EUR: 310,62 Ft
CHF: 259,83 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Extra

Öcsödi nyugdíjasok szőnyegét veszi a királynő – Fotók!

Öcsödön, egy ósdi szövőműhelyben a hét legügyesebb szövőnő csomózással készíti azt a szőnyeget, amely a jövő nyáron már a Parlament képviselőtermében díszíti majd a padlót, de innen vittek szőnyeget a Fehér Házba és a windsori kastélyba is.

Csak aranykezűként emlegeti a szakma azt a hét nyugdíjast, akik a legnagyobb és legdrágább perzsaszőnyeget készítik egy békési kis falucskában, Öcsödön. Margitka, Ildikó, Gizike, Marika, Katika, Évike és Zsuzsika munka közben nyolc órán át üldögél a százéves szövőműhely fapadján. Szórakoztatásukról csupán a recsegő kis rádióból hallatszó zene gondoskodik, ők mégsem panaszkodnak. Viszont így is olyan gyönyörű szőnyegeket készítenek, hogy csodájára jár a világ. Munkájukra még Washingtonban, a Fehér Házban és Angliában, az uralkodó windsori kastélyában is felfigyeltek, több alkotásuk is ott díszíti a padlót. És persze Budapesten, a Sándor-palotában vagy a Parlament képviselőtermében is, ahol a régi szőnyeg elkopott, így a helyére most annak a másolatát készítik.


– Csomózással készítjük a szőnyeget, nagyon lassan haladunk vele, mindennap csupán hat centivel lesz nagyobb. De ha jövő nyárra elkészülünk, több mint huszonegy méter hosszú és hét méter széles lesz – újságolja Évike néni. – Negyvenhat éve dolgozom szőnyegkészítőként, még kislányként kezdtem, és amikor egy héttel a nyugdíjba vonulásom után visszahívtak, boldogan jöttem. Már most büszkék vagyunk erre a szőnyegre, ahogy a többi hétre is, amelyet szintén mi készítettünk, és a Parlamentben helyeztek el. Hogy jártunk-e már az Országházban? Még egyikünk sem, de a múltkor voltak itt nálunk, akik megígérték, hogy tavasszal vendégül látnak minket.

Új-Zélandról hozatták a gyapjút


Új-Zélandról hozatták a szőnyeg alapanyagául szolgáló egytonnányi gyapjút, amelynek a minősége világszerte elismert. Az ebből készült fonalat pedig Belgiumban és Öcsödön festették színesre.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nem veszi át díját Natalie Portman

  Nem veszi át díját Natalie Portman

  Natalie Portman amerikai színésznő nem veszi át az izraeli Nobel-díjnak is nevezett, kétmillió dollárral járó Genezis-díját, mert az elmúlt időszak izraeli történései miatt nem engedi a lelkiismerete – írta a Jediót Ahronót című újság honlapja pénteken.

 • Prince halálában senki sem bűnös

  Prince halálában senki sem bűnös

  Vádemelés nélkül fejezte be a két éve elhunyt popsztár, Prince ügyében folytatott vizsgálatot a minnesotai ügyészség, amely szerint az énekes tudta nélkül szedett be hamisított gyógyszert.

 • Emese: Ha szűz maradok, örökbe fogadok

  Emese: Ha szűz maradok, örökbe fogadok

   A 28 éves szűz színésznőt udvarlói már nem csak szép szavakkal, de több száz milliós összegekkel is bombázzák. Ennek ellenére Emese még egy olyan férfit se talált, akivel szívesen találkozna, pedig nagyon vágyik egy igazi úriemberre, akinek gyerekeket szülhet.