2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Belföld

Soros oldalán áll az ellenzék

Erőszakba torkollt vasárnap a fővárosban tartott demonstráció. A tüntetés eredetileg a Soros-egyetem melletti kiállásról szólt volna, ám sokkal inkább kormányellenes megmozdulás volt, ahol a teljes baloldali ellenzék megjelent. Az MSZP-s Lendvai Ildikó be is vallotta, hogy az ellenzék Soros György pártján áll.

MTI/EPA/Alejandro García

A Soros-egyetem mellett tüntető emberek egy része a Parlament előtt rátámadt az M1 stábjára és a rendőrökre is. Beszámolók szerint üvegeket és különböző tárgyakat dobáltak az egyenruhások felé, a tüntetők egy csoportja megpróbált betörni a Parlamentbe. Újságírókat is inzultáltak: Az MTVA riporterének megpróbálták elvenni a mikrofonját, a PestiSrácok munkatársait pedig akasztással fenyegették, őket biztonságiaknak kellett kimenekíteni a tömegből. A tüntetők egy csoportja ezután átvonult az Emmi épületéhez, majd a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz akartak menni – ezt megakadályozták a rendőrök –, ezeken a helyszíneken is történtek apróbb rendbontások.


MTI Fotó: Marjai János

 

A hivatalosan a Soros-egyetem melletti kiállásról szóló tüntetés persze hamar kormányellenes demonstrációvá vált. A Fideszt és a miniszterelnököt szidó tömegben szép számmal tűntek fel baloldali politikusok.

– Az ellenzéki pártok természetesen Soros oldalán állnak – mondta az MSZP-s Lendvai Ildikó, angolul nyilatkozva a Mandinernek. A DK-s Gréczy Zsolt nem beszéli a világnyelvet, így magyarul válaszolt arra a kérdésre, hogy miért van itt: „Demokráciáért, tanszabadságért, rendszerváltásért, és hogy Orbán takarodjon.” Juhász Péter, az Együtt elnöke – Vida Ildikó korábbi NAV-elnökhöz hasonlóan – tolmácsot kért, majd elmondta: ez az ügy nemcsak a CEU-ról, hanem a „szabadságról” is szól. Rajtuk kívül az MSZP-ből Molnár Gyula, Kunhalmi Ágnes, Ujhelyi István, Gúr Nándor, a Párbeszédből pedig Karácsony Gergely is feltűnt.


MTI Fotó: Balogh Zoltán

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében kiemeli, hogy a magyar kormány egyik egyetemet sem zárja be, így a Soros-egyetemet sem. A kormány csak azt szeretné, hogy azonos jogszabályok alapján működjön minden egyetem.

– Dezinformációs kampány zajlik Magyarország ellen, a kormány semmilyen egyetemet, így Soros György Közép-európai Egyetemét sem zárja be. A kormánynak az a célja, hogy minden egyetemre azonos szabályok vonatkozzanak, és ne legyenek privilégiumok – fogalmazott korábban Orbán Viktor miniszterelnök, aki Altusz Kristófot nevezte ki miniszterelnöki megbízottnak, hogy a nemzetközi egyetemekkel kapcsolatos diplomáciai tárgyalásokat lefolytassa.

 

Sajtószabadság Momentum-módra

Vasárnap a Parlament előtt és hétfőn a Sándor-palotánál is inzultáltak újságírókat a tüntetők. – Mindenki azt kapja, amit megérdemel. A propagandatelevízió munkatársait érhetik ilyen atrocitások egy ilyen tüntetésen – mondta Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke a Hír TV-ben az MTVA riportereinek vegzálására utalva. A Fidelitas felszólította Fekete-Győrt, hogy kérjen elnézést az M1 bántalmazott munkatársaitól.

 

 

 

Hazudott a 444 és az RTL Klub

Berlinben hetek óta tartanak baloldali csoportok EU-párti demonstrációkat. A Soros György által pénzelt 444.hu szerint a tüntetők most a Soros-egyetem mellett fejezték ki szimpátiájukat. A valóság ezzel szemben az, hogy berlini magyarok egy kis csoportja azzal próbálkozott, hogy a Pulse of Europe nevezetű demonstrációsorozatot Soros-párti tüntetéssé varázsolja. A tömeget át akarták terelni a magyar nagykövetség elé, de nem jött össze – írja a 888.hu. A képek tanúsága szerint annyira futotta az erejükből, hogy kinyomtattak mintegy 20 darab „IstandwithCEU” feliratot, majd lefotóztatták magukat a tömeggel a háttérben, ezzel rátelepedve a tüntetésre. A Pulse of Europe Facebook-oldalán megtalálható az esemény, amelynek leírásában nem esik szó a Soros-féle CEU melletti kiállásról. Az álhírről az RTL Klub is beszámolt. Érdekesség, hogy a 888.hu szerint az elmúlt napokban a 444.hu 37 cikket közölt a Soros-egyetem állítólagos bezárásáról, miközben a stockholmi terrortámadásról alig négyet.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nyomoznak az MTVA-ban randalírozók ellen

  Nyomoznak az MTVA-ban randalírozók ellen

  Nem számítottak hivatalos személynek azok az ellenzéki politikusok, akik szabályosan megostromolták az MTV stúdióit múlt év decemberében, ezért ellenük és nem az őket az épületből eltávolító fegyveres biztonsági őrök ellen indít nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség.

 • Brüsszel pénzt adna Sorosnak

  Brüsszel pénzt adna Sorosnak

  Jogállamisághoz kötnék az uniós kifizetéseket, illetve rengeteg pénzt adnának civil szervezeteknek az Európa Parlamenti képviselők, akik mindkét indítványt megszavazták múlt csütörtökön.

 • Teljesen megújul a SOTE

  Teljesen megújul a SOTE

  Teljesen megújulhat a Semmelweis Egyetem – jelentette ki Merkely Béla, az intézmény rektora hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

 • Náci karlendítéssel pózolt Sneider neje

  Náci karlendítéssel pózolt Sneider neje

  Náci karlendítéssel köszöntötte a násznépet Sneider Tamás újdonsült, ügyvéd felesége, amikor 2016 nyarán a Jobbikot addig kiszolgáló jogász hozzáment “a néppártosodás ökléhez”, vagyis a Roy becenevű egykori szkinhedvezérhez, akinek a lagzin is ez a becenév állt az ültetőkártyáján.