. Munkájukra még Washingtonban, a Fehér Házban és Angliában, az uralkodó windsori kastélyában is felfigyeltek, több alkotásuk is ott díszíti a padlót. És persze Budapesten, a Sándor-palotában vagy a Parlament képviselőtermében is, ahol a régi szőnyeg elkopott, így a helyére most annak a másolatát készítik.

– Csomózással készítjük a szőnyeget, nagyon lassan haladunk vele, mindennap csupán hat centivel lesz nagyobb. De ha jövő nyárra elkészülünk, több mint huszonegy méter hosszú és hét méter széles lesz – újságolja Évike néni. – Negyvenhat éve dolgozom szőnyegkészítőként, még kislányként kezdtem, és amikor egy héttel a nyugdíjba vonulásom után visszahívtak, boldogan jöttem. Már most büszkék vagyunk erre a szőnyegre, ahogy a többi hétre is, amelyet szintén mi készítettünk, és a Parlamentben helyeztek el. Hogy jártunk-e már az Országházban? Még egyikünk sem, de a múltkor voltak itt nálunk, akik megígérték, hogy tavasszal vendégül látnak minket.

Új-Zélandról hozatták a gyapjút

Új-Zélandról hozatták a szőnyeg alapanyagául szolgáló egytonnányi gyapjút, amelynek a minősége világszerte elismert. Az ebből készült fonalat pedig Belgiumban és Öcsödön festették színesre.

Kapcsolódó Cikkek

 • Peller Mariann daganattal küzdött

  Peller Mariann daganattal küzdött

  Peller Mariann megdöbbentő titkot árult el gyerekkorából: tizenéves korában azért imádkozott, hogy inkább neki legyen bármilyen komolyabb betegsége, mint imádott szüleinek, családjának vagy azoknak az embereknek, akik fontosak neki.

 • Példakép lett a Winnie

  Példakép lett a Winnie

  Bőrbetegség ide vagy oda, Chantelle Winnie, becenevén Winnie Harlow csak úgy tündökölt legutóbbi nyilvános megjelenésén királykék ruhájában.

 • Még egy hónapig kritikus Erdei fiának állapota

  Még egy hónapig kritikus Erdei fiának állapota

  Még közel egy hónapig 24 órás megfigyelés alatt tartják Erdei Zsolt kisfiát, Vilmost. Az alig másfél kilós koraszülött csecsemőt jelenleg az orvosok táplálják, inkubátorban tartják, de büszke édesapja szerint az első egy-két nap ijedtsége után egyre biztatóbb híreket kapnak az orvosoktól.