2019. február 16., szombat
Julianna, Lilla

Extra

Veronai tragédia – Hárommilliót ajánlott a biztosító az özvegynek

Arcpirítóan alacsony kártérítést ajánl fel a biztosító a veronai buszbalesetben elhunytak családjainak. Az egyik özvegynek csupán hárommillió forintot fizettek volna. De nem csak ezért háborognak a hozzátartozók: van, aki felelőst keres, más pedig a rokonát is kitagadta a családból.

A veronai buszbaleset soha nem gyógyuló sebeket okozott a túlélőknek és hozzátartozóiknak. Életeket tört ketté, családokat szakított szét, emiatt sokáig nem lesz békesség a szívekben. A Lokál megtudta, hogy egy kis falucskában élő, a lányukat gyászoló nagyszülők kitagadták vejüket, aki a lányukkal indult a végzetes síútra. Lányuk szörnyethalt, vejük viszont csodával határos módon, karcolásokkal túlélte a tragédiát.


– Ne is keressék a vejemet, kitagadtuk a családból, mert olyan dolgot tett, amit soha nem tudunk neki megbocsátani – közölte a nagypapa. Hogy mi volt ez a dolog, nem árulta el. A tragédiában érintett, budapesti diákok hozzátartozói viszont nyílt levélben háborogtak, mert úgy vélték, hogy nem egy alvási zavarral küszködő sofőrnek kellett volna vezetnie a gyerekeket szállító autóbuszt. De indulatokat ébresztett sokukban a jármű felelősségbiztosítója is. Egy – a buszon elhunyt – férfi családjának például arcpirítóan alacsony, mindössze hárommillió forintos kártérítést ajánlottak fel, amit az özvegy kapásból visszautasított. Eközben több szülő a gyereke síútra befizetett pénzét követeli vissza a busztársaság tulajdonosától, amelyet indulás előtt a sofőrnek fizetett ki. Csakhogy a pénz nincs meg, az ütközés után elégett.

Fotó: EPA

Mint ismert, az autóbuszt a becsapódás pillanatában V. János vezette, akit még mindig a budapesti Honvédkórházban ápolnak. Élettársa Békéscsabáról, egy csendes lakótelepről ingázik a fővárosba, hogy szavaival biztassa, támogassa párját. A sofőr édesanyja, Gizi néni pedig Battonyán, a városszéli tanyáján várja a kedvező híreket fiáról.


– A kisfiam, Jancsika pénteken kapta meg az orvosi engedélyt, másnap, szombaton indult Budapestre, ott vette fel a diákokat a franciaországi síútra. Kizárt dolog, hogy elaludt volna, ő biztos nem hibázott – mondta a Lokálnak a tragédia után Gizi néni.

Tizenheten hunytak el a balesetben

Mint korábban a Lokál is beszámolt róla, január 20-án éjjel az olaszországi Verona közelében szenvedett balesetet egy magyar fiatalokat szállító busz, a balesetben tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon többségében a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.

Utas volt a másik sofőr

A másik, békéscsabai sofőr, K. Zoltán a tragédia pillanatában utasként ült a buszban. Minden évben ő szállította saját járművével a budapesti diákokat, ezért nagyon jó helyismerettel rendelkezett. Ezúttal azonban annyi volt a jelentkező, hogy a Pizolit Kft. ügyvezetője V. Jánost kérte fel, hogy a nagyobb, több utast befogadó Setra autóbuszával vigye Franciaországba a diákokat. Az ő váltótársa lett K. Zoltán, aki az ütközéskor éppen aludt.

Fotó: Csudai Sándor

Kapcsolódó Cikkek