EUR: 314,57 Ft
CHF: 278,89 Ft
2019. március 21., csütörtök
Benedek

Külföld

Újabb nagy foltot fedeztek fel a Jupiteren

A Nagy Vörös Folt után újabb nagy foltot fedeztek fel a Jupiter felszínén.

Kutatók keddi közlése szerint a hideg, sötét folt 24 ezer kilométer hosszú és 12 ezer kilométer széles, a bolygó felső légkörében helyezkedik el és jóval hűvösebb, mint forró környezete, ezért kapta a Nagy Hideg Folt nevet.


Az óriásbolygó már ismert Nagy Vörös Foltjával ellentétben az újonnan felfedezett meteorológiai jelenség folyamatosan változtatja alakját és méretét.

Egy brit kutatócsoport egy Chilében lévő teleszkóp segítségével rögzítette a Jupiter légkörének hőmérsékletét és sűrűségét. A kutatók az adatokat összehasonlították több ezer, a hawaii teleszkóp által az évek során készített felvétellel, ekkor került előtérbe a Nagy Hideg Folt, amely több ezer éves is lehet. A jelenség nagy sötét foltként látható a Jupiter felső légkörének forró környezetében.


“A Nagy Hideg Folt a Nagy Vörös Foltnál sokkal változékonyabb, akár napok vagy hetek alatt változik formája és mérete is, de újra és újra megjelent az elmúlt 15 évben, abban az időszakban, melyre visszatekintve megfelelő adatokkal rendelkeztünk a kutatására. Ez arra utal, hogy állandóan megújul” – fejtette ki Tom Stallard, a Leicesteri Egyetem kutatója.

Stallard szerint a Jupiter felső légköre számos egyéb képződményt rejthet még. A tudósok a jövőben nagy figyelmet szentelnek a Nagy Hideg Folt alapos megismerésének és a többi lehetséges jelenség felfedezésének. Ebben földi teleszkópok és a NASA Jupiter körül keringő, Juno nevű űrszondája lesz segítségükre.

A csillagászok felfedezésüket a Geophysical Research Letters című szaklapban mutatták be.

A Nagy Hideg Foltot a kutatók szerint a Jupiter mágneses mezejének hatása okozhatja. A nagy tömegű bolygó látványos sarki fénye hőáramlatok formájában energiát bocsát ki a légkörbe. Ezáltal egy hűvösebb régió alakul ki a termoszférában, a légkör és az űr határán lévő rétegben. A Nagy Hideg Folt a környező atmoszféránál mintegy 200 Kelvinnel hűvösebb. Feltételezhető, hogy a hosszan tartó lehűlés a légkörben a Nagy Vörös Folthoz hasonló örvény kialakulását eredményezi – írja a PhysOrg tudományos portál.

Az igazság odaát van:

Kapcsolódó Cikkek