EUR: 307,55 Ft
CHF: 265,20 Ft
2017. október 22., vasárnap
Előd

Belföld

A Fidesz támogatja az internetáfa 5 százalékra csökkentését

A Fidesz-frakció is támogatja az internet áfájának 5 százalékra csökkentését, ezzel is segítve a Digitális Jólét Programot – közölte Kósa Lajos, a képviselőcsoport vezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot érintő további, a Fidesz-frakció által támogatott módosítási kezdeményezések között említette a sertésbelsőség és a nyers marhabőr áfájának szintén 5 százalékra csökkentését.

Egyetértenek azzal is, hogy a röplabdát vegyék fel azon látvány-csapatsportágak közé, amelyekre vonatkozik a társaságiadókedvezmény-rendszer (tao).

A parlament elé kerülő törvényjavaslataik közül Kósa Lajos megemlítette azt, amelynek célja, hogy a Nemzeti Eszközkezelő tulajdonában lévő lakások bérlőinek is járjon az ingyenes kéményellenőrzés.

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője jelezte emellett, hogy kezdeményezik a kulturális örökségvédelmi törvény módosítását, amely a Kossuth Lajos tér megújulásával függ össze, “a mostani helyzetet rögzítik” majd a jogszabályban, így például a szobrok tulajdonjogát.

A már az Országgyűlés előtt lévő, a nyugdíjas szövetkezetekről szóló előterjesztésükről a frakcióvezető azt mondta: két nyugdíjas szövetség is támogatásáról biztosította az indítványt, amelyről még a zárószavazás előtt konzultálni fognak velük.

A külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslat zárószavazását továbbra is még a tavaszi ülésszakban tervezik, mert várhatóan mind a nemzeti konzultáció részeredménye, mind a Velencei Bizottság előzetes véleménye meglesz június elejére – közölte. A kérdés, hogy ezekben lesz-e esetleg olyan módosítási javaslat, amely beépíthető az előterjesztésbe – tette hozzá.

CEU-ügyben a politikus azt mondta: a kormány egy olyan levelet vár, amelyben az Egyesült Államok hivatalosan tisztázza, van-e teendője az ügyben, és ha igen, mi az.

Kósa Lajos tájékoztatást adott továbbá arról, hogy az Országgyűlés június 15-én fejezi be munkáját, a december 15-ig tartó őszi ülésszak első plenáris ülése pedig szeptember 18-án lesz. A 2018-as parlamenti választás előtti utolsó ülésszak 2018. február 19-től március 9-ig tart majd. A Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülései szeptember 13-15., majd 2018. február 14-16. között lesznek. Hozzáfűzte: rendkívüli parlamenti ülésszakok összehívását alapvetően nem támogatják.

Arra a kérdésre, hogy Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke azt mondta, ha tehetné, újra bemenne az Origo szerkesztőségébe, a Fidesz frakcióvezetője úgy reagált: a leghatározottabban el kell utasítani azt a fenyegető fellépést, amit a Momentum Mozgalom az Origo szerkesztőségében tanúsított.

Azt mondta: a Momentum Mozgalom tagjai rátörtek az Origo szerkesztőségére, és ott egy nekik nem tetsző cikk miatt próbáltak fenyegetően fellépni, nyomást gyakorolni. “Ezt a határt a Betyársereg sem lépte át. (…) Ha az új generációnak ez a felfogása, akkor szeretnék arra utalni, hogy ez nem új, ez a Szamuely-fiúknak volt a módszere, amit egy demokráciában el kell utasítni” – fogalmazott.

Semmilyen agresszív cselekedetre nem jó mentség az, hogy már mások is voltak agresszívak, “nem kell kopasz a Nemzeti Választási Irodához, és nem kell az Origo szerkesztőségébe agresszív momentumos” – válaszolta egy újabb kérdésre.

Egy másik felvetésre Kósa Lajos azt is kijelentette, hogy a Fidesz a leghatározottabban elutasítja a kábítószerek legalizálását. Megjegyezte, orvosi célra eddig is lehetett használni bizonyos szereket.

A Botka László szegedi polgármesterrel, MSZP-s miniszterelnök-jelölttel szemben kezdeményezett, de a szegedi közgyűlés illetékes bizottsága által elutasított vagyonnyilatkozat-tételi eljárásról a fideszes politikus azt mondta: ha valakinek nincs takargatnivalója, akkor ezt az eljárást nyugodtan el lehetne indítani. A leszavazásának viszont biztos oka van – fogalmazott -, “Botka László éppen olyan szocialista, mint akiket már megismertünk az elmúlt évtizedekben, akik csak szavakban képviselik a nyilvánosságot és a korrupciómentességet”. Szerinte Botka László “olyan, mint a Bourbonok, semmit nem felejtenek, semmit nem tanulnak”.

Kapcsolódó Cikkek

 • A hősök emléke ma is fontos

  A hősök emléke ma is fontos

  A hősök emléke ma is fontos, a jóban és a küzdelemben is egyaránt osztozunk, hogy a megpróbáltatásokból végül megerősödve kerüljünk ki – emelte ki Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára Tallinnban, az 1956-os forradalom évfordulójára rendezett megemlékezésen a tárca vasárnapi közleménye szerint.

 • Fidesz: Szanyi megnyilvánulása megdöbbentő és botrányos

  Fidesz: Szanyi megnyilvánulása megdöbbentő és botrányos

  Megdöbbentőnek és botrányosnak tartja a Fidesz a szocialista Szanyi Tibor megnyilvánulását; az MSZP európai parlamenti képviselője ” ‘Ünnephez’ közeledvén” felvezetéssel a közösségi oldalán tett közzé egy fényképet, amely egy, a Köztársaság téri pártszékház ostromakor megkínzott és lábánál fellógatott embert ábrázol.

 • Trócsányi: Ma is ugyanazok az értékek fontosak, mint 1956-ban

  Trócsányi: Ma is ugyanazok az értékek fontosak, mint 1956-ban

  A körülmények változnak, de az igazi értékek állandóak, és ezek szükségesek a sikerhez és megbecsüléshez minden nemzet, így a magyarság számára a harmadik évezred elején is – mondta Trócsányi László igazságügy-miniszter az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére a Műegyetemi emlékműnél tartott ünnepségen vasárnap.